Orașe din județul Ilfov- Bragadiru, Popești-Leordeni, Voluntari, Otopeni și Măgurele - au rata de infectare de peste 16 / 1.000. În unele comune precum Clinceni rata de infectare depășește 23 / 1.000 de locuitori.
În aceste condiții, cu o rată de infectare pe județ de 15,49, DSP Ilfov a propus Inspectoratului Şcolar Ilfov trecerea în sistem online a tuturor şcolilor din judeţ pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, în funcţie de rata de incidenţă a cazurilor de Covid. Șeful DSP, Teodor Gabriel Negulescu, spune că are promisiune din partea inspectoratului că acest lucru se va întâmpla de luni, 18 octombrie.
„De luni, toate școlile intră în sistem online. Tot județul. Sursa principală este deschiderea școlilor. Acolo cred că este focarul numărul 1. Incidența este în creștere. Dacă nu luăm aceste măsuri, nu vreau să avem și alte probleme. Dacă măsura nu este eficientă, vom lua și alte măsuri mai drastice. Dacă nu se întâmplă nimic în câteva zile și nu vor fi scăderi, luăm în calcul și carantinarea”, a spus la Europa FM Teodor Negulescu, director DSP Ilfov.
Ministerul Educației NU este de acord cu decizia luată de DSP Ilfov
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că DSP-ul nu are bază legală pentru închiderea școlilor și se substituie Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și Inspectoratului Școlar.
„Nu există cadru legal pentru trecere generalizată/nediferențiată în online la nivelul unui județ, decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei școli. DSP-ul nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU! Nu avem cunoștința ca DSP să fi făcut ancheta epidemiologică la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unități de învățământ din Ilfov”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
„În concluzie, solicitarea DSP Ilfov a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învățământ și perturbând funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situației în starea de alertă”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
La nivel național, multe școli au cerut trecerea în sistem online, unele din cauza numărului mare de infectări, iar altele din cauză că s-au speriat că nu vor face față numărului mare de infectări, mai ales în lipsa unei testări riguroase.
150 de școli din București au trecut instant în online
În București, au trecut online încă de marți peste 150 de şcoli din Capitală, dar numai nouă din motive epidemiologice. În județul Olt, la fel, numai marți au fost 50 de solicitări de trecere online.
Sorin Cîmpeanu a spus că cererile au fost făcute și pe fondul unor decese din rândul profesorilor. De la începutul anului școlar, patru cadre didactice din judeţul Olt şi alte trei din Mehedinţi au decedat după ce s-au infectat cu Covid.
În județul Olt, directorii sunt sfătuiți să treacă online pentru 2 săptămâni
Unul dintre profesorii decedați de Covid era de la Liceul Teoretic Ioniță Asan din Caracal. Profesoara Maria Marinescu nu s-a infectat la școală, ci la tratament la Techirghiol, iar starea ei s-a agravat și la începutul lunii octombrie a murit.
„Colega noastră nu era vaccinată. Nu s-a infectat de la școală. Spre sfârșitul lunii august a fost la Techirghiol. Iar când au început cursurile nu a venit la școală pentru că se simțea rău, nu a venit deloc la școală”, a spus Niculina Tomescu, directoarea Liceul Teorectic „Ioniță Asan” din Caracal. Aceasta spune că de marți clasele de gimnaziu și liceu au trecut online.
„Am discutat cu domnii învățători și am stabilit că la primar vin la școală. Vedem ce se întâmplă pe viitor. Pentru liceu și gimnaziu poți să faci online, dar la primar e groaznic – cu copiii care uită parole, care nu știu să se logheze”, spune profesoara.
Inspectorul școlar general de la Olt, Victor Iacobescu, spune că din cele 50 de școli care au trecut online, majoritatea sunt din Slatina, Caracal, patru licee și toate școlile generale.
„Noi avem peste 100 de profesori și alți angajați infectați, plus 173 de elevi infectați. Rata de infectare în Slatina este peste 11/1.000, iar multe școli au cerut online. Am discutat cu directorii și sfatul meu e ca pentru două săptămâni să trecem în online. Acolo unde nu au închis au spus că nu au multe cazuri”, a explicat inspectorul.
Acesta spune că online-ul trebuie luat în considerare în condițiile actuale ale pandemiei. „Totuși, online-ul oferă 85% eficiență în comparație cu 100% fizic. Eu cred că două săptămâni pot fi recuperate când se va reveni fizic”, argumentează inspectorul.
În Mehedinți, în localitățile aflate în carantină școlile trec automat online
În județul Mehedinți au murit 2 profesori și o femeie de serviciu din cauza Covid. Acest fapt i-a făcut pe directori și pe inspectori să considere trecerea online o soluție de moment.
„De comun acord cu ISU și prefectura, am ajuns la concluzia că acolo unde se carantinează localitatea să treacă și școala online. În Turnu Severin sunt 35 de școli închise și mai avem una în Strehaia. Iar azi (n.r. miercuri) mai avem 4 solicitări de la școli aflate în localități carantinate. În valul patru, situația e total diferită față de ce știam până acum. În valul trei nu se îmbolnăveau copiii, dar acum e invers – acum copiii transmit și ei sunt pericol”, argumentează Daniela Trancotă, inspector general la Mehedinți.
Mulți dintre directori s-au obișnuit cu situația în care trebuie să ia măsuri sanitare și au deja o rutină.
Camelia Gavrilă, directoare la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, spune că școala ei este încă deschisă. Au trecut online numai clasele cu infectări.
„Pentru că suntem școală mare și bine dotată din punct de vedere tehnic, faptul că lucrăm online sau față în față l-am comenta numai în cheie pedagogică sau psihologică. Este foarte complicat această ieșire a claselor din online și revenire în online. Un singur elev dacă este pozitiv Covid clasa intră în online. Avem 40 de clase, iar la un moment dat erau 16 clase în online. Profesorii intrau și în online și la clase. Sistemul acesta hibrid e destul de stresant și dă așa un sentiment de nesiguranță”, a spus Camelia Gavrilă.
În acest moment mai sunt opt 8 clase online. Directoarea spune că în funcție de situația epidemiologică, școlile pot să treacă online, iar 2-3 săptămâni de online nu ar schimba calitatea educației.
„Am văzut opiniile unor medici avizați din Iași care au spus că două-trei săptămâni de închidere ar putea întrerupe această contaminare dramatică și am putea face toate dezinfectările. Două - trei săptămâni nu ar schimba major calitatea educației”, a spus Camelia Gavrilă.
Incidența cazurilor a crescut de 10 ori în București, școlile rămân deschise
O mare parte din școlile online sunt în București, 157 de școli. Larisa Gojnete, inspector la ISMB, susține că trecerea tuturor școlilor în online nu ține de inspector. „O astfel de decizie pentru trecerea școlilor în online după o anumită rată de infectare nu este la noi, este la DSP, la CNSU, ceea ce putem să facem noi este să gestionăm lucrurile la nivel local”, a spus Larisa Gojnete.
Incidenţa cumulată a cazurilor de Covid-19 a ajuns miercuri la 15,1 la mie în Capitală. În urmă cu o lună, când a început școala incidenţa era 1,52.
Nu mai există locuri libere la ATI în spitalele din București, iar numărul copiilor internați la ATI a ajuns la 35.
Comitetul Municipal Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis deja mai multe restricţii referitoare la purtarea măştii, circulaţia pe timp de noapte, accesul la spectacole si in restaurante, desfăşurarea evenimentelor private, care sunt în vigoare de duminică.