Linkuri accesibilitate

Marian Neacșu, numit secretar general al Guvernului prin decizia oficială a premierului Ciucă


Marian Neacșu este, de marți, secretar general al Guvernului
Marian Neacșu este, de marți, secretar general al Guvernului

Marian Neacșu (PSD) a fost numit oficial în funcția de secretar general al Guvernului, prin decizia premierului Nicolae Ciucă, publicată marți în Monitorul Oficial.

Exclus din PSD după ce l-a contestat pe fostul lider Liviu Dragnea, trecut o perioadă la Pro România și apoi revenit în PSD, Neacșu a fost numit în iunie 2019 la șefia Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Înainte de a fi exclus din PSD, Neacșu a fost mâna dreaptă a liderului PSD Liviu Dragnea, fiind cel care a dat citire, în noiembrie 2017, la Herculane, documentului despre așa-zisul statul paralel și ilegitim, în care explica faptul că programul de guvernare al PSD nu a putut fi îndeplinit din cauza opoziției unor „personaje” membre ale unui așa-zis stat paralel și ilegitim „care încearcă să preia controlul asupra puterii politice legitim constituite”.

Exclusiv. Neacșu: Mă tentează să revin în PSD, dar e incorect
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

În acea perioadă Liviu Dragnea era contestat din cauza numeroaselor sale probleme penale, pentru unele dintre ele fiind și condamnat între timp. Printre „personajele” demonizate prin documentul de la Herculane se aflau: șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, șefa Curții Supreme și mai mulți magistrați.

Curtea Constituțională (CCR) a respins, în ianuarie 2020, sesizarea de neconstituționalitate a USR privind numirea de către Parlament a lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al ANRE, după ce pronunțarea a fost amânată în mai multe rânduri de către judecătorii Curții Constituționale.

„Profilul lui Marian Neacşu este incompatibil cu cerinţele prevăzute de lege pentru această funcţie întrucât nu are vechimea şi experienţa care sunt cerute de lege. În plus, el nu poate ocupa un loc în Comitetul de Reglementare al ANRE întrucât a primit o condamnare penală definitivă!”, a scris deputatul USR Cristina Prună, pe 5 iulie 2020, pe pagina sa de Facebook.

Neacșu a fost condamnat cu suspendare, în 2016, de Curtea Supremă pentru conflict de interese pentru că și-a angajat ilegal fiica la biroul său de parlamentar.

Secretarul general al Guvernului are în atribuții avizarea proiectelor legislative, relaţia cu Parlamentul şi cu ministerele, precum şi cu celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale și asigură protecția informaţiilor clasificate pentru structurile din aparatul de lucru al Guvernului.

Rolul său este capital, lucru dovedit în 2017, în conflictul dintre Liviu Dragnea, pe atunci lider al PSD, și premierul Sorin Grindeanu, lăsat fără guvern, după ce toți miniștrii și-au dat demisia pentru a-l forța să părăsească scaunul de premier. Decis să instaleze un nou guvern, Grindeanu nu a reușit din cauza secretarului general de la acea vreme, Mihai Busuioc, care a refuzat să-și contrasemneze propria demitere pentru a putea fi trimisă la Monitorul Oficial.

SGG are în subordine 25 de instituții, comisii, agenții, autorități și departamente.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG