Linkuri accesibilitate

Sergei Lavrov: Discuțiile cu Washingtonul vor avea loc după vacanța din Rusia


Ministrul rus de externe a declarat că Rusia dorește ca în negocierile cu NATO să fie implicați oficiali militari.
Ministrul rus de externe a declarat că Rusia dorește ca în negocierile cu NATO să fie implicați oficiali militari.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, spune că discuțiile dintre Washington și Moscova despre problemele de securitate vor avea loc după încheierea vacanței din Rusia și că Rusia dorește ca în negocierile cu NATO să fie implicați oficiali militari.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Solovyov Live din 27 decembrie, unde Lavrov a spus: „Vom purta o rundă majoră de discuții [de securitate] cu Statele Unite, care va avea loc imediat după sfârșitul sărbătorilor de Anul Nou”, după cum scrie Europa Liberă.

Rusia sărbătorește Crăciunul Ortodox pe 7 ianuarie, ceea ce înseamnă că prima zi lucrătoare va cădea pe 10 ianuarie.

Declarațiile lui Lavrov vin pe fondul tensiunilor crescute dintre Moscova și Washington din cauza dislocării masive de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina și a cererilor Kremlinului pentru „garanții” de Securitate și ca NATO să nu se mai extindă.

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru probleme de Securitate a declarat luni pentru AFP că Washingtonul şi Moscova vor negocia la 10 ianuarie despre tensiunile legate de Ucraina şi chestiunile de controlul armamentului nuclear.

„Statele Unite sunt dornice să se angajeze în dialog cu Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

O întâlnire între Rusia și NATO ar putea avea loc apoi pe 12 ianuarie, urmată pe 13 ianuarie de o întâlnire între Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), din care fac parte Statele Unite, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în timpul conferinței sale de presă anuale din 23 decembrie că Occidentul trebuie să să îndeplinească cererile Rusiei privind asigurarea secturității „imediat”.

Într-un interviu difuzat la televiziunea de stat rusă pe 26 decembrie, Putin a declarat că se va gândi la diferite opțiuni dacă Occidentul nu va îndeplini cerințele Moscovei. Răspunsul Rusiei „ar putea fi divers”. „Va depinde de ce propuneri îmi vor înainta experții noștri militari”, a spus el.

La o zi după declarațiile lui Putin, ministrul de externe Lavrov a spus că Rusia dorește să includă oficiali militari în orice discuții cu NATO.

„NATO este acum un proiect pur geopolitic de dezvoltare a unui teritoriu care a devenit fără proprietar după dispariția Pactului de la Varșovia și după prăbușirea Uniunii Sovietice”, a spus Lavrov.

Comentariile lui Lavrov au venit la o zi după ce el a recunoscut că secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a propus organizarea unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie. Kremlinul nu a spus încă dacă va participa.

XS
SM
MD
LG