Statele Unite vor stabili în zilele care urmează pașii pe care îi vor urma în ceea ce privește consolidarea trupelor rusești din apropiere de granița cu Ucraina, a declarat duminică Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională.
Declarația sa a venit după o săptămână de discuții care nu au reușit să calmeze îngrijorările legate de un posibil conflict în Ucraina.
Washingtonul este „pregătit în orice caz”, a asigurat Jake Sullivan, într-un interviu acordat CBS.
„Suntem în strânsă legătură cu aliații și partenerii noștri, inclusiv cu ucrainenii”, a mai spus principalul consilier al președintelui Joe Biden.
„Ne coordonăm îndeaproape cu privire la următorii pași. Și vom avea mai multe de împărtășit în ceea ce privește următorii pași în diplomație la începutul săptămânii viitoare.”
„Dar punctul cheie aici este că suntem pregătiți în orice caz. Dacă Rusia dorește să avanseze cu diplomația, suntem absolut pregătiți să facem acest lucru în pas cu aliații și partenerii noștri.”
Statele Unite afirmă că Rusia a desfășurat până la 100.000 de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina și a acuzat Moscova că încearcă să provoace un „pretext” pentru o posibilă ofensivă.
„Dacă Rusia vrea să meargă pe calea invaziei și a escaladării, suntem pregătiți și pentru asta, cu un răspuns robust”, a declarat Jake Sullivan.
Rusia: Suntem pe piste diferite
Statele Unite și aliații săi din NATO au purtat discuții cu Rusia, săptămâna trecută, cu privire la tensiunile legate de Ucraina și pe arhitectura de securitate europeană. Însă, toate cele trei runde de negocieri - la Geneva, Bruxelles și Viena - nu au reușit să aducă progrese semnificative.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat miercurea trecută că Moscova nu vede niciun motiv pentru a organiza o nouă rundă de discuții cu Occidentul în domeniul securității.
Duminică, Kremlinul a avertizat că Occidentul și Rusia se află pe „căi total diferite”, în ciuda săptămânii de diplomație intensă.
„Există unele înțelegeri între noi. Dar, în general, în principiu, putem spune acum că rămânem pe piste diferite, pe piste total diferite. Iar acest lucru nu este bun. Acest lucru este îngrijorător”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat CNN.
Președintele rus Vladimir Putin a emis o serie de cereri pentru garanții de securitate în Europa, inclusiv ca NATO să nu accepte noi membri, precum Ucraina și Georgia, și să limiteze desfășurările aliate în țările membre NATO din Europa de Est.
Oficialii occidentali spun că retorica combativă a Rusiei și acumularea de trupe în apropierea Ucrainei reprezintă o încercare de a face presiuni asupra Statelor Unite și aliaților europeni pentru a se plia pe lista de dorințe a Kremlinului.
Moscova insistă că desfășurarea sa militară este un răspuns la ceea ce consideră a fi prezența tot mai mare a NATO în sfera sa de influență și neagă că intenționează să invadeze Ucraina.