Linkuri accesibilitate

„Se îndreaptă spre Ucraina”. O investigație despre mobilizarea militară a Rusiei


Mai multe postări de pe rețelele de socializare ruse ale rudelor unor soldați ruși întăresc dovezile prezenței armatei ruse în apropierea Ucrainei.
Mai multe postări de pe rețelele de socializare ruse ale rudelor unor soldați ruși întăresc dovezile prezenței armatei ruse în apropierea Ucrainei.

O investigație realizată de Europa Liberă în colaborare cu grupul rusesc Conflict Intelligence Team relevă dimensiunea mobilizării armate rusești de la granița cu Ucraina.

Postările de pe rețelele de socializare în limba rusă dezvăluie amploarea și natura mobilizării militare a Moscovei, pe fondul tensiunilor crescânde cu NATO, arată o investigație comună a serviciului rus al Europei Libere, în colaborare cu grupul rusesc Conflict Intelligence Team Russian.

Ancheta, bazată parțial pe reacțiile la numeroase postări de pe Tik-Tok ale unor persoane care par a fi soldați ruși, precum și pe replicile schimbate cu prietenii și rudele care au reacționat la aceste postări, adaugă dovezi importante ale prezenței armatei ruse în apropierea Ucrainei, în timp ce negocierile dintre Rusia și Occident s-au împotolit.

Cu toate că postările nu oferă nicio indicație clară dacă președintele Vladimir Putin a decis să lanseze o nouă ofensivă militară împotriva Ucrainei, ele demonstrează că trupele și echipamentele rusești sunt mutate în masă din Estul îndepărtat al Rusiei și oferă o privire asupra temerilor exprimate de rudele soldaților.

Potrivit investigației, în aproximativ jumătate din postări, prietenii și rudele soldaților ruși spun că trimiterea soldaților este făcută „pentru încadrare” sau „pentru antrenament”.

Majoritatea precizează că destinația acestor călătorii este Belarus, vecinul de nord al Ucrainei și un aliat ferm al armatei ruse, în timp ce alții spun că merg în zonele din apropierea Ucrainei.

Anunțul brusc al exercițiilor militare comune ruso-belaruse în Belarus, stabilite luna viitoare, a sporit îngrijorarea că o invazie a Ucrainei este iminentă.

„Soțul meu a plecat și el în Belarus pe 7 ianuarie”, a scris o femeie pe rețelele de socializare. Într-un schimb de mesaje cu Serviciul Rus al Europei Libere din 18 ianuarie, femeia, care a refuzat să-și dea numele, a spus că soțul ei a părăsit regiunea Zabaikalye din Orientul Îndepărtat al Rusiei și se află acum la Brest, lângă granița Belarusului cu Polonia.

„Nu pentru antrenament”

O altă femeie, din Vladivostok, a comentat la un videoclip postat pe rețelele de socializare că partenerul ei - un membru al brigăzii 155 de infanterie navală a Rusiei - a plecat „nu pentru antrenament”, dând de înțeles că se afla într-o misiune care ar putea implica luptă.

Contactată de un jurnalist de la Europa Liberă, ea a spus că partenerul ei a fost trimis „în Ucraina”, fără a clarifica de unde știa asta.

Din toamnă, americanii și alți oficiali au avertizat că informațiile arată că Rusia se pregătește pentru o posibilă nouă invazie a Ucrainei, la fel cum a ocupat Peninsula Crimeea în martie 2014 și a sprijinit forțele separatiste din regiunea de est, cunoscută sub numele de Donbas, în același an.

Cea mai recentă estimare a Kievului arată că Rusia a adunat aproximativ 127.000 de militari în apropierea granițelor cu Ucraina.

Oficialii ruși au spus în mod repetat că Moscova nu plănuiește o nouă invazie a Ucrainei. Aceștia nu exclud însă o operațiune sub forma unu răspuns la o provocare a Ucrainei.

Săptămâna trecută, Casa Albă a acuzat Rusia că a trimis sabotori în estul Ucrainei pentru a organiza un incident care ar putea oferi un pretext pentru o invazie în cazul în care cererile ample de garanții privind securitate ale Moscovei, inclusiv încetarea extinderii NATO, nu sunt îndeplinite.

„Fără claritate”

Rusia spune că exercițiile comune ruso-belaruse sunt programate să înceapă pe 9 februarie și să dureze 10 zile. Dar comentariile de pe rețelele de socializare și schimburile de mesaje cu autorii postărilor sugerează că celor trimiși în Belarus li se oferă adesea un interval de timp mult mai lung și nicio indicație despre cât timp vor fi plecați.

„Nu există claritate pentru câte luni vor fi plecați”, a scris o femeie.

Analiza profilurilor de social media trimise de rudele soldaților ruși sugerează că o mare parte a soldaților care se îndreaptă spre vest din Orientul Îndepărtat al Rusiei aparțin unor grupuri capabile să susțină o invazie terestră la scară largă, inclusiv din poliția militară, forțele speciale și echipe tactice.

Comunitatea occidentală de informații și analiștii independenți au păreri împărțite cu privire la cea mai probabilă formă pe care o poate lua o campanie militară rusă împotriva Ucrainei, în cazul în care va fi lansată una.

Însă, majoritatea experților sunt de acord că este puțin probabilă o invazie la sol care să ducă la ocuparea orașelor ucrainene. Această posibilitate ar putea bloca Rusia într-un conflict de lungă durată.

Postările analizate separat de grupul rusesc Conflict Intelligence Team indicămcă o mare parte a contingentului militar rus care a sosit în Belarus s-ar fi stabilit în jurul orașului Homel, la doar 40 de kilometri de granița cu Ucraina.

Din afirmațiile rudelor unor soldați reiese că acestora li s-a ordonat să călătorească pentru „antrenament” sau sarcini nespecificate, la fel ca în 2014, când soldații ruși trimiși la granița cu Ucraina nu au fost avertizați în prealabil că vor fi implicați într-un conflict militar, conform relatărilor împărtășite ulterior de cei care au luat parte.

În propriul său raport, Conflict Intelligence Team arată că din comentariile care fac referire la sute de trupe care se îndreaptă din Orientul Îndepărtat spre vest reiese că militarii ar putea rămâne în Belarus și în vestul Rusiei pentru multe luni de acum încolo.

XS
SM
MD
LG