Linkuri accesibilitate

Vaccinarea copiilor de peste 5 ani începe cu stângul. Mihai Craiu: „Niciun părinte nu și-ar dori copilul în spital”


România își propune, prin strategia de vaccinare împotriva Covid-19, să ajungă la o rată de vaccinare de 70% în acest an. Autoritățile se așteaptă să vaccineze doar 20% din copiii sub 12 ani.
România își propune, prin strategia de vaccinare împotriva Covid-19, să ajungă la o rată de vaccinare de 70% în acest an. Autoritățile se așteaptă să vaccineze doar 20% din copiii sub 12 ani.

România coboară începând de astăzi limita de vârstă pentru administrarea vaccinului anti-Covid. Cifrele oficiale arată însă că sunt puțini acei părinți care îi vor programa pe copiii între 5 și 11 ani pentru imunizare.

Părinții sau reprezentanții legali care doresc să-și vaccineze copiii între 5 și 11 ani o pot face prin programare doar în cele 220 de centrele de vaccinare special dedicate, denumite „P_PED” pe platformă.

Vaccinarea se poate face și fără programare, în aceleași cabinete sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze de vaccin pediatrice.

Câți copii au fost programați pentru vaccinare

Părinții au avut la dispoziție aproape două săptămâni să facă programările pentru imunizarea celor mici, iar până acum au fost înregistrați aproape 3.500 de copii cu vârsta între 5 și 11 ani, transmite HotNews, citând Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid.

Cifra aceasta este extrem de mică, dacă observăm că au fost zile în care au fost depistate chiar și 3.000 de cazuri la copiii de până la 18 ani. În plus, față de celelalte valuri ale pandemiei, acum se observă o creștere accentuată a numărului de minori internați în spitale, fiind depășit vârful din octombrie anul trecut.

Medicul pediatru Mihai Craiu spune însă că numărul copiilor programați până acum nu ar trebui să provoace neapărat îngrijorare, ci mai degrabă numărul mic de doze comandate, la pachet cu reticența față de vaccin.

„Nu există doze de vaccin comandate pentru acest an decât pentru un sfert din copiii din România. Cifra de vaccinuri cumpărate este chiar discret mai mică decât cei 30% la sută identificați în chestionarul prezentat de dl. ministru Cîmpeanu. Este vorba despre un studiu în care se spunea că 70% dintre părinții de elevi sunt în diverse grade de opoziție împotriva vaccinării copiilor mici”, a spus dr. Mihai Craiu, pentru Europa Liberă.

Obiectivul Guvernului: un copil din cinci vaccinat

România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022. Aceste doze ar ajunge numai pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani. Oficial, din această grupă de vârstă fac parte 1,2 milioane de copii.

Însă, chiar dacă numărul dozelor comandate este mic, autoritățile din România se așteaptă ca doar unul din cinci copii din grupa de vârstă 5-11 ani să se vaccineze împotriva COVID-19, potrivit strategiei elaborate de Ministerul Sănătății la finalul anului trecut.

„Obiectivul de acoperire vaccinală este de peste 20% pentru copii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată periodic. Obiectivul de acoperire vaccinală este de 70% pentru populația generală cu vârsta egală sau mai mare de 12 ani”, se arată în document.

De unde vine reticența față de vaccinare?

Majoritatea părinților cu care am vorbit spun că preferă să mai aștepte, deși nu sunt împotriva vaccinării.

Monica și Marian au împreună două fetițe de 10 și 12 ani, ambele fiind eligibile acum pentru vaccinarea împotriva Covid. Cei doi părinți, amândoi vaccinați, spun că vor discuta despre campania de imunizare și nu le vor obliga: „Ar trebui să decidă pentru ele”.

Un alt exemplu de reticență a fost indicat de doctorul Mihai Craiu, întrebat dacă vaccinarea anti-Covid ar trebui să fie făcută și în școli.

„Probabil că nu (se vor organiza centre în școli, n.red.). Probabil că primii părinți care vor solicita vaccinarea copiilor sunt părinții ai căror copii au ceva probleme de sănătate și acei părinți s-ar simți mai confortabil să facă vaccinul în același loc în care există specialistul pentru copilul lor”, a spus medicul pediatru.

În această situație se află Dan și băiatul lui de 10 ani. „Nu ne-am decis încă dacă vom vaccina copilul. După analize amănunțite, i-au fost descoperite două alergii, iar medicul alergolog ne-a sfătuit să ne limităm la vaccinurile din schema obligatorie. Așa că, la recomandarea lui, am renunțat la imunizarea cu vaccinul anti-rotavirus. Decizia o vom lua după un nou set de analize”, a spus el pentru Europa Liberă. Și în acest caz ambii părinți sunt vaccinați.

Miniștrii Sănătății și Educației au fost contactați de Europa Liberă pentru un punct de vedere cu privire la vaccinarea în școli, însă nu au oferit un răspuns până la această oră.

Cum poate fi crescută rata de vaccinare la copii?

Medicul Mihai Craiu a afirmat că rata de vaccinare pentru copiii din grupa 5-11 ani poate fi crescută prin exemple.

„Oamenii așteaptă semnale de la persoane pe care le consideră autoritate în domeniu sau exemple dezirabile. Chiar dacă numărul de cazuri nu pare chiar așa de dramatic ca severitate niciun părinte nu cred că și-ar dori ca al lor copil să ajungă la spital pe perfuzie. Când un sfert din clasa copilului va fi în izolare o să zică: eh, eu am făcut și n-am pățit nimic, mama a făcut și n-a pățit nimic, mergem să facem vaccinul”, a spus medicul pediatru.

El vede posibilă vaccinarea în școlile din marile orașe, tocmai datorită aglomerării urbane, însă numai acolo unde există medic școlar și asistent medical de comunitate.

„Alte variante ar fi pe modelul maratoanelor organizate pentru adulți, pentru că bună parte dintre părinți lucrează și în timpul săptămânii n-o să fie foarte mulți în centrele pediatrice. Cred că și facilitarea pentru weekenduri, pentru după-amieze”, a mai spus dr. Mihai Craiu.

Copiii cu vârsta între 5 și 11 ani se pot vaccina în cele 220 de cabinete de vaccinare pediatrice organizate în toată țara.
Copiii cu vârsta între 5 și 11 ani se pot vaccina în cele 220 de cabinete de vaccinare pediatrice organizate în toată țara.

Guvernul a informat că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech urmează să ajungă astăzi pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara, urmând a fi distribuite în centrele regionale.

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul produs de Pfizer (Comirnaty) este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile. Ca o comparație, vaccinul pentru adulți este de 30 micrograme/doză.

De menționat că, dacă între cele două doze copiii împlinesc 12 ani, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică.

Ro-Vaccinare atrage atenția că pentru progrmare este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor (detalii aici).

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG