Linkuri accesibilitate

Studiu: Două treimi din oamenii infectați cu Omicron spun că au avut înainte Covid


Un studiu efectuat pe 2 milioane de persoane arată că cei care au avut Covid în trecut sunt susceptibili să se infecteze cu Omicron.
Un studiu efectuat pe 2 milioane de persoane arată că cei care au avut Covid în trecut sunt susceptibili să se infecteze cu Omicron.

Un studiu amplu din Marea Britanie arată că două treimi din persoanele infectate cu tulpina Omicron spun că au mai avut înainte Covid. Cercetarea a fost realizată pe două milioane de voluntari din Anglia.

Medicii spun că rezultatele arată că oamenii care s-au infectat în primele valuri ale pandemiei au mai multe șanse să se infecteze din nou cu Covid.

La studiul realizat în cadrul programului React au participat lucrători din domeniul sănătății și oameni care provin din familii cu mulți membrii ce locuiesc în aceeași casă, scrie BBC.

Cele mai recente descoperiri din studiu provin din datele strânse în primele două săptămâni ale lui 2022, când au fost testați 100.000 de oameni. Aproximativ 4.000 de persoane au fost pozitive, ceea ce reprezintă de departe cea mai mare rată de când a început pandemia.

Toate testele trimise la secvențiere arătau că persoanele erau infectate cu tulpina Omicron, dominantă la ora actuală în lume. Marea Britanie a avut multe zeci de mii de cazuri pe zi de când a apărut Omicronul.

Doi din trei (65%) voluntari infectați au declarat că au mai avut înainte Covid. În unele cazuri, cele mai recente teste PCR ar putea detecta urme vechi de virus. Cercetarea nu arată cât din cei reinfectați erau vaccinați.

Directorul programului React, profesorul Paul Elliott de la Colegiul Imperial din Londra, a declarat că în prezent numărul copiilor infectați este crescut comparativ cu ce se întâmpla în luna decembrie. Cercetarea sugerează că unul din 10 cazurile de Omicron din prezent este o posibilă reinfecție.

Acum, cifrele zilnice ale cazurilor de Covid raportate de guvernul britanic nu includ reinfectările pentru toate țările din Regatul Unit. Dar totul se va schimba de luni 31 ianuarie, când oricine are un al doilea test pozitiv - dacă acesta a avut loc la 90 de zile după primul - va fi adăugat la cifrele oficiale din Regatul Unit.

Dr. Jenny Harries, directorul executiv al Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, a spus că, deși este posibil ca vaccinurile să nu oprească fiecare infecție, ele protejează foarte mult viețile celor care se infectează.

„Vaccinarea rămâne cea mai bună modalitate de a vă proteja de boli severe și de spitalizare de la Omicron și aș îndemna pe oricine nu a făcut acest lucru să se prezinte pentru dozele primare și de rapel cât mai curând posibil”, a spus medicul Jenny Harries.

Doctorul susține că e important ca oamenii să respecte regulile de sănătate publică în special în spațiile aglomerate și în zonele cu ventilație slabă, mai ales că Omicronul se răspândește repede.

Medicii arată că Omicronul se manifestă prin curgerea nasului, durere de cap, oboseală (ușoară sau severă) strănut sau durere în gât.

Covidul de lungă durată poate provoca vătămări ascunse pentru plămâni

Un alt studiu citat cotidianul The Guardian arată că unele persoane care au suferit de Covid de lungă durată ar putea avea vătămări ascunse la nivelul plămânilor. Cercetarea a fost făcută însă pe un număr mic de pacienți din Marea Britanie. Cercetătorii au folosit o metodă nouă de analiză, cu gaz de xenon, pentru a descoperit anomaliile care nu pot fi identificate prin analize de rutină.

Cele 36 persoane care au participat la studiul pilot nu au avut nevoie de spitalizare atunci când s-au îmbolnăvit prima oară de Covid, însă s-au confruntat cu probleme de respirație de lungă durată după infectare.

Medicul Emily Fraser, co-autor al studiului și consultant la spitalele universitare din Oxford, arată că cele mai recente descoperiri sunt primele dovezi că sănătatea pulmonară ar putea fi afectată. „Este primul studiu care demonstrează anomalii pulmonare la persoanele cu Covid lung care sugerează că virusul cauzează un fel de anomalie persistentă în microstructura plămânilor sau în sistemul vascular pulmonar”, a spus medicul Emily Fraser.

Cercetătorii spun că descoperirile arată de ce dificultățile în respirație sunt un simptom atât de frecvent la cei care au suferit de Covid de lungă durată. Această afecțiune este caracterizată de un număr de simptome care continuă la multe săptămâni după infectarea cu coronavirus și nu pot fi explicate prin nicio altă cauza.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit o metodă nouă pentru pacienți, toți aceștia inhalând gaz de xenon în timpul unui RMN. Astfel, cercetătorii au putut vedea cât de ușor se mișcă acest gaz din plămâni în fluxul sangvin, un pas crucial în transportarea oxigenului în corp. Medicii au spus că, la persoanele care au avut Covid de lungă durată, există un „transfer de gaze afectat semnificativ”, asemănător cu anomaliile observate la pacienții cu Covid care au fost internați cu o formă mai gravă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG