Linkuri accesibilitate

Presa rusă independentă, afectată de conflictul dintre Putin și adversarii politici


Vladimir Putin este acuzat de observatorii internaționali că a pus presiune, în ultimii ani, pe mass-media din Rusia.
Vladimir Putin este acuzat de observatorii internaționali că a pus presiune, în ultimii ani, pe mass-media din Rusia.

Agenția rusă de monitorizare a mass-media, Roskomnadzor, cere organizațiilor media să elimine articolele jurnalistice care au la bază investigațiile efectuate de oganizația liderului opoziției, Alexei Navalnîi.

Dacă nu se supun, tuturor acestor organizații riscă să li se blocheze site-urile web.

Oficial, ordinele pentru eliminarea articolelor nu se bazează pe conținutul propriu-zis al lor, ci doar pe faptul că Fundația Anticorupție a lui Navalnîi (FBK) a fost interzisă anul trecut ca organizație „extremistă”. O acuzație despre care Navalnîi spune că este lipsită de temei și motivată politic.

Notificările vizează și mai multe articole ale proiectului de jurnalism de investigație Proyekt, etichetat de guvernul rus drept „organizație indezirabilă”. Despre această clasificare, criticii Kremlinului spun că statul o folosește pentru a anula eforturile de a demasca corupția și alte probleme din țară.

Printre instituțiile de presă ruse care au primit avertismente se numără Dozhd, Novaya Gazeta, Ekho Moskvy și altele. Multe dintre acestea au respectat ordinele.

Serviciul rusesc al Europei Libere, precum și celelalte proiecte în limba rusă ale companiei, precum și Current Time - o rețea în limba rusă condusă de Europa Liberă în cooperare cu Vocea Americii - se numără printre instituțiile media care au primit zeci de notificări în noaptea de 4-5 februarie.

Europa Liberă și-a anunțat imediat refuzul de a respecta cererea, pe care președintele Jamie Fly a condamnat-o drept „cenzură politică”.

„RFE/RL nu va permite Kremlinului să ne dicteze deciziile editoriale. Acesta este un act flagrant de cenzură politică de către un guvern aparent ameninţat de jurnalişti care doar raportează adevărul”, a spus Fly într-un comunicat.

„Complet ridicol”

Jurnaliştii ruşi care au vorbit cu Europa Liberă au spus că avertismentele sunt probabil doar începutul unui efort de lungă durată de a cenzura presa. „Au dat aceste legi pentru a nu le folosi? Cred că este complet ridicol”, a spus jurnalistul Dobrohotov.

Jurnalistul de investigație Ivan Golunov, care lucrează pentru Meduza, una din instituțiile de presă care a respectat ordinele Roskomnadzor, a spus că aceasta este „departe de ultima listă de investigații pe care vor cere să fie ștearsă”.

„Scopul lor este să elimine cât mai multe informații posibil”, a spus el. „Cred că anchetele birourilor regionale ale lui Navalnîi... vor fi în curând vizate de birourile regionale din Roskomnadzor. De fapt, totul va fi înlăturat”.

Golunov a adăugat că el consideră că multe alte instituții de presă ruse au început deja să îndepărteze materialele vizate, fie ca urmare a avertismentului transmis de Roskomnadzor, fie ca un act de autocenzură preventivă.

„Am verificat mai multe publicații și nu am găsit articole despre aceste investigații”, a declarat Golunov Serviciului Rus al Europei Libere.

Dobrohotov spune că tactica guvernului lui Putin este de a împărți mass-media „în cei care continuă să coopereze, să-și eticheteze conținutul, să elimine articole, să respecte regulile și cei care nu fac acest lucru”.

„Putin face un joc subtil acum”, a continuat jurnalistul.

„Vrea să ofere o mică oportunitate presei ascultătoare și să le permită să spună: 'Nu suntem ca Komsomolskaya Pravda sau Izvestia. Putem face așa ceva'. Și li se va permite să facă ceva mic, dar va fi foarte mic. Principalele lucruri pe care suntem obligați să le facem ca profesioniști - investigații jurnalistice, rapoarte despre corupție, rapoarte despre activități de protest și așa mai departe - toate acestea vor fi strict interzise”, a mai spus jurnalistul.

XS
SM
MD
LG