Linkuri accesibilitate

Cu ce se întoarce România de la Jocurile Olimpice de iarnă. Covaliu: „Nu se putea mai mult”


Ștafeta mixtă de sanie a adus cel mai bun rezultat pentru delegația României la JO 2022. Președintele CSOR, Mihai Covaliu, este dezamăgit de rezultatele României de la această ediție.
Ștafeta mixtă de sanie a adus cel mai bun rezultat pentru delegația României la JO 2022. Președintele CSOR, Mihai Covaliu, este dezamăgit de rezultatele României de la această ediție.

Locul 9 la ștafeta mixtă de sanie a fost cel mai bun rezultat obținut de România la Jocurile Olimpice de la Beijing. La celălalt pol sunt locurile 86 și 89 din concursul de biatlon. Românii au avut ca obiectiv o medalie și două clasări în Top 10.

O delegație de 22 de sportivi (unul dintre ei nu a mai intrat în concurs, fiind depistat cu Covid) a reprezentat România, în șapte discipline, la Jocurile Olimpice de la Beijing.

„Dublă dezamăgire...odată pentru rezultatele obținute și pe de altă parte dezamăgit de cei care și-au asumat obiectivele pentru JO Beijing 2022”, a declarat pentru Europa Liberă, la scurt timp după ceremonia oficială de închidere a competiției, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu.

„Sportivilor noștri le spun că puteau mai mult , dar că și ei au o mare responsabilitate și anume de a se evalua pe ei înșiși dar si pe cei care le sunt alături. Diferența este prea mare între ceea ce facem și obiectivele stabilite.
Puteam mai mult acum? Răspunsul e clar nu”, a adăugat șeful COSR, el însuși fost campion olimpic la scrimă.

România rămâne cu medalia din '68

Aproape 2.900 de sportivi, din peste 90 de țări, au participat la competiția sportivă organizată între 4 și 20 februarie.

România a încheiat o nouă ediție a Jocurilor Olimpice fără medalii, cum se întâmplă din 1968 încoace. La Grenobles, în Franța, echipajul de bob-2 Ion Panțuru / Nicolae Neagoe câștiga bronzul olimpic, singura medalie din istoria României la Jocurile Olimpice de iarnă.

În schimb, la Beijing 2022, Ungaria a cucerit din nou o medalie de aur (la fel ca în 2018) și alte 2 de bronz, toate la short-track (patinaj viteză pe pistă scurtă), probă în care țara vecină s-a specializat în ultimii ani. Belgia s-a întors acasă și ea cu un aur și un bronz, în timp ce Estonia, Polonia și Letonia au obținut câte un bronz.

În condițiile decalajului de infrastructură față de marile forțe ale sporturilor albe și chiar față de unele țări vecine, calificarea a peste 20 de sportivi din România la competiția supremă din sport continuă să fie considerată în sine o performanță.

De altfel, vineri o parte din sportivii întorși în țară au fost întâmpinați cu flori pe aeroportul Otopeni.

Sportivii români care au ajuns vineri în țară au fost întâmpinați cu flori la sosirea pe aeroportul Otopeni.
Sportivii români care au ajuns vineri în țară au fost întâmpinați cu flori la sosirea pe aeroportul Otopeni.

Echipajele de bob-2 feminin și bob-4 masculin au fost ultimele care au intrat în concurs, din partea României, în acest weekend.

Top 10 pentru ștafeta de sanie

Cel mai bun rezultat de la Beijing a fost cel obținut la ștafeta de sanie (mixt), alcătuită din Raluca Nicoleta Strămăturaru, Valentin Crețu și echipajul Vasile Marian Gîtlan / Darius Lucian Șerban. Rezultatele cumulate ale acestora au dus România pe locul 9. Singura clasare în Top 10 la actuala ediție a JO.

„Cred că am avut cele mai mari emoții, o să ne bucurăm de rezultatul obținut și de vacanță”, a declarat Raluca Strămăturaru imediat după concurs, potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).

Cu câteva zile înainte, prahoveanca nu reușise să încheie proba de sanie - simplu, după ce s-a răsturnat în virajul 13, cel care le dă de regulă cele mai mari bătăi de cap sportivilor.

La precedenta ediție a JO, din Coreea de Sud, Strămăturaru a fost cea care a adus cel mai bun rezultat pentru România, poziția a 7-a la sanie simplu.

Speranțe risipite la bob 4

Echipajul de bob 4 al României, Mihai Tentea - Raul Dobre - Ciprian Daroczi - Cristian Radu a oferit ultima reprezentație a sportivilor români în China, în dimineața zilei de 20 februarie.

După primele 2 manșe, tricolorii s-au clasat pe locul 10, astfel că existau speranțe pentru Top 10 și la final. Manșele 3 și 4 i-au adus coborât însă pe tricolori până pe poziția a 13-a, la egalitate cu unul din echipajele americane.

„Vom continua să ne pregătim și sperăm ca peste 4 ani, la Milano-Cortina 2026, să intrăm în primele șase echipaje. E obiectivul nostru!”, au anunțat cei patru, pe pagina de Facebook a COSR.

Andreea Grecu, locul 12 la monobob

Cea mai bine clasată sportivă din România în probele individuale a fost Andreea Grecu, a 12-a în proba de monobob, introdusă în premieră în întrecerea olimpică.

La Beijing, Andreea Grecu a debutat și ca pilot în echipa de bob-2, unde a făcut echipă cu Katharina Wick. Cele două au încheiat concursul pe locul 18. Andreea Grecu a anunțat la scurt timp că a fost ultima sa cursă a sa, urmând să se retragă din competiții, a anunțat COSR.

Sportiva participase și la Jocurile Olimpice de la Pyeong Chang în 2018 - locul 15 și la cele de la Soci, din 2014 - locul 17. În ambele competiții a fost însă frânar în echipa de bob 2.

La Beijing, Andreea Grecu a fost desemnată de altfel portdrapelul României la ceremonia de închidere.

Andreea Grecu într-o întrecere din Cupa Mondială în luna ianuarie.
Andreea Grecu într-o întrecere din Cupa Mondială în luna ianuarie.

Clasări în Top 20 la Beijing au mai obținut Vasile Marian Gîtlan / Darius Lucian Șerban, locul 14 la dublu sanie, Nicolae Ciprian Daroczi și Mihai Cristian Tentea, locul 16 la bob 2 persoane și Raul Mihai Popa / Paul Constantin Pepene, locul 18 la schi fond pe echipe.

Debuturi la Jocurile Olimpice

Săritoarea cu schiurile Daniela Haralambie și-a menținut rezultatul obținut acum 4 ani, în Coreea de Sud, ocupând locul 25 la proba de pe trambulina normală, fiind singura dintre săritorii cu schiurile care s-a calificat în manșa finală.

Ceilalți doi competitori, Daniel Andrei Cacina și Andrei Feldorean, aflați la debutul în competiția olimpică, s-au clasat mai în spate de locul 45.

Mihaela Hogaș participă în perioadă următoare la Campionatele Naționale, care au loc în... Austria.
Mihaela Hogaș participă în perioadă următoare la Campionatele Naționale, care au loc în... Austria.

Aflată și ea la prima participare la Jocurile Olimpice, Mihaela Hogaș s-a clasat a 29-a în ambele probe de patinaj viteză la care a luat startul, 500 de metri și 1.000 de metri. În cea de-a doua dintre probe, japoneza Miho Takami a doborât recordul olimpic.

„Sper că am făcut mândră lumea care m-a susținut, familia, echipa, antrenorul, copiii care vor să facă patinaj viteză și sper în general ca România să aibă un pic mai multă răbdare și susținere”, a spus sportiva după întrecere.

După competiție, patinatoarea a luat drumul Austriei, pentru Campionatele Naționale ale României. În condițiile în care în țară nu există un patinoar cu pistă de 400 de metri, naționalele de patinaj viteză, bob și sanie se desfășoară de mulți ani deja peste hotare.

Alex Ștefănescu, în primii 40 la schi alpin

La schi alpin, Alex Ștefănescu a încheiat competiția de slalom pe locul 35, din aproape 90 de concurenți și pe poziția a 32-a concursul de slalom uriaș. El a reușit să își realizeze astfel obiectivul, clasarea în primii 40.

Alex Ștefănescu a intrat în primii 40 de sportivi olimpici atât la slalom cât și la slalom uriaș.
Alex Ștefănescu a intrat în primii 40 de sportivi olimpici atât la slalom cât și la slalom uriaș.

În schimb, la feminin, Maria Constantin s-a clasat a 45-a la slalom uriaș, în timp ce la slalom a fost descalificată după manșa 1, după ce a ratat o poartă din traseu.

Tânăra schioare a fost preferată de reprezentanții Federației de Schi și Biatlon din România pentru lotul olimpic de la Beijing 2022, în dauna Aniei Cail, care se calificase de facto.

La JO 2018 Cail obținuse performanțe mai bune decât cele reușite de România acum, însă la probele de viteză: locul 28 la coborâre și poziția a 36-a la slalom super-uriaș.

Ania Cail a reprezentat România la Jocurile Olimpice din 2018, nu și la Beijing.
Ania Cail a reprezentat România la Jocurile Olimpice din 2018, nu și la Beijing.

De altfel, lui Cail i-a fost refuzat și locul pe care România l-ar fi putut accesa prin retragerea unor sportivi reprezentând alte țări.

Cele mai modeste rezultate obținute de România la Beijing au fost la biatlon - masculin și schi fond - feminin. Biatlonistul George Colțea s-a clasat pe 89 atât la 10 km sprint cât și la 20 km individual. La feminin, Natalia Ușkina a ieșit a 51-a la 15 km individual și a 71-a la 7.5 km sprint.

Know-how de la Norvegia și Germania

Șeful COSR, Mihai Covaliu, a mai spus pentru Europa Liberă că responsabilitatea unor obiective care s-au dovedit nerealiste aparține Federațiilor Sportive Naționale:

„Am vorbit cu conducătorii Comitetelor Olimpice din Norvegia și Germania, i-am felicitat pentru rezultatele obținute și vom vedea cum putem colabora pentru a învăța de la ei. Asta trebuie să facem, să învățăm de la cei mai buni, să conștientizăm unde suntem acum și să muncim mai mult”, a arătat el, subliniind că despre condițiile de pregătire și infrastructura din țară se poate vorbi la nesfârșit.

Șeful COSR a afirmat că „vom schimba abordarea”. Asta va consta inclusiv în importul de know-how de la țările amintite și aducerea de antrenori străini.

Este bine că au fost prezenți

De cealaltă parte, ministrul Sportului, Eduard Novak, prezent la Beijing, a subliniat pe parcursul competiției, pe pagina sa de Facebook, că prezența sportivilor români la JO este în sine o realizare:

„Este bine pentru sportivi că au fost prezenți aici, în elita mondială a acestor discipline, s-au prezentat onorabil și sunt sigur că experiența Beijing 2022 reprezintă doar un punct al carierei lor. Pentru următoarele ediții vom fi cu siguranță mai pregătiți și mai motivați”, a scris ministrul, cu câteva zile înainte de încheierea întrecerilor.

Momente de vis în arena olimpică

La fel ca la orice ediție a Jocurile Olimpice, nici la Beijing nu au lipsit momentele memorabile. Acestea au fost gustate preponderent din fața televizoarelor, pe fondul limitărilor de acces impuse de pandemia Covid-19.

Norvegianca Therese Johaug a cucerit prima medalie de aur acordată la Beijing, la skiatlon (7.5 km în stil clasic, 7.5 km liber), după o cursă dominată categoric.

Therese Johaug sărbătorește una din cele 3 medalii de aur cucerite la Beijing.
Therese Johaug sărbătorește una din cele 3 medalii de aur cucerite la Beijing.

Suedezeul Nils van der Poel a avut 2 evoluții de senzație în finalele de patinaj viteză pe distanțe lungi. La 5.000 de metri, când părea că se va mulțumi cel mult cu un loc pe podium, suedezul a revenit și a doborât recordul olimpic, care tocmai fusese doborât de oponentul său, Patrick Roest, din Olanda.

Câteva zile mai târziu, Van der Poel, care a stat doi ani departe de patinajul viteză după Jocurile Olimpice din 2018, a stabilit un nou record mondial la 10.000 de metri.

Americanul Nathan Chen a cucerit titlul olimpic în proba individuală de patinaj artistic și a reușit un program scurt impecabil - stabilind un nou record mondial al probei.

Nathan Chen a câștigat aurul olimpic la patinaj artistic-individual, cu record mondial în programul scurt.
Nathan Chen a câștigat aurul olimpic la patinaj artistic-individual, cu record mondial în programul scurt.

Atenția în patinaj artistic a fost acaparată, mediatic cel puțin, de întrecerile feminine. Patinatoarea rusă Kamila Valieva, la 15 ani, a devenit prima sportivă care a reușit o săritură cvadruplă în competiția olimpică - în proba pe echipe, unde Comitetul Olimpic Rus a câștigat aurul.

Kamila Valieva, cea mai bună patinatoare în programul scurt de patinaj artistic. În clasamentul final, avea să se claseze doar pe locul 4.
Kamila Valieva, cea mai bună patinatoare în programul scurt de patinaj artistic. În clasamentul final, avea să se claseze doar pe locul 4.

Ceremonia de decernare a medaliilor nu a avut loc, sportiva fiind sub investigarea autorităților anti-doping, în urma unei probe recoltate în decembrie 2021. Comitetul Olimpic Internațional i-a permis însă prezența și continuarea în competiție, până la o concluzie finală.

Deși a fost cea mai bună la programul scurt, Valieva a terminat în cele din urmă pe locul 4 proba individuală, unde colegele sale Anna Scherbakova și Alexandra Trusova au obținut primele două locuri.

În proba de dublu, perechile din Rusia au fost întrecute de Wenjing Sui și Cong Han, din China, care au cucerit aurul.

Stefania Constantini și Amos Mosaner, campioni olimpici la curling dublu mixt
Stefania Constantini și Amos Mosaner, campioni olimpici la curling dublu mixt

Aurul la curling obținut de Italia, cu echipa dublu-mixtă Stefania Constantini / Amos Mosaner, bronzul Canadei la sărituri cu schiurile (ștafetă mixtă) sau înfrângerea suferită de SUA în fața Slovaciei, în sferturile de finală ale competiției de hochei masculin au fost alte borne-surpriză ale JO.

Erin Jackson sărbătorește titlul olimpic.
Erin Jackson sărbătorește titlul olimpic.

Mulți dintre laureații olimpici au în spate povești impresionante. Americanca Erin Jackson, câștigătoarea probei de 500 de metri la patinaj viteză, nu fusese calificată inițial, dar a beneficiat de locul oferit de colega sa Brittany Bowe, care s-a întors acasă doar cu bronzul, la 1.000 de metri, probă în care este campioană mondială.

Johannes Strolz a obținut titlul la combinata alpină, la 34 de ani după ce tatăl său câștiga titlul olimpic în aceeași probă (Calgary, 1988). Este primul duo tată-fiu care reușește această performanță în schiul alpin.

Johannes Strolz, campion olimpic în combinata alpină de la Beijing, la 34 de ani după performanța similară a tatălui său.
Johannes Strolz, campion olimpic în combinata alpină de la Beijing, la 34 de ani după performanța similară a tatălui său.

La 41 de ani, francezul Johan Clarey a câștigat medalia de argint în proba de coborâre a schiului alpin și a devenit cel mai vârstnic medaliat în competiția olimpică.

La feminin, slovaca Petra Vlhová a câștigat incredibil slalomul, după o clasare doar pe locul 7 după prima manșă a întrecerii.

Petra Vlhová a cucerit aproape miraculos aurul la slalom uriaș.
Petra Vlhová a cucerit aproape miraculos aurul la slalom uriaș.

Norvegia, record de medalii de aur

Norvegia a stabilit la Beijing un nou record de medalii de aur cucerite la o singură ediție de Jocuri Olimpice: 16, dintr-un total de 37.

Johannes Thingnes Boe a fost unul din performerii competiției, cu 4 medalii de au cucerite, la individiual și pe echipe.

Johannes Thignes Bo (în dreapta) și fratele său, Tarjei Bo, medaliați cu aur și bronz în proba de biatlon-sprint 10 km.
Johannes Thignes Bo (în dreapta) și fratele său, Tarjei Bo, medaliați cu aur și bronz în proba de biatlon-sprint 10 km.

Nordicii au dominat competiția de biatlon, la fel cum a făcut-o Germania, a doua în clasamentul întocmit în funcție de medaliile de aur obținute (12), în probele de bob, sanie și skeleton. A treia în topul celor mai multe titluri olimpice a fost China.

„China termină pe locul 3 acum. În 2030 va fi cu siguranță pe primul loc”, a opinat șeful COSR, Mihai Covaliu, care s-a declarat încântat de organizarea Jocurile Olimpice din acest an.

Țările de Jos au obținut cele mai multe medalii de aur la patinaj viteză, Elveția la schi alpin, iar Comitetul Olimpic Rus la patinaj artistic.

În clasamentul total pe medalii (aur, argint, bronz), Norvegia a fost urmată de Comitetul Olimpic Rus și de Germania.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG