„Am văzut mișcarea vehiculelor militare pe șenile, pe străzile orașului”, a spus un locuitor al orașului belarus Khoyniki, situat în sud-estul țării, nu departe de granița cu Ucraina, întrebat despre forţele ruse din ţara sa venite pentru exercițiile comune.
„Soldații s-au stabilit în pădurile din jur”, a adăugat localnicul, care a cerut să nu fie identificat. „Ei beau mult și vând din motorină. Locuiesc în corturi”.
Primele trupe ruse au început să sosească în Belarus pentru exerciții pe 18 ianuarie. Manevrele militare, un exercițiu de 10 zile care s-au încheiat pe 20 februarie, implică aproximativ 30.000 de soldați ruși și aproape întreaga armată din Belarus.
Ele au avut loc într-un moment în care Rusia a acumulat mijloace militare în jurul Ucrainei și în regiunea ucraineană ocupată Crimeea, stârnind temeri privind o nouă invazie.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit exercițiile din Belarus „cea mai mare desfășurare rusă de la Războiul Rece”.
Rusia are cel puțin 150.000 de soldați la granițele Ucrainei, iar situația pe linia de contact din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Rusia controlează părți din regiunile Donețk și Lugansk, s-a înrăutățit în ultimele două zile, Kievul acuzând separatiștii că au tras în poziţiile ucrainene.
La asta s-au adăugat știrile din 19 februarie că Putin a lansat exerciții ale forțelor strategice de rachete nucleare.
Khoyniki, la aproximativ 50 de kilometri nord de granița cu Ucraina, nu a fost inițial pe harta Ministerului Apărării din Belarus pentru exerciții, dar armata a emis o nouă hartă când au început pe 10 februarie, după ce apariția forțelor ruse în zonă a fost raportată pe scară largă. O altă hartă cu locații suplimentare ale forțelor ruse a fost publicată pe 15 februarie.
Potrivit unui canal Telegram care dă informații despre situația de pe căile ferate din Belarus, rușii au început să descarce echipamente militare în Khoyniki în noaptea de 14 spre 15 februarie. Canalul a raportat că soldații care descarcă echipamentele rămân frecvent pe șine, chiar dacă alte trenuri se apropie la mai puțin de 200 de metri de ele.
„Mecanicii sunt nevoiți să folosească frâna de urgența pentru a evita ciocnirea cu ele ”, a scris canalul.
În plus, rampele de încărcare, materialul rulant și alte echipamente feroviare au fost avariate la Khoyniki.
„Echipamentul militar este scăpat frecvent de pe platforme în timpul descărcării. După descărcare, au rămas o mulțime de echipamente abandonate - armuri, căști, echipament personal.”
Același raport susținea că trupele au lăsat liniile feroviare pline de gunoi.
„Pe o porțiune de 3 kilometri au fost saci de gunoi de 100 de litri la fiecare 20 de metri, precum și sticle de vodcă, butoaie de bere din plastic goale și pachete de prăjituri goale”, a raportat canalul Telegram.
Un comentator anonim a răspuns acerb că reprezentanții căilor ferate de stat vor chema la muncă angajații sâmbătă „de urgență” și „feroviarii vor curăța totul după „frații” noștri”.
Potrivit unei declarații din 15 februarie a Ministerului Apărării din Belarus, Brigada 465 de rachete tactice a efectuat un exercițiu în poligonul de tragere Paleski din apropiere, în timpul căruia o rachetă ar fi lovit o țintă aflată la peste 60 de kilometri distanță. Dacă racheta ar fi fost trasă în direcția sud-est, ar fi putut ajunge în orașul ucrainean Cernihiv.
Pe măsură ce tensiunea a crescut pe fondul informațiilor despre o creștere a bombardamentelor în estul Ucrainei, adăugând temerilor că Rusia ar putea lansa o nouă ofensivă împotriva vecinului său, liderul autoritar Alexander Lukașenko s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova pe 18 februarie.
Înaintea vizitei în Rusia, Lukașenko a spus că el și Putin vor discuta dacă forțele ruse vor părăsi Belarus la încheierea exercițiilor.
Oficialii americani spun că Rusia plănuiește o posibilă invazie a Ucrainei care ar putea veni în orice zi și există îngrijorări că trupele aflate acum în Belarus ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina din nord.
Traducere și adaptare: Oana Despa