Declarația șefului IGSU a fost făcută la ora 08.00. Surse guvernamentale au dezvăluit pentru Europa Liberă că s-a luat decizia operaționalizării taberelor mobile în urma unei întâlniri la Guvern, care a avut loc în jurul orei 10.00.
Cu toate acestea, IGSU nu a primit un ordin concret până la orele 11.00.
Taberele mobile care ar putea fi instalate pentru primirea refugiaților din Ucraina se află în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar trebuie să existe un ordin pentru instalarea lor.
O astfel de tabăra mobilă poate găzdui până la 201 persoane, conform IGSU, și are în dotare corturi, perne, pături, cearșafuri și toate utilitățile care permite cazarea temporară a unor cetățeni.
Instalarea unei astfel de tabere mobile durează 12 ore din momentul în care a containerul IGSU a ajuns la locul decis pentru amplasare. Oficialii din prefecturi și cei ai ISU au făcut un plan în teritoriu pentru a se identifica locurile pentru ridicarea unor astfel de tabere mobile pentru refugiații care ar putea sosi din Ucraina.
„O tabăra are 33 de corturi cu diferite destinații, de la primire și înregistrare, prim-ajutor, asistență medicală, plus corturile de cazare și de hrănire. Corturile destinate cazării au, în genere, 6x8 metri și pot găzdui între 6 și 8 persoane. Capacitatea maximă a unei astfel de tabere este de 201 persoane”, a spus generalul Radu, prim adjunct al ISU.
IGSU are în dotare 39 de astfel de tabere mobile, achiziționate cu fonduri europene, dar ele se află în toate județele României. Astfel, după luarea deciziei privind instalarea lor, durează până ajung la județele de pe granița de nord: Maramureș, Botoșani, Suceava. Dacă ar fi utilizate toate, capacitatea totală ar fi de 7.839 de persoane.
Ministrul Apărării a declarat, marți, că România ar putea adăposti 500.000 de refugiați din Ucraina, fără a da alte informații despre locurile privind cazarea lor.