Reuniți la Bruxelles, la o lună de la invazia Rusiei asupra Ucrainei, șefii de stat și de guvern din statele membre și-au reafirmat hotărârea de a se opune regimului de la Kremlin. I-au cerut lui Vladimir Putin încetarea războiului și retragerea de pe teritoriul Ucrainei, anunțând în același timp operațiuni de apărare și descurajare a adversarului fără precedent în istoria Alianței. Iată textul integral al Declarației de la Bruxelles.
„Noi, liderii de stat și de Guvern ai celor 30 de state aliate NATO, ne-am întâlnit astăzi pentru a discuta agresiunea Rusiei împotriva Ucrianei, cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a pus capăt păcii din Europa, provocând distrugeri și suferințe umane.
Condamnăm războiul Rusiei împotriva Ucrainei în termenii cei mai fermi posibili. Facem apel la președintele Putin să oprească imediat acest război și să-și retragă trupele din Ucraina. Facem, de asemenea, apel la Belarus, să înceteze să fie complice la război. Acestea în conformitate cu Rezoluția adoptată de Adunarea Generală ONU pe 2 martie 2022. De asemenea, Rusia trebuie să respecte Hotărârea Curții Internaționale de Justiție din 16 martie și să oprească imediat operațiunile militare. Atacul Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea globală. Încălcarea normelor internaționale (de către Rusia n.r.) face lumea mai puțin sigură. Retorica președintelui Putin - de natură să escaladeze conflictul - este iresponsabilă și destabilizatoare.
Ucrainenii au impresionat întreaga lume cu rezistența lor eroică în fața războiului de cucerire brutal dus de Rusia. Condamnăm cu fermitate atacurile devastatoare ale Rusiei asupra civililor, inclusiv asupra femeilor, copiilor și persoanelor vulnerabile. Vom lucra împreună cu comunitatea internațională pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de violarea legilor dreptului umanitar și internațional, de crime de război. Suntem profund îngrijorați de sporirea riscurilor de violențe sexuale și trafic de persoane. Îndemnăm Rusia să permită civililor părăsirea în siguranță a orașului Mariupol și accesul rapid, sigur și neîngrădit la ajutorul umanitar în Mariupol și în celelalte orașe ucrainene aflate sub asediu. Condamnăm, de asemenea, atacurile împotriva infrastructurii civile, inclusiv a atacurilor care pun în pericol centralele nucleare. Vom continua să combatem minciunile Rusiei despre războiul din Ucraina și să scoatem la iveală narativele fabricate sau operațiunile sub steag fals ce justifică escaladarea agresiunii împotriva civililor din Ucraina. Orice utilizare a armelor chimice sau biologice de către Rusia este inacceptabilă și va avea consecințe grave.
Rusia trebuie să demonstreze că este serioasă în privința negocierilor prin încetarea rapidă a focului. Solicităm Rusiei să se angajeze în mod credibil în negocieri constructive cu Ucraina pentru a obține rezultate concrete, pornind de la încetarea reală a focului spre retragerea completă a trupelor sale de pe teritoriul ucrainean. Agresiunea continuă a Rusiei în timpul discuțiilor este sfidătoare. Susținem eforturile Ucrainei de a obține pacea eforturile diplomatice ale Aliaților de a presa Rusia să pună capăt războiului și de a limita suferința umană.
Rămânem în deplină solidaritate cu președintele Zelenski, Guvernul Ucrainei și cu curajoșii cetățeni ucraineni care își apără patria. Îi onorăm pe cei uciși, răniți și strămutați din cauza agresiunii Rusiei, precum și pe familiile acestora. Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru independența, suveranitatea, integritatea teritorială a Ucrainei, așa cum sunt recunoscute granițele sale pe plan internațional, incluzând aici și apele sale teritoriale.
Potrivit Cartei Națiunilor Unite, Ucraina are dreptul fundamental la autoapărare. Din 2014, am oferit sprijin pentru extinderea capacității Ucrainei de a-și exercita acest drept. Am antrenat forțele armate ale Ucrainei, consolidând capacitatea militară a acestora și sporindu-le rezistența. Aliații NATO vor continua să ofere asistență în domenii precum securitatea cibernetică și protecția împotriva amenințărilor de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară. Aliații NATO oferă, de asemenea, sprijin umanitar extins și se oferă să primească milioane de refugiați. Miniștrii de Externe din țările aliate vor aprofunda problema sprijinului nostru pentru Ucraina când se vor întruni în aprilie.
Suntem uniți în hotărârea noastră de a ne opune tentativelor Rusiei de a distruge bazele securității și stabilității internaționale. Vom trage la răspundere Rusia și Belarus. Am impus sancțiuni masive și costuri politice grele Rusiei pentru a pune capăt acestui război. Rămânem fermi în a menține presiunea internațională coordonată asupra Rusiei. Vom continua să ne coordonăm îndeaproape cu actorii relevanți și alte organizații internaționale, inclusiv cu Uniunea Europeană. Coordonarea transatlantică rămâne crucială pentru a da un răspuns eficient la criza actuală.
Facem apel la toate statele, inclusiv la Republica Populară Chineză, să susțină ordinea internațională, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale, așa cum sunt înscrise în Carta ONU, să se abțină de la a sprijini efortul de război al Rusiei și de la a ajuta Rusia să evite sancțiunile. Suntem îngrijorați de comentariile publice recente ale oficialilor chinezi și solicităm Chinei să înceteze susținerea narativelor false ale Kremlinului, în special cele cu privire la război și cele împotriva NATO, și să promoveze o soluționare pașnică a conflictului.
Rămânem angajați în apărarea principiilor fundamentale ce stau la baza securității europene și globale, inclusiv dreptului fiecărei națiuni de a-și alege propriile aranjamente de securitate, fără interferențe externe. Ne reafirmăm angajamentul față de politica „ușilor deschise” a NATO în temeiul articolului 10 din Tratatul de la Washington.
Oferim sprijin personalizat partenerilor afectați de amenințările și acțiunile Rusiei și ne vom intensifica asistența pentru a-i ajuta pe aceștia să facă față influenței maligne a Rusiei și să îi ajutăm să-ți întărească rezistența, pe baza cererilor partenerilor noștri și a programelor noastre de parteneriat pe termen lung. În aprilie, miniștrii de Externe vor lua în considerare propuneri concrete pentru sporirea sprijinului nostru pentru acești parteneri.
Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și apăra securitatea populației țărilor aliate și fiecare centimetru pătrat din teritoriul aliat. Angajamentul nostru a de aplica Articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier.
Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale forței de răspuns a NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale semnificative, sub comanda directă a NATO, susținută prin trimiterea de trupe NATO din fiecare stat aliat. De asemenea, înființăm patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Luăm toate măsurile și deciziile pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor aliaților în toate domeniile și cu o abordare de 360 de grade. Măsurile noastre rămân preventive, proporționale și ne-escalatorii. Vom accelera transformarea NATO în fața unei realități strategice mai periculoase, inclusiv prin adoptarea noului Concept Strategic la Madrid. În contextul celei mai grave amenințări la adresa securității transatlantice din ultimele decenii, ne vom consolida, de asemenea, în mod semnificativ programele de descurajare a aversarului și apărarea pe termen lung și vom dezvolta în continuare o serie de capacități militare pentru a credibiliza măsurile de descurajare de adversarului și de apărare. Acești pași vor fi sprijiniți prin exerciții militare îmbunătățite, cu accent sporit pe apărarea colectivă și inter-operabilitate.
Creștem reziliența societăților noastre și a infrastructurii noastre pentru a contracara influența periculoasă a Rusiei. Ne îmbunătățim capacitățile și apărarea cibernetică, oferindu-ne sprijin reciproc în cazul unor atacuri cibernetice. Suntem pregătiți să impunem costuri mari celor care atacă în spațiul cibernetic și accelerăm schimbul de informații și capacitatea de conștientizare a riscurilor, îmbunătățim pregătirea civilă și ne consolidăm capacitatea de a răspunde la dezinformare. De asemenea, ne vom spori pregătirea pentru amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare. Vom lua decizii suplimentare când ne vom întâlni la Madrid.
Pașii de făcut pentru a asigura securitatea alianței noastre și a regiunii transatlantice vor necesita resurse adecvate. Aliații își măresc substanțial cheltuielile de apărare. Astăzi, am decis să ne accelerăm eforturile pentru a ne îndeplini Angajamentul față de Investiții în Apărare în totalitate. În conformitate cu angajamentul nostru precizat în articolul 3 din Tratatul de la Washington, vom continua consolidarea capacității individuale și colective de a rezista tuturor formelor de atac. La întâlnirea noastră de la Madrid, vom prezenta planuri suplimentare privind modul de îndeplinire a Angajamentului.
Războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei ridică o problemă fundamentală în fața valorilor și normelor ce au adus securitate și prosperitate tuturor celor de pe continentul european. Alegerea președintelui Putin de a ataca Ucraina este o greșeală strategică cu consecințe grave pentru Rusia și poporul rus. Rămânem uniți în hotărârea noastră de a ne opune agresiunii Rusiei, de a ajuta Guvernul și poporul Ucrainei și de a apăra securitatea tuturor aliaților.”