Linkuri accesibilitate

Doi tineri se îmbrățișează în timp ce privesc tancurile rusești distruse, instalate ca simbol al războiului, în fața catedralei Sfântul Mihail din Kiev, Ucraina, 23 iunie 2022.
Doi tineri se îmbrățișează în timp ce privesc tancurile rusești distruse, instalate ca simbol al războiului, în fața catedralei Sfântul Mihail din Kiev, Ucraina, 23 iunie 2022.

Războiul din Ucraina | Armata ucraineană se retrage din Severodonețk. Reacția Rusiei după ce UE a acceptat candidatura Ucrainei și Moldovei

Au trecut exact patru luni de război. Șefii de stat și de guvern s-au întrunit joi și au decis că Ucraina și Moldova vor primi statutul de țări candidate la UE. Decizia a fost luată cu unanimitate de cele 27 de state ale UE.

Principalele informații ale zilei

13:51 24.6.2022

Ce spune Rusia despre integrarea europeană a Ucrainei și Republicii Moldova

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că decizia Uniunii Europene de a acorda Ucrainei statutul oficial de candidat la UE este o chestiune „internă”.

În fața reporterilor, Peskov a declarat că relațiile Rusiei cu blocul european vor fi „foarte greu de stricat în continuare”.

„Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme și mai multe probleme în relațiile acestor țări cu noi”, a spus Peskov, potrivit The Guardian.

Referindu-se la Moldova, care a primit, de asemenea, statutul de candidat la UE, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că această țară ex-sovietică „dorește să devină europeană mai mult decât europenii înșiși”.

„Li se pare că, cu cât par mai antiruși, cu atât mai mult ar trebui să le placă europenilor”, a adăugat el.

13:37 24.6.2022

Boris Johnson: NATO și G7 nu ar trebui să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a face concesii Rusiei

„Mesajul meu către colegii din G7 și NATO, în special, va fi că acum nu este momentul să ne mulțumim și să-i încurajăm pe ucraineni să se mulțumească cu o pace proastă, cu o pace pentru care sunt invitați să cedeze bucăți din teritoriul lor în schimbul unei încetări a focului”, a declarat Boris Johnson, în timpul vizitei sale în Rwanda.

„Cred că ar fi un dezastru. Ar fi un declanșator pentru o nouă escaladare de către Putin ori de câte ori dorește”, a adăugat premierul britanic, potrivit The Guardian.

Johnson: Ucrainenii care vin ilegal în Marea Britanie ar putea fi trimiși în Rwanda

Refugiații ucraineni riscă să fie trimiși în Rwanda dacă vor călători în Marea Britanie fără autorizație, a declarat Boris Johnson.

Anterior, el a declarat că perspectiva ca refugiații ucraineni să fie trimiși în Rwanda în cadrul controversatului program guvernamental prezentat în aprilie „pur și simplu nu se va întâmpla”.

Dar, întrebat înainte de reuniunea șefilor de guvern din Commonwealth dacă ucrainenii care sosesc cu barca ar putea fi deportați în Africa de Est, el a spus: „Singurele circumstanțe în care oamenii vor fi trimiși în Rwanda ar fi dacă vin ilegal în Marea Britanie, subminând astfel rutele sigure și legale pe care le avem. Cred că acordăm 130.000 de vize ucrainenilor, iar aceștia au cel puțin două rute foarte bune pentru a veni în această țară”.

„Dar dacă veniți aici ilegal, îi subminați pe toți cei care vin aici legal. Și este o nebunie. Așa că mă tem că răspunsul este presupun că, da, în teorie, s-ar putea întâmpla asta. Dar cred că este foarte puțin probabil”, a completat Johnson.

13:03 24.6.2022

Ministru german: Crearea de rute de transport pentru grânele din Ucraina, o prioritate cheie

Stabilirea unor rute de transport fiabile pentru cerealele din Ucraina este o prioritate absolută pentru a preveni o criză alimentară globală și va fi un subiect principal la conferința globală de vineri, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, potrivit Reuters.

Ucraina este șantajată de Vladimir Putin și, prin urmare, este necesar să se dezvolte noi rute de transport pe termen lung, a declarat vineri ministrul german al Agriculturii Cem Oezdemir, în cadrul unei conferințe de presă comune.

Germania va cheltui 4 miliarde de euro în acest an pentru a combate foametea la nivel mondial, a declarat ministrul dezvoltării, Svenja Schulze.

AP: Portul românesc Constanța se chinuie să gestioneze fluxul de cereale ucrainene

În condițiile în care porturile maritime ale Ucrainei sunt blocate sau capturate de forțele rusești, portul Constanța a devenit principala cale de transport pentru exporturile de cereale ale țării sfâșiate de război.

Associated Press relatează că este cel mai mare port din România, găzduiește cel mai rapid terminal de cereale din Europa și a procesat aproape un milion de tone de cereale din Ucraina de la invazia din 24 februarie.

Însă operatorii portuari spun că menținerea, ca să nu mai vorbim de creșterea volumului pe care îl gestionează, ar putea fi în curând imposibilă fără sprijinul și investițiile concertate ale Uniunii Europene.

„Dacă vrem să continuăm să ajutăm fermierii ucraineni, avem nevoie de ajutor pentru a ne crește capacitățile de manipulare”, a declarat Dan Dolghin, director de operațiuni cu cereale la principalul operator Comvex din portul de la Marea Neagră.

„Niciun operator nu poate investi în infrastructură care va deveni redundantă odată ce războiul se va încheia”, a adăugat el.

Comvex poate procesa până la 72.000 de tone de cereale pe zi. Acest lucru și proximitatea pe uscat a Constanței față de Ucraina, iar pe mare față de Canalul Suez, fac din Constanța cea mai bună rută actuală pentru exporturile agricole ucrainene, mai scrie AP.

Alte alternative includ transporturi rutiere și feroviare prin granița de vest a Ucrainei către Polonia și porturile sale de la Marea Baltică.

12:49 24.6.2022

Aur rusesc în valoare de peste 200 milioane de dolari, importat în Elveția

Autoritățile vamale elvețiene au declarat vineri că urmăresc aproximativ 3 tone de aur de origine rusă, în valoare de 202 milioane de dolari, care au intrat în Elveția din Marea Britanie, luna trecută, pentru a vedea dacă au fost încălcate sancțiunile economice impuse Rusiei, relatează Associated Press.

Biroul Federal pentru Vamă și Securitatea Frontierelor a precizat că importurile de aur din Rusia nu sunt interzise conform sancțiunilor elvețiene împotriva Moscovei.

Cu toate acestea, exporturile de aur către Rusia sunt interzise în cadrul sancțiunilor elvețiene, a precizat biroul vamal într-o declarație.

Lingourile de aur fabricate în Rusia începând cu 7 martie nu pot fi comercializate în Elveția, dar cele create înainte de această dată pot fi comercializate, a precizat biroul.

În Elveția nu există restricții comerciale pentru alte forme de aur, precum bijuterii sau monede, provenite din Rusia, a precizat sursa citată.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG