Linkuri accesibilitate

Acord în Coaliție pe noul Cod Fiscal: TVA-ul și accizele cresc. Guvernul majorează taxele pe proprietate și venituri din jocuri de noroc


Premierul Nicolae Ciucă nu a fost de acord cu supraimpozitarea marilor companii după un telefon primit de la președintele Iohannis, susțin surse din PSD.
Premierul Nicolae Ciucă nu a fost de acord cu supraimpozitarea marilor companii după un telefon primit de la președintele Iohannis, susțin surse din PSD.

Liderii Coaliției au agreat, miercuri seara, modificările care vor fi aduse Codului Fiscal și care se vor aplica de la 1 ianuarie 2023. PNL și PSD nu au ajuns la un acord privind impozitarea progresivă, supraimpozitarea marilor companii și impozitarea diferențiată pentru pensiile speciale.

Ședința Coaliției a avut la Palatul Victoria, la cererea premierului Nicolae Ciucă, cel care a cerut ca întâlnirile să aibă loc departe de ochii presei.

Dacă principalele măsuri fuseseră convenite la reuniunile anterioare ale PSD, PNL și UDMR, în discuție se mai aflau teme precum: impozitarea progresivă a pensiilor speciale, supraimpozitarea marilor companii cu 0,5 sau 1% din cifra de afaceri și un impozit special pentru bugetarii care câștigă mai mult decât președintele României.

Liberalii au respins toate propunerile venite dinspre PSD, în timp ce social-democrații au renunțat să mai ceară revenirea la impozitul progresiv. Ei susțin că o astfel de măsură este în continuare necesară, dar se poate realiza doar după digitalizarea ANAF.

În privința supraimpozitării marilor companii cu un procent din cifra de afaceri, măsura a fost susținută de PSD și UDMR. Surse din conducerea PSD susțin că și liberalii au agreat o astfel de măsură, dar un telefon primit de la președintele Iohannis le-a schimbat opinia.

„Din partea mea există susţinere pentru cota unică, există susţinere pentru Guvern, care poate să calculeze foarte bine până unde se poate întinde cu subvenţiile şi cu sprijinul pentru cetăţenii vulnerabili când vine vorba de preţul energiei. Nu am niciun sprijin pentru ieşiri populiste şi afirmaţii de televizor, cum că se va face totul pentru ca întotdeauna să fie extraordinar, de grozav, de bine”, a declarat, de la Madrid, președintele Klaus Iohannis.

Crește impozitul pe proprietate în orașele mari

Liderii Coaliției au aprobat mai multe majorări de taxe, printre care se numără o nouă formulă de calcul pentru impozitul pe proprietate, care se va calcula conform grilei notariale.

În prezent, primăriile mențineau nivelul de impozit la pragul minim, mulți edili recunoscând pentru Europa Liberă că așteaptă decizia majorării de la București.

Creșterile se vor resimți mai ales în marile municipii, în timp ce în anumite zone noua formulă de calcul s-ar putea să nu ducă la creșterea impozitelor. Potrivit liderilor din Coaliție, în București, Cluj, Iași, impozitul pe proprietate ar putea crește cu peste 60%.

Nu se va mai face deosebirea între persoanele juridice și cele fizice, iar clasificarea se va face pe criteriul rezidențial sau nerezidențial. Dacă pragul minim este acum de 0,8 el va crește automat la 1%.

Coaliția a decis și introducerea unui impozit de 40% pentru câștigurile din jocurile de noroc. Măsura a fost propusă în urmă cu două săptămâni de europarlamentarul Rareș Bogdan, potrivit unor surse participante la discuție. În prezent, câștigurile sunt impozitate cu 1% până la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% până la 445.000 de lei și cu 25% peste această sumă.

În privința IMM-urilor, Coaliția a ajuns la un acord că microîntreprinderile nu pot avea venituri anuale mai mari de 500.000 de euro, iar impozitul rămâne de 1% dacă au un salariat. În actuala lege, pragul pentru încadrarea ca IMM este de 1 milion de euro. PSD, PNL și UDMR au decis și limitarea domeniilor de activitate care pot să fie înscrie pentru o microîntreprindere.

Impozitul pe dividende va fi majorat de la 5% la 8%.

Contractele part timp vor avea contribuții la fel ca salariul minim pe economie, dacă o persoană are un singur contract de acest tip.

În privința veniturilor care nu sunt salariale, Coaliția de guvernare a ajuns la un acord privind introducerea unor noi praguri. Cine va obține sub șase salarii minime nu va plăti contribuții, cine va realiza venituri între 6 – 12 salarii minime brute va plăti contribuții pentru 6, între 12 și 24 de salarii se vor plăti contribuțiile aferente a 12 salarii minime brute, iar peste 24 de salarii va plăti statului pentru 24 de salarii minime brute.

Surse din PNL susțin că premierul Ciucă a fost criticat în ultima ședință a conducerii liberalilor pentru această măsură.

La insistența PSD, vă scădea plafonul deducerilor fiscale de la 30.000 lei la 10.000 lei. Măsura fusese introdusă în 2018, prin OUG 114, în timpul guvernării Dăncilă.

Liderii Coaliției de guvernare au stabilit și majorarea accizei la tutun începând de la 1 iulie. Conform datelor oficiale, România avea printre cele mai mici accize la nivel european.

„Măsura nu are legătură cu pachetul privind Codul Fiscal, dar e normal să majorăm acciza la tutun. Este printre cele mai mici din Uniunea Europeană, nu suntem la nivelul Belgiei sau Greciei”, au spus surse din Coaliție.

Pachetul de țigări ar putea crește cu 60 de bani, potrivit calculelor majorității parlamentare.

Acciza la alcool va crește cu 20%, potrivit deciziei luate în Coaliție.

Măsura privind accizele nu face parte din modificările la noul Cod Fiscal și se va aplica de la 1 iulie 2022.

Pentru persoanele fizice autorizate (PFA), plafonul scade de la 100.000 de euro anual la 25.000 de euro.

Taxa pe valoare adăugată va crește în Horeca (hoteluri, restaurante, cafenele) de la 5% la 9%, iar la băuturile carbogazoase cu zahăr de la 9% la 19%. Această majorare se va aplica și pentru berea fără alcool.

Toate măsurile urmează să fie aprobate în viitoare ședință de Guvern.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG