Linkuri accesibilitate

Ministrul de Externe al Ungariei, în vizită la Moscova. Planul de aprovizionare cu gaz al Budapestei


Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto (centru-stânga), și cel al Rusiei, Serghei Lavrov (dreapta), în timpul vizitei lui Szijjarto de la Moscova, 21 iulie 2021.
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto (centru-stânga), și cel al Rusiei, Serghei Lavrov (dreapta), în timpul vizitei lui Szijjarto de la Moscova, 21 iulie 2021.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a ajuns la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a obține garanții legate de aprovizionarea cu gaz a țării sale și a găsi soluții pașnice la războiul din Ucraina.

Szijjarto se va întâlni, de asemenea, cu viceprim-ministrul rus, Aleksandr Novak și va ține o conferință de presă comună cu Lavrov joi seara.

„Am ajuns la Moscova. Avem două sarcini în față: să ne asigurăm că vom avea gaze naturale pentru poporul maghiar și să subliniem că dorim pace cât mai curând posibil”, a postat Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Anul trecut, gigantul rus în energie, Gazprom, a semnat un acord cu Ungaria prin care statul maghiar primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin intermediul gazoductelor din Bulgaria și Serbia și încă un miliard de metri cubi printr-un gazoduct venit din Austria.

Ministrul de Externe al Ungariei a transmis anterior că Ungaria e pregătită să cumpere mai mult gaz de pe piață, în timp ce alte state din Europa se străduiesc să își asigure stocul pentru la iarnă. Szijjarto a mai spus pe 18 iulie că Ungaria va discuta cu Rusia pentru a redirecționa importul de gaze prin conducta Turkstream, ce traversează Serbia înainte de a intra pe teritoriul statului maghiar.

Vizita lui Szijjarto în Rusia are loc în aceeași zi în care Guvernul Orban a anunțat că renunță de luna viitoare la plafonul setat timp de 10 ani pentru prețurile la gaz și energie electrică pentru gospodăriile cu un consum ridicat. Mișcarea ar urma să ducă la o creștere semnificativă a prețurilor pentru consumul suplimentar de energie.

Potrivit decretului anunțat de Orban, gospodăriile din Ungaria pot beneficia de prețul actual la energie electrică doar dacă au un consum de electricitate de până la 2,523 KWh pe an. Acestea vor trebui, însă, să plătească dublu pentru prețul kilowattului oră în cazul în care depășesc acest nivel.

În cazul gazului, plafonul e la 1,729 de metri cubi pe an, orice depășire a acestuia ducând la un preț de 7 ori mai mare al metrului cub de gaz decât cel de pe piață.

Plafonarea prețurilor la energie au dus la realegerea partidului Fidesz, condus de Viktor Orban, în 2014, și au fost un subiect de discuție în timpul campaniei sale din aprilie 2022, când premierul maghiar a câștigat un al patrulea mandat consecutiv.

Anunțul vizitei lui Szijjarto și grija față de cetățenii maghiari vine după ce mii de oameni au ieșit în stradă la sfârșitul săptămânii trecute timp de 5 zile ca să protesteze împotriva schimbării regimului de taxe pentru întreprinderile mici din Ungaria. Măsura ar urma să afecteze sute de mii de asemenea afaceri.

La protest a participat și Peter Marki-Zay, care în Aprilie a candidat din partea Opoziției unite împotriva partidului lui Orban. El a transmis că măsurile anunțate în campania naționalistă a premierului maghiar „s-au dovedit a fi minciuni.”

Guvernul lui Viktor Orban se confruntă cu mai multe probleme, printre care creșterea inflației în Ungaria și faptul că Budapesta riscă să nu aibă acces la fondurile de redresare a economiei după pandemia de Covid datorită problemelor din justiție și a subminării statului de drept.

XS
SM
MD
LG