Letonia doreşte să se alăture Kievului împotriva Rusiei în faţa CEDO
Letonia a cerut în mod oficial luni Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să se alăture procedurii ucrainene împotriva Rusiei, notează AFP.
CEDO a anunţat la sfârşitul lui iunie că a înregistrat o cerere interstatală oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei, o procedură destul de rară, menită să constate încălcările drepturilor omului comise de Moscova de la începutul invaziei Ucrainei la 24 februarie.
Cererea Kievului se referă la "acuzaţiile guvernului ucrainean privind încălcări masive şi flagrante ale drepturilor omului comise de Federaţia Rusă în operaţiunile sale militare pe teritoriul Ucrainei din 24 februarie 2022", a indicat Curtea, braţul judiciar al Consiliului Europei.
Dacă instanţa acceptă cererea autorităţilor de la Riga, Letoniei i se va acorda statutul de terţă parte.
„Este prima dată când Letonia îşi exercită drepturile în temeiul articolului 36, paragraful 2, din Convenţia drepturilor omului pentru a interveni ca terţă parte într-un caz internaţional în curs de desfăşurare", a declarat marţi Ministerul leton de Externe într-un comunicat.
„Cazurile internaţionale între ţări întregi reprezintă o măsură legală extraordinară, instituită în circumstanţe foarte rare, de obicei în situaţii în care există preocupări serioase cu privire la încălcări sistematice şi continue ale drepturilor omului, în special atrocităţi în masă şi încălcări ale drepturilor omului în cursul conflictelor armate", a mai indicat ministerul.
Premierul Nicolae Ciucă: Nu avem motive să ne îngrijorăm cu privire la situația de la Zaporojie
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, până în acest moment, Guvernul nu are date care să justifice îngrijorarea privind situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, adăugând că autorităţile de la Bucureşti monitorizează permanent datele legate de mediu în acest caz.
„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date şi informaţii referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până în acest moment vreau să asigur şi să dau, de asemenea, garanţii cetăţenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu şi suntem în permanentă legătură cu autorităţile europene de specialitate precum şi cu partenerii noştri din Ucraina", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.
El a adăugat că instituţiile statului au luat toate măsurile pentru a informa în timp util şi pentru protejarea populaţiei.
Zelenski vrea interdicţii de călătorie pentru ruşi, pentru o perioadă de un an
Preşedintele Ucrainei a cerut Occidentului să impună ruşilor o interdicţie generală de călătorie, idee care a găsit sprijin în rândul unor state europene, dar a înfuriat Moscova, care a continuat cu o ofensivă militară dură în estul Ucrainei, comentează Reuters.
Ideea preşedintelui Volodymir Zelenski părea de natură să divizeze Uniunea Europeană, unde diferenţele cu privire la modul de a trata Moscova persistă de mult timp între unii membri din est şi vest.
Zelenski a făcut propunerea într-un interviu acordat Washington Post.
Volodimir Zelenski doreşte o interdicţie de un an de călătorie şi expulzarea ruşilor care trăiesc în Occident, astfel încât aceştia să poată trăi „în propria lume până când îşi schimbă filosofia”.
El a reclamat că sancţiunile impuse până acum Rusiei pentru a o pedepsi pentru invadarea ţării sale pe 24 februarie sunt prea slabe.
Ucraina sugerează că partizanii se afă la originea exploziilor de la baza aeriană rusă din Crimeea
Un înalt oficial ucrainean a sugerat că o serie de explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea ar fi putut fi opera unor partizani, întrucât Kievul a negat orice responsabilitate pentru incidentul din teritoriul controlat de ruși.
Consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski a sugerat şi incompetenţa Rusiei ca posibilă cauză a exploziei de marţi. În urma exploiziei un civil a murit, iar alte opt persoane au fost rănite, potrivit Departamentului de sănătate din Crimeea anexată de Rusia.
Mykhailo Podolyak, întrebat de postul de televiziune online Dojd dacă Kievul este responsabil, a răspuns: „Desigur că nu. Ce legătură avem noi cu asta?"
„Oamenii aflaţi sub ocupaţie încep să înţeleagă că ocupaţia se aporpie de sfârşit”, a adăugat el.u incidentul din adâncul teritoriului ocupat de ruşi, conform Reuters.