Linkuri accesibilitate

Zelenski, în SUA | Joe Biden: Nu veți fi niciodată singuri. Vă vom fi alături până când lumina va învinge întunericul


Președintele SUA Joe Biden îl salută pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski pe peluza de sud a Casei Albe, Washington, SUA, 21 decembrie 2022
Președintele SUA Joe Biden îl salută pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski pe peluza de sud a Casei Albe, Washington, SUA, 21 decembrie 2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns miercuri în Statele Unite ale Americii într-o vizită fulger, după ce în urmă cu o zi s-a aflat în prima linia a frontului de la Bahmut, unde i-a vizitat pe militarii ucraineni.

„Nu veți fi niciodată singuri”, a transmis președintele Joe Biden poporului ucrainean în discursul său de la conferința de presă comună susținută cu omologul său ucrainean, după întâlnirea bilaterală de două ore avută la scurt timp de la sosirea liderului ucrainean la Washington.

„Poporul american este cu tine la fiecare pas., vom rămâne cu tine atât timp cât va fi nevoie (...) până când lumina va învinge întunericul. Nu am nicio îndoială că vom menține flacăra libertății strălucitoare”, a spus Joe Biden. El a adăugat că Putin folosește iarna ca armă împotriva poporului ucrainean și că SUA și aliații săi ajută Ucraina să facă „reparații critice” la sistemele sale energetice, atacate de rachetele rusești.

Joe Biden a anunțat oficial că Statele Unite vor acorda Ucrainei un pachet suplimentar de asistență de 1,8 miliarde de dolari, care va include sistemul de apărare antirachetă Patriot. „Va dura ceva timp pentru a finaliza pregătirea necesară”, a spus președintele american, vorbind de importanța rachetelor Patriot pentru apărarea Ucrainei „împotriva agresiunilor Rusiei atât timp cât este nevoie”.

El le-a mulțumit membrilor Congresului pentru sprijinul acordat Ucrainei de ambele partide, membre ale Congresului SUA, inclusiv pentru cel mai nou pachet suplimentar de 45 de miliarde de dolari. „Lupta Ucrainei face parte din ceva mult mai mare”, a adăugat el.

Principalele declarații ale președintelui american, Joe Biden:

  • Am avut o comunicare apropiată de când durează acest conflict, dar acum a fost necesar să ne privim în ochi, să ne întâlnim. Domnule Zelenski, ați inspirat poporul american și întreaga lume. E prima vizită în afara țării pe care o faceți, de când Putin a declanșat războiul.
  • Totul de la orfelinate și școli e distrus în Ucraina de rachetele rusești. E important să vă asculte oamenii, să ne spuneți despre ororile războiului. Această întâlnire a noastră are loc la 300 de zile de când Putin a invadat Ucraina. Pentru poporul ucrainean, vă spun: ați demonstrat că ați fost puternici în fața agresiunii ruse, în fața dorinței de agresiune. Nu le-ați permis să facă ceea ce voiau. Ați primit ajutor și nu veți sta niciodată singuri. Democrați și Republicani americani au trimis resursele și v-au ajutat fiecare în felul lor contribuind la suportul care va fost oferit în fața acestei agresiuni.
  • Poporul american știe că dacă doar stăm și ne uităm la denigrarea acestor principii de bază, privind libertatea și integritatea teritorială, nu vom avea decât de pierdut. Poporul american e pregătit să se opună bătăușilor.
  • Chiar înainte de invazie, ne-am asigurat că Ucraina va fi pregătită să se apere. Chiar dinainte să atace, am trimis arme defensive, sisteme antitanc și multe altele. Parteneri din întreaga lume au demonstrat că pot să ne stea alături atunci când am impus sancțiuni Rusiei.
  • Peste 30 de țări au trimis 2000 de tancuri, peste 2 milioane de obuze și 50 de milioane de rachete și sisteme antiaeriene.
  • S-a oferit suport financiar de 2 miliarde de dolari pentru spitale și forțe de apărare.
  • În cadrul sprijinului umanitar pentru Ucraina, SUA, aliații și partenerii au livrat mai multe tipuri de suport, cu mare viteză, ceea ce s-a dovedit de mare ajutor pentru rezistența Ucrainei.
  • Domnule Zelenski, sunteți gata să urmăriți obținerea unei păci juste. Știm că Putin n-are nicio intenție să se oprească, dar SUA va fi alături de Ucraina și ne vom asigura că vom ajuta să obțineți pacea.
  • Congresul urmează să voteze 45 de miliarde de dolari, pachet de ajutor pentru Ucraina.
  • Am aprobat chiar astăzi 2,85 miliarde de dolari, care prevede muniție, artilerie, tancuri, lansatoare de rachete. Vom include și un sistem defensiv Patriot și îi vom ajuta pe soldații ucraineni să poată să folosească acest sistem. Va dura ceva timp până vor învăța, dar e un instrument esențial pentru ca ucrainenii să le poată folosi, să se poată apăra.
  • Să fie clar, rușii au atacat benevol infrastructura ucraineană lăsând oamenii fără curent electric și fără căldură în cea mai grea parte a anului, iarna. E cel mai recent exemplu de atrocități pe care forțele ruse le comit asupra civililor din Ucraina.
  • SUA ajută Ucraina să-și repare rețelele și pentru a se întări în fața atacului Rusiei.
  • Vom face și demersuri pentru a avansa în justiție procesul privind crimele de război comise de Rusia.
  • Acest război a adus multă suferință pentru poporul ucrainean. Dar să știți că poporul american e alături de dumneavoastră și vom fi alături de voi permanent până când lumina va învinge întunericul.

Principalele declarații ale președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski:

  • Am venit în SUA pentru a transmite mulțumiri din partea poporului ucrainean pentru poporul american. Alianța dintre Ucraina și SUA este istorică. În ultimele 3 zile am început o nouă fază a acestei relații cu SUA, am devenit parteneri și aliați în adevăratul sens al cuvântului și am simțit și astăzi în decursul întâlnirii acest lucru. Vă mulțumesc, dle Biden, pentru susținere și pentru că ați fost vârful de lance în această alianță internațională care a venit în sprijinul nostru.
  • Vreau să mulțumesc și Congresului american pentru susținerea de care a dat dovadă. Aștept să mă întâlnesc cu membrii Congresului, de altfel acesta este și unul din motivele vizitei mele în SUA.
  • Mă bucur că președintele Biden a anunțat ajutorul de 1,8 de miliarde de dolari, care include și sistemul Patriot, armă care este esențială pentru apărarea noastră. Am avut discuții productive la această întâlnire. Ne așteptăm ca anul viitor să colaborăm la fel, pentru noi este vital.
  • Mulțumesc pentru sprijinul de 45 de miliarde de dolari și vă asigur că fiecare dolar va fi folosit pentru întărirea securității globale.
  • Vom discuta despre distrugerile energetice comise de Rusia, despre sancțiunile care mai sunt necesare, despre presiunile pe care le putem face asupra statului terorist rus. E extrem de important să avem pace la un moment dat și de aceea e important să știm ce strategie aplicăm. Vom avea nevoie de multe altele, de asemenea, pe lângă capacitățile defensive, lucruri pe care nu le pot spune acum, dar sunt sigur că înțelegeți.

„M-am uitat în ochii acestui om și am înțeles că este în stare să-și dea viața pentru țara lui”

„Statele Unite au fost mândre să primească peste 221.000 de ucraineni care caută refugiu”, a spus liderul american, care a anunțat că Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va angaja, la rându-i, 374 de milioane de dolari în ajutor umanitar pentru ucraineni.

USAID alocă peste 374 de milioane de dolari în asistență umanitară pentru Ucraina sub formă de asistență alimentară, dar și în numerar pentru peste 1,5 milioane de ucraineni, precum și acces la asistență medicală, apă potabilă și va ajuta la menținerea căldurii în iarnă pentru mai mult de 2,5 milioane de ucraineni.

„Am discutat probleme de blocaj împotriva oricărei terori din Rusia, despre distrugerea infrastructurii noastre energetice, despre cum vom supraviețui în această iarnă. Aceasta este o problemă umanitară cheie pentru noi. Discutăm despre sancțiuni și presiuni legale asupra țării teroriste Rusia. Președintele Biden a anunțat un nou pachet de sprijin pentru apărare, de aproximativ 2 miliarde de dolari, iar cel mai puternic element al acestui pachet sunt sistemele de rachete Patriot, care va consolida apărarea noastră aeriană în mod semnificativ pentru a crea spațiu aerian sigur pentru Ucraina”, a spus Zelenski.

El a explicat că „pacea justă”, pe care președintele Biden a anunțat că o va susține încă dinainte de întâlnirea bilaterală, „nu reprezintă compromisuri la suveranitatea, libertatea și integritatea teritorială” a Ucrainei și „nu fără răscumpărarea tuturor pagubelor provocate de agresiunea rusă”.

El s-a întrebat retoric cum ar putea însemna altceva pacea pentru părinții ucraineni care și-au pierdut copiii în prima linie pentru a apăra integritatea teritoriului ucrainean.

„Vă doresc pace. E cel mai important lucru, și îți dai seama când o pierzi. Vreau ca copiii voștri să trăiască. Sunt sigur că vom câștiga împreună”, a spus Zelenski, solicitat să transmită un mesaj poporului american.

Întrebat dacă are un mesaj și pentru cel care a ordonat invadarea Ucrainei, Zelenski i-a transmis lui Vladimir Putin: „Sunt aici, în Statele Unite, la Casa Albă, cu președintele Biden pe același podium, pentru că îl respect ca persoană, ca președinte. Pentru mine acesta este un moment istoric.”

El a atras atenția că Vladimir Putin nu se va opri aici și că ar putea „chiar să meargă mai departe” și să invadeze fostele state sovietice, pentru că vrea astfel „să atragă atenția lumii pentru că nu este un subiect al oamenilor civilizați”, a adăugat el printr-un interpret.

„În 2019 i-am trimis mesaje lui Putin și îi spuneam că nu trebuie să invadeze Ucraina, că nu trebuie să existe război, iar el îmi spunea că nu va fi niciodată război. Mințea. Nu am ce mesaj să-i transmit lui Putin. El nu face parte din lumea civilizată”, a mai spus Zelenski.

Președintele Joe Biden a dat asigurări că SUA vor continua să ajute Ucraina să reușească pe câmpul de luptă și a spus că nu sunt de ignorat pierderile pe care însăși Rusia le înregistrează astfel. Totodată, el a remarcat că „niciodată NATO și Uniunea Europeană nu au fost mai unite în vreo problemă”, tocmai pentru că „în joc este însăși ideea de suveranitate, carta ONU. Putin a crezut că va slăbi NATO, în schimb a întărit NATO și a produs o Europă mai unită”. ​

Întrebat de jurnaliști ce anume a aflat nou din întâlnirea față în față cu Volodimir Zelenski, altceva decât ceea ce știa deja din multele convorbiri telefonice pe care le-au avut de când Ucraina a fost invadată de Rusia, Biden a spus: „M-am uitat în ochii acestui om și am înțeles că este în stare să-și dea viața pentru țara lui. De aceea trebuie să-l ajutăm să învingă”.

Primirea la Casa Albă

Volodimir Zelenski, în ținută militară, a fost primit de președintele american Joe Biden și de prima doamnă Jill Biden, la Casa Albă.

Cei doi lideri s-au retras pentru o discuție bilaterală de două ore, dar înainte au susținut câte o scurtă declarație de presă.

Două a fost temele pe care cei doi au anunțat că le vor discuta, confirmate chiar de președintele american:

  • ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv sistemul Patriot;
  • discuții despre „pacea justă”, propusă de Zelenski. „Vom ajuta Ucraina să ajungă la o pace justă”, a spus Biden.

Președintele american Joe Biden a remarcat împlinirea a 300 de zile de la invazia rusească în Ucraina.

„Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră în apărarea unită împotriva a ceea ce este un război brutal purtat de Putin”, a spus Biden către omologul său ucrainean, în Biroul Oval, în scurtele declarații date presei înainte de întâlnirea tête-à-tête.

„Greu de crezut, au trecut 300 de zile de când Putin a atacat brutal dreptul ucrainenilor de a exista ca națiune și de la atacul asupra poporului ucrainean nevinovat fără alt motiv decât pentru a intimida”, a adăugat Biden, care a remarcat că, prin escaladarea atacurilor rusești asupra energiei și a infrastructurii civile, Putin „încearcă să folosească iarna ca armă”.

El l-a asigurat pe omologul său ucrainean că americanii, împreună cu aliații europeni, sunt alături de Ucraina.

Ce este „pacea justă”

Pacea justă, așa cum a fost ea definită până acum de liderul ucrainean nu include cedări teritoriale.

„Suntem pregătiţi pentru pace, pentru o pace corectă şi justă, a cărei formulă am exprimat-o de multe ori”, a spus Volodimir Zelenski pe 5 noiembrie în discursul său nocturn, când a definit și traseul acesteia.

„Este respectul pentru Carta ONU, respectul pentru integritatea noastră teritorială, respectul pentru poporul nostru şi responsabilitatea cuvenită pentru teroare – aceasta înseamnă o pedeapsă pentru toţi cei care sunt vinovaţi şi despăgubiri depline pentru prejudiciul cauzat de Rusia”, a spus Zelenski.

Biden i-a promis lui Zelenski că SUA vor expedia în Ucraina sistemul de rachete de apărare antiaeriană Patriot

Președintele american Joe Biden l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite vor „continua să consolideze capacitatea Ucrainei de a se apăra, în special apărarea aeriană”.

Biden i-a spus lui Zelenski că americanii, fie ei democrați sau conservatori, sunt alături de ucraineni și, împreună cu aliații „din Europa, Japonia și alte locuri pentru a vă asigura că aveți asistența financiară umanitară și de securitate de care aveți nevoie”, inclusiv un nou transport anunțat de sisteme de rachete de apărare aeriană Patriot.

În aceeași zi, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat suplimentarea asistenței de securitate acordată Ucrainei de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv primul transfer al sistemului de apărare antirachetă Patriot.

Premiu de la un erou ucrainean pentru Biden

Președintele ucrainean i-a oferit omologului său american, Joe Biden, un premiu pe care i l-a înmânat un erou ucrainean, Pavlo, pe care l-a întâlnit în urmă cu o zi în prima linie a frontului, de la Bahmut.

Zelenski i-a mulțumit lui Biden și Congresului SUA pentru sprijinul acordat și și-a exprimat recunoștința față de poporul american.

„Vă mulțumim mult pentru susținere. Avem lucruri importante despre care trebuie să discutăm, de la energie, până la situația pe câmpul de luptă. Vă mulțumim pentru ajutorul dumneavoastră și pentru lidership. Războiul nu s-a terminat. Mulțumesc Congresului, vă mulțumesc din partea întregii populații. Apreciez foarte mult, e dificil să înțelegeți. Este o mare onoare să fiu aici”, a spus el, după care i-a înmânat apoi lui Biden premiul constând într-o cruce transmisă de un căpitan de pe frontul din Donbas.

„Aș vrea să vă ofer ceva, un căpitan m-a rugat să vă transmit câteva cuvinte. Este căpitan pe o baterie HIMARS, este foarte curajos. Un tip care este cu adevărat un erou, mi-a cerut să-i transmit premiul președintelui Biden. Este un om foarte curajos și a spus 'să-l dați unui președinte foarte curajos', iar eu vreau să vi-l dau, aceasta este o cruce pentru meritul militar”, a spus Zelenski. „Este și un mesaj pe care nu l-am citit, are și traducere. A spus că mulți dintre frații lui au fost salvați de ajutorul dumneavoastră”, a spus Zelenski.

Biden a spus că îi va trimite căpitanului ucrainean o monedă pe care o are de la fiul său, care a luptat în războiul din Irak.

„Nemeritat, dar foarte apreciat, mulțumesc”, a spus Biden, după ce a întrebat care este numele eroului ucrainean. „Ei bine, avem o tradiție aici. Fiul meu care a luptat în Irak colecționa monede și mă voi asigura că-i voi tranmsite o astfel de monedă. Ați văzut acele monede pe care le primim pe câmpul de luptă? Mă voi asigura că el primește una dintre acestea. Mulțumesc."

Sosirea pe teritoriul american

Președintele ucrainean a sosit miercuri în Statele Unite. Avionul militar american cu care a fost adus a aterizat la Joint Base Andrews, în jurul orei 20.30, ora României.

Întreaga presă internațională a anticipat că discuțiile din Biroul Oval privesc sprijinul pe care Biden intenționează să-l acorde Ucrainei și un nou sistem sofisticat de apărare aeriană.

Imediat ce a ajuns în SUA, președintele ucrainean a distribuit imagini de la momentul aterizării sale pe contul său de Telegram și pe pagina sa de Facebook.

„Sunt astăzi la Washington pentru a mulțumi poporului american, președintelui și Congresului pentru sprijinul lor atât de necesar. Și, de asemenea, să continuăm cooperarea pentru a ne apropia victoria”, a scris Zelenski.

„Voi avea o serie de negocieri pentru a consolida rezistența și capacitățile de apărare ale Ucrainei. În special, vom discuta despre cooperarea bilaterală dintre Ucraina și Statele Unite ale Americii cu președintele american Joseph Biden”, a adăugat el.


„Anul viitor, trebuie să returnăm drapelul ucrainean și libertatea întregului nostru pământ, întregului nostru popor.”

Context

Vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA are loc în contextul anunțului pe care Joe Biden îl va face cu privire la acordarea unui nou pachet de asistență de securitate de 1,8 miliarde de dolari și a sofisticatului sistem de rachete de apărare antiaeriană Patriot, laolaltă cu antrenamentele și lansatoarele pe care le va acorda Ucrainei.

De asemenea, va fi reînnoit și ajutorul acordat economiei ucrainene afectate de atacurile permanente ale Rusiei asupra infrastructurii energetice și civile a țării, care au lăsat milioane de ucraineni în frig, întuneric și fără sursă de apă în plină iarnă.

Prezența în SUA a președintelui ucrainean are loc cu câteva zile înainte ca republicanii să preia controlul asupra Camerei Reprezentanților și există temeri că aceștia s-ar putea opune ajutoarelor acordate Ucrainei doar pentru a i se opune președintelui Joe Biden.

Trebuie precizat, însă, că toate ajutoarele de până acum care au fost acordate Ucrainei invadate de Rusia lui Putin au trecut cu o largă majoritate prin Congresul american, inclusiv cu votul republicanilor, un motiv în plus pentru ca Volodimir Zelenski, care se va adresa și Congresului SUA după întâlnirea cu Joe Biden, să vină să le mulțumească și personal.

Întrebat dacă poziția Kievului în așa-zisul proces de negociere se va schimba după călătoria lui Zelenski în SUA, Peskov a spus: „Nu cred”.

Vizita surpriză a liderului ucrainean la Washington este prima de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie, dată de la care marți s-au împlinit 300 de zile.

Cu câteva luni în urmă, consilierii lui Zelenski spuneau că președintele nu va pleca în străinătate până când Rusia nu va fi înfrântă.

În zilele de după invazia lui Putin din februarie, în timp ce tancurile rusești se îndreptau spre Kiev, Zelenski a refuzat să fugă. El a refuzat toate ofertele care i-au fost făcute personal pentru a se adăposti în altă țară și și-a anunțat cetățenii „sunt aici”, făcând celebra declarație „am nevoie de muniție, nu de o plimbare.”

Miercuri, însă, Zelenski merge la Washington la invitația personală a președintelui american Joe Biden. Este prima sa călătorie de la invazia declanșată de Putin în noaptea de 24 februarie, nedeclarată și neprovocată.

Vizita lui Zelenski în SUA vine într-un moment esențial al confruntării de pe câmpul de luptă unde cele două forțe armate sunt blocate într-o confruntare surdă, care pare să nu se mai termine.

Până acum, sprijinul pentru Ucraina a fost o chestiune în mare parte bipartizană. În martie, Zelenski s-a adresat Camerei Reprezentanților și Senatului printr-un mesaj video, comparând atacul Rusiei asupra Ucrainei cu atacul de la Pearl Harbor și Atentatele din 11 septembrie 2001. Atunci, liniștea deplină s-a lăsat asupra sălii Congresului. Unii congresmani și-au șters lacrimile.

Zece luni mai târziu, când republicanii preiau controlul asupra Camerei Reprezentanților există semne că acest consens ar putea să se fractureze, remarcă The Guardian.

Conservatorii americani au pus la îndoială din ce în ce mai mult cantitățile mari de ajutor american – militar și economic – care sunt livrate Ucrainei.

Zelenski va aminti probabil publicului său că războiul nu este un conflict local purtat între doi vecini, ci o luptă pentru democrație și viitorul ordinii mondiale.

Dacă Rusia câștigă, orice stat care are revendicări teritoriale se poate întoarce asupra vecinului său invocând Ucraina ca precedent. Dacă Kievul va învinge, atunci va fi o victorie a a normelor internaționale bazate pe lege. Și triumful ideilor de libertate și autodeterminare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG