Linkuri accesibilitate

Politiștii cer demiterea „plagiatorului dovedit” Lucian Bode


După ce Universitatea-Babeș Bolyai a concluzionat că Lucian Bode a plagiat, acesta a anunțat că a depus o plângere împotriva hotărârii UBB.
După ce Universitatea-Babeș Bolyai a concluzionat că Lucian Bode a plagiat, acesta a anunțat că a depus o plângere împotriva hotărârii UBB.

Sindicatul Diamantul cere demisia ministrului Lucian Bode, după ce Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) a arătat că suspiciunile de plagiat pentru lucrarea lui de doctorat s-au confirmat.

Sindicaliștii au inițiat o petiție online pentru destituirea ministrului Afacerilor Interne, pe care au intitulat-o „Plagiatul = furt. Nu vrem un hoț la conducerea Ministerului Afacerilor Interne!”.

Polițiștii spun că ei au reacționat de la început, din ianuarie 2022, cu privire la plagiatul de care este acuzat Lucian Bode.

„Acum, nu mai există dubii, pusă la zid de societatea civilă și rușinată, Universitatea «Babeș-Bolyai» a fost nevoită să reia studierea tezei de doctorat dubioase și finalmente a recunoscut evidența, Lucian Bode este plagiator dovedit”, își argumentează reprezentanții sindicatului inițierea petiției.

Ei îi îndeamnă pe colegii lor polițiști, dar și pe jandarmi, pompieri, pensionari MAI să semneze, petiția pentru demiterea lui Bode pentru că ministrul le aduce prejudicii de imagine.

„Întrucât plagiatul este un furt intelectual, considerăm că menținerea lui impostorului Lucian Bode în fruntea Ministerului Afacerilor Interne și implicit a Poliției Române, constituie un prejudiciu de imagine fundamental și solicităm domnului Președinte al României demiterea imediată a acestuia”, arată polițiștii.

Marian Godină și petiția pentru demiterea „Domnului doftor”

Cei de la Sindicatul Diamant nu sunt primii care inițiază o petiție prin care cer demiterea lui Lucian Bode. Marian Godină, polițistul de la Brașov, aflat acum în concediu de paternitate, a inițiat și el o petiție în urmă cu o săptămână, în care cerea demiterea sau demisia ministrului de Interne Lucian Bode, în urma acuzațiilor de plagiat care i se aduc acestuia.

Godină și-a denumit petiția „Demisia, domnule doftor!” și enumeră mai multe motive, unul dintre acestea fiind că „subordonații l-au poreclit pe dl ministru Luci Xerox”, în urma acuzațiilor de plagiat.

„Deși e doftor, a fost ministru doar la transporturi și la interne, niciodată la sănătate”, explică Marian Godină în petiția online. Petiția a fost semnată până acum de peste 3.700 de persoane.

Site special de la USR pentru demisia lui Bode

Luni, USR a lansat un site unde românii îi pot cere demisia lui Lucian Bode. Partidul de opoziție și-a justificat crearea site-ului prin faptul că se confirmă suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne.

Anul trecut, un grup de la USR au cercetat lucrarea lui Bode și au spus că ministrul plagiat de pe Wikipedia și din lucrări aflate pe internet.

Jup, caricaturistul Europei Libere, a ilustrat și el acuzele de plagiat aduse lui Lucian Bode.
Jup, caricaturistul Europei Libere, a ilustrat și el acuzele de plagiat aduse lui Lucian Bode.

USR a spus că în sesiunea parlamentară care începe în februarie va iniția o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, dacă acesta nu va demisiona din funcție până atunci.

Lucian Bode anunță că „luptă pentru adevăr până la capăt”

Lucian Bode nu a anunțat nici măcar intenția de a demisiona, după ce tribunalul Sălaj a respins marți acțiunea depusă în instanță de ministrul de Interne împotriva Universității „Babeș-Bolyai”. Bode ceruse suspendarea deciziei Comisiei de Etică pentru reanalizarea tezei sale de doctorat.

După ce universitatea a confirmat suspiciunile de plagiat dezvăluite de PressOne, ministrul a anunțat că a depus deja o plângere împotriva hotărârii prin care UBB arată că a plagiat.

Colegii din PNL ai lui Bode și președintele Klaus Iohannis nu au avut nicio reacție până acum, cu toate că a trecut o săptămână.

Surse din PNL au spus pentru Europa Liberă că situația ministrului Afacerilor Interne va fi discutată cel mai probabil în prima ședință a Biroului Politic Național (BPN), a cărei dată nu fost însă fixată.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG