Linkuri accesibilitate

Ministrul de Interne depune o nouă plângere împotriva UBB pe tema plagiatului. PNL amână un „verdict”


Acțiunea depusă în instanță de Lucian Bode împotriva UBB, pe tema plagiatului din lucrarea de doctorat, a fost respinsă de Tribunalul Sălaj. „Lupta mea abia acum începe”, a transmis ministrul de Interne, al doilea om în PNL.
Acțiunea depusă în instanță de Lucian Bode împotriva UBB, pe tema plagiatului din lucrarea de doctorat, a fost respinsă de Tribunalul Sălaj. „Lupta mea abia acum începe”, a transmis ministrul de Interne, al doilea om în PNL.

Tribunalul Sălaj a respins marți acțiunea depusă în instanță de ministrul de Interne, Lucian Bode, împotriva UBB. Bode solicitase instanței suspendarea deciziei Comisiei de Etică a UBB, de reanalizare a tezei sale de doctorat. La scurt timp, ministrul a anunțat că va continua lupta în instanță.

Lideri ai PNL au declarat marți seară pentru Europa Liberă că situația ministrului Afacerilor Interne va fi discutată cel mai probabil în prima ședință a Biroului Politic Național (BPN), a cărei dată nu fost însă fixată.

Parlamentarii sunt încă în vacanță, iar anul acesta subiectul nu a fost discutat încă într-un cadru organizat, a spus prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

„Trebuie să vedem ce se discută în partid, încă nu am avut un BPN, urmează să îl avem; acolo Lucian (Lucian Bode, n.r.) va avea poziția oficială, la fel și premierul. Este o problemă 'pe tapet' și e normal să fie discutată”, a adăugat vicepreședintele PNL Robert Sighiartău.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, în calitate de președinte al formațiunii și ministrul Lucian Bode, secretar general sunt practic primii doi oameni, ca funcție, în PNL. Ambii confruntați cu suspiciuni serioase privind plagiatul.

În timp ce premierul a obținut suspendarea în instanță a procesului pe această temă și care îl viza, cazul ministrului Bode este în centrul atenției în ultimele luni.

Plângerea ministrului, respinsă de Tribunalul Sălaj

„Respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul U.B.-B. formulată de reclamantul B. L. N. în contradictoriu cu pârâta U. B.-B.. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Sălaj”, a anunțat marți după-amiază Tribunalul Sălaj pe site-ul instituției.

Decizia a fost pronunțată prin „punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi 17.01.2023”, a mai menționat instituția.

Avocații ministrului Lucian Bode, secretarul general al PNL, atacaseră în instanță decizia Comisiei de Etică a UBB de reanalizare a tezei sale de doctorat, după ce universitatea s-a autosesizat ca urmare a dezvăluirilor jurnalistei Emilia Șercan.

În ciuda acțiunii ministrului, UBB a decis între timp să reanalizeze lucrarea și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat în cazul Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate” și teza este „profund viciată”.

Instanța a respins cererea ca nefondată și oferă cinci zile pentru recurs.

Lucian Bode: „Lupta mea abia acum începe!”

La scurt timp după publicarea deciziei instanței, ministrul Lucian Bode a reacționat pe contul său de Facebook și a transmis că va continua lupta în instanță și a depus deja o plângere împotriva hotărârii prin care UBB trage concluziile celei de-a doua analize a tezei sale.

El consideră în continuare decizia UBB de a-i reanaliza teza de doctorat „netemeinică, ilegală și abuzivă”.

„Procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una FIREASCĂ în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict”.

„Este FIRESC ca instanța să nu mai poată admite solicitarea inițială din moment ce această comisie a emis deja un act, Hotărârea nr. 1 de anul acesta, ignorând dosarul aflat pe rolul tribunalului, care urma să se pronunțe”, a continuat Lucian Bode, care spune că UBB a cedat unor presiuni, care ar fi fost recunoscute și de președintele Comisie de Etică din universitate.

Ministrul de Interne atacă analiza UBB

„Așa cum alții au ales să mă discrediteze și eu am dreptul să îmi apăr demnitatea. Lupta mea pentru adevăr nu se oprește aici, ea abia acum începe”, a scris ministrul, care a anunțat că a formulat o nouă plângere împotriva UBB.

De această dată plângerea vizează Hotărârea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etică a UBB, „în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statuate în această decizie”.

Dacă în prima plângere în instanță ministrul a reclamat drept neconstituțională întrunirea Comisiei de Etică și decizia aceasta de a-i reanaliza lucrarea, acum el atacă analiza efectivă, parafată prin Hotărârea amintită.

„Procedura de examinare a fost viciată. Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparțialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii”, a transmis ministrul.

„Demersurile vor continua, pentru că, în ciuda tuturor presiunilor care se fac pentru 'arderi pe rug', este la fel de FIRESC ca adevărul să primeze și legea să fie respectată în cazul tuturor”, spune liderul PNL.

Teza lui Lucian Bode, analizată în două rânduri de către UBB

Lucian Bode a susținut la UBB, în 2018, lucrarea de doctorat cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, sub îndrumarea coordonatorului prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan, rector din 2017 al Academiei SRI.

Anul acesta, jurnalista Emilia Șercan a semnalat că un singur exemplar al tezei de doctorat a ministrului este disponibil în circuitul public, la Biblioteca Națională și că ar putea prezenta aspecte problematice.

În luna octombrie, reprezentanți ai USR au început să transcrie pasaje din lucrare și au făcut o sesizare pentru suspiciuni de plagiat adresată UBB.

Jurnalista s-a delimitat de orice conotație politică a demersurilor sale pentru deconspirarea cazurilor de plagiat în rândul politicienilor.

Universitatea a făcut o primă analiză a lucrării de doctorat a lui Lucian Bode și a transmis că teza conține pasaje suspecte de plagiat în proporție de 2,85%.

Instituția de învățământ a analizat însă strict pasaje cu privire la care a fost sesizată.

De altfel, ministrul salutase atunci decizia universității, care ar fi demonstrat opiniei publice că nu a plagiat și că astfel de suspiciuni ar fi apărut în doar 7 pagini din cele 220 ale tezei.

La aproape o lună distanță, jurnalista Emilia Șercan a publicat în PressOne o analiză amplă în care a demonstrat că „teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect”.

La scurt timp, UBB a anunțat că drept urmare a „noilor informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, s-a autosesizat și va analiza din nou lucrarea, urmând să coopteze în echipă și experți internaționali.

Ministrul Lucian Bode a acționat în instanță universitatea solicitând suspendarea deciziei de reanalizare a tezei sale.

UBB a transmis prin vocea rectorului Daniel David că universitatea nu înțelege motivul plângerii câtă vreme Comisia de Etică va efectua o analizare similară cu prima, doar că pe o sesizare mai voluminoasă, astfel că universitatea își va continua demersul.

În 10 ianuarie instituția a transmis concluziile celei de-a doua analize, menționând că suspiciunile de plagiat semnalate de jurnalista Emilia Șercan „se confirmă în marea lor majoritate” și a solicitat retragerea cărții publicate în baza tezei de doctorat.

Pentru examinarea lucrării, UBB a cooptat în Comisia de etică și membri externi, mai exact pe profesorul Corneliu Bjola de la Universitatea Oxford și pe profesorul Alin Fumurescu de la Universitatea din Houston.

Ce spune PNL?

În plin scandal legat de suspiciunile de plagiat ale ministrului Lucian Bode, „numărul doi” în PNL în calitate de secretar general, formațiunea amână să ofere o poziție publică, deși mai mulți lideri declaraseră pentru Europa Liberă că acest lucru se va întâmpla marți.

Contactat de Europa Liberă, europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al formațiunii, a insistat pe faptul că nu a fost fixată încă nicio reuniune a liderilor partidului.

„Deocamdată nu e programată nicio ședință, când va fi programată voi putea spune, deocamdată nu este cazul”.

Întrebat dacă subiectul nu impune totuși stabilirea unei runde de discuții, el a evitat să emită un punct de vedere personal.

„Părerea mea o știe lumea, nu comentez mai multe. Eu îmi văd de agenda care mi-a fost dată de țară și de partid, agenda mea nu este ministerul de interne deocamdată”, a conchis el.

Și vicepreședintele Robert Sighiartău spune că se va exprima în nume personal în cadrul reuniunii BPN, pentru că nu dorește să stârnească valuri cu o opinie proprie, oricare ar fi ea.

Pe de altă parte, el a evitat și să spună dacă Lucian Bode se bucură de susținere unanimă în partid pe teme suspiciunilor de plagiat.

„Nu știu să vă spun dacă are susținere, că nu s-a discutat chestia asta, nu s-a supus la vot”, a concluzionat el.

Președintele PNL Nicolae Ciucă, totodată premierul României, nu a oferit un răspuns întrebărilor adresate de Europa Liberă marți, prin sms, pe tema poziția partidului cu privite la ministrul Lucian Bode.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a reluat poziția transmisă încă de la mijlocul săptămânii trecute.

„Din datele pe care le am, ministrul de Interne a oferit deja o poziţie publică în legătură cu acest material de informare pe care l-a transmis Universitatea Babeş-Bolyai. Nu este singura analiză care s-a făcut, deci nu o să comentez acum nici această analiză şi nici altele care au avut deja loc în legătură cu această teză. Iar în contextul în care există o procedură în instanţă legată de această lucrare m-aş opri aici cu comentariile”, a transmis Dan Cărbunaru.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG