Linkuri accesibilitate

Erdogan spune că Turcia ar putea accepta Finlanda în NATO, dar fără Suedia


„Dacă este necesar, putem da un răspuns diferit în ceea ce privește Finlanda. Suedia va fi șocată când vom da un răspuns diferit pentru Finlanda”, a spus Erdoğan.
„Dacă este necesar, putem da un răspuns diferit în ceea ce privește Finlanda. Suedia va fi șocată când vom da un răspuns diferit pentru Finlanda”, a spus Erdoğan.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat pentru prima dată că Ankara ar putea accepta Finlanda în NATO, dar fără vecinul său nordic, Suedia.

Comentariile televizate ale lui Erdogan au venit la câteva zile după ce Ankara a suspendat discuțiile de aderare la NATO cu cele două țări.

Finlanda și Suedia au renunțat la zeci de ani de nealiniere militară și au solicitat să se alăture alianței de apărare ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

Turcia și Ungaria rămân singurii membri care nu au ratificat cele două oferte prin voturi în parlament.

„Dacă este necesar, putem da un răspuns diferit în ceea ce privește Finlanda. Suedia va fi șocată când vom da un răspuns diferit pentru Finlanda”, a spus Erdoğan, citat de The Guardian.

De asemenea, el și-a repetat cererea ca Suedia să predea suspecții căutați de Ankara.

„Dacă doriți neapărat să vă alăturați NATO, ne veți returna acești teroriști”, a spus Erdoğan.

Suedia are o diasporă kurdă mai mare decât Finlanda și o dispută serioasă pe această temă cu Ankara.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG