Linkuri accesibilitate

Copil, părinte, dascăl sau hotelier? De cine ar trebui să țină cont structura anului școlar


Ministerul Educației propune ca anul școlar viitor, organizat pe 5 module, să înceapă pe 11 septembrie. Calendarul cursurilor și vacanțelor este în dezbatere publică până săptămâna viitoare. (Foto: 23 ianuarie 2022, Poiana Brașov)
Ministerul Educației propune ca anul școlar viitor, organizat pe 5 module, să înceapă pe 11 septembrie. Calendarul cursurilor și vacanțelor este în dezbatere publică până săptămâna viitoare. (Foto: 23 ianuarie 2022, Poiana Brașov)

Ministerul Educației decide în această perioadă cum va arăta anul școlar viitor. Proiectul e în dezbatere publică și păstrează sistemul „pe module”, care l-a înlocuit, începând din 2022, pe cel al semestrelor, precum și libertatea dată județelor de a alege săptămână de vacanță din februarie.

Vacanțele sunt importante „pentru că se vor transforma în amintiri”, spune pentru Europa Liberă Oana Botezatu, creatoarea blogului Happytude și antreprenor în domeniul obiectelor decorative, mamă a unui elev de clasă pregătitoare.

Din cauza modificările succesive din structura anului școlar, Oana simte nevoia să clarifice mereu cu școala „când avem următoarea vacanță, când e liber și câte zile”. „Nu reușesc să țin pasul cu modificările, cu atât mai mult cu cât unele vacanțe țin de organizarea locală/județeană, ca acum, în februarie”.

Pentru că Oana nu caută vacanțe „all-inclusive”, rezervarea din timp nu este o problemă, dar chiar și așa - după ani de tradiție a vacanței la început de septembrie, familia a fost nevoită să își schimbe planurile anul trecut, când David a început „pregătitoarea” pe 5 septembrie.

Propunerea pentru anul școlar 2023 – 2024, aflată în dezbatere publică până săptămâna viitoare, este de începere a cursurilor pe 11 septembrie 2023 și încheiere a lor pe 21 iunie 2024 – cu cinci module (intervale) de cursuri și patru vacanțe înainte de „vacanța mare”.

„Împreună cu celelalte patronate din turism de pe litoral, Asociația Patronală Eforia Turistică a solicitat Ministerului Educației amânarea începerii anului școlar 2023 - 2024 cu o săptămâna față de data propusă în proiect, respectiv 18 septembrie, în loc de 11 septembrie”, a anunțat Asociația pe pagina de Facebook.

Iar un comunicat asumat de Patronatul RESTO Constanţa şi patronatele „Eforia turistică", Mamaia Nord, Costineşti şi Tulcea-Delta Dunării precizează că „o săptămână de vacanţă suplimentară va permite copiilor şi părinţilor, dar şi cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă şi de tarifele de septembrie din ofertele speciale 'Litoralul pentru toţi'”.

„Structura anului școlar nu se face după cerințele industriei hoteliere”, răspunde Președintele Federației Naționale de Părinți, Iulian Cristache.

„Dacă vor să atragă familiile, [hotelierii] pot începe programul 'Litoralul pentru toţi' mai devreme cu o săptămână”, spune Iulian Cristache. (Imagine generică)
„Dacă vor să atragă familiile, [hotelierii] pot începe programul 'Litoralul pentru toţi' mai devreme cu o săptămână”, spune Iulian Cristache. (Imagine generică)

Într-un dialog cu Europa Liberă, acesta adaugă că poate înțelege nevoia de sprijinire a domeniului hotelier, un contributor la bugetul de stat, dar structura anului școlar propusă acum a fost deja decalată cu o săptămână față de 2022 (11 față de 5 septembrie).

Criteriul stabilirii structurii anului școlar, adaugă el, nu poate fi interesul unui domeniu economic, ci „programa școlară și conținutul materiei. Avem deja o structură scurtă, programe stufoase și dacă mai tăiem o săptămână, asta nu va face decât ca predarea să aibă loc pe repede-înainte”.

Reprezentantul părinților amintește și că România are printre cele mai puține zile de școală din Europa și o zonă extinsă de învățământ rural, unde o săptămână în plus de școală poate conta într-un mod relevant pentru pregătirea elevilor.

Pentru copii, spune el, o săptămână în plus sau în minus la început de an nu e o problemă, dar pentru multe familii, da. Familiile care vor să cumpere pachete mai ieftine, vor să o facă cât de repede.

Dincolo de data exactă – 11 sau 15 septembrie, sau alta, important ar fi ca aceasta să nu se mai schimbe în fiecare an. „Ministerul Educației trebuie să vină cu un algoritm clar, să nu mai fie într-un an 5 septembrie, în altul 11 sau 15. Părinții trebuie să poată să își planifice vacanțele, iar Ministerul trebuie să vină în sprijinul familiilor, nu al agențiilor de turism.”

Potrivit propunerii de acum, vacanța de vară de anul viitor ar urma să se termine pe 8 septembrie, deci pentru 2024, prima zi de școală ar fi nu 11, ci 9 septembrie.

Propunerea Ministerului Educației

Anul şcolar 2023 - 2024 se structurează, pe intervale (module) de cursuri și intervale de vacanță, astfel:
Cursuri:

  • de luni, 11 septembrie 2023 până vineri, 27 octombrie 2023;
  • de luni, 6 noiembrie 2023 până vineri, 22 decembrie 2023;
  • de luni, 8 ianuarie 2024 – până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024 sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București;
  • de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024 sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 12 aprilie 2024;
  • de luni, 22 aprilie 2024 până vineri, 21 iunie 2024;

Vacanţe:

  • de sâmbătă, 28 octombrie 2023 până duminică, 5 noiembrie 2023;
  • de sâmbătă, 23 decembrie 2023 până duminică, 7 ianuarie 2024;
  • o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024;
  • de sâmbătă, 13 aprilie 2024 până duminică, 21 aprilie 2024;
  • de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024;

Și Patronatul Asociația Naționala a Agențiilor de Turism din Romania (ANAT) insistă asupra nevoii de continuitate.

Consultantul în turism Traian Bădulescu, reprezentant al ANAT, spune pentru Europa Liberă că un început al anului școlar plasat în a doua parte a lunii septembrie – în jurul datei de 15 septembrie, sau imediat după, dacă 15 septembrie este o zi de weekend, este de dorit, dar mai important este ca data să nu se schimbe de la an la an, sau de câte ori se schimbă ministrul Educației.

Pentru agențiile de turism, faptul că județele pot alege săptămâna vacanței din februarie este un lucru bun pentru că ajută la evitarea aglomerației, spune el.

„Structura anului școlar e extrem de importantă pentru strategiile agențiilor de turism și pentru turismul românesc. Ar fi bine să avem o predictibilitate, o dată fixă, și pentru agenții și pentru familii. Pentru destinațiile de sejur (mai ales all inclusive) peste 50% dintre clienți sunt familii cu copii”, adaugă Traian Bădulescu.

Și pentru profesori, la fel ca pentru părinți și agenții de turism, predictibilitatea pare mai importantă decât data exactă a începerii anului școlar.

Directoarea Liceului „Nicolae Bălcescu” din Cluj, Marinela Zamfir, spune pentru Europa Liberă că în condițiile în care profesorii încep activitatea pe 1 septembrie, data de 11 pentru începerea școlii pare cea optimă. Dincolo de ziua de începere a școlii, contează ca aceasta să fie gândită în corelație cu programa școlară.

Odată acest lucru realizat, fluxul școlar mai cunoaște ca provocări doar acele momente în care decizii de ultim moment stabilesc „punți” pentru anumite sărbători sau zile libere. „Acestea te scot din ritm”, spune Marinela Zamfir.

Pentru părintele Oana Botezatu, fie 5, 11 sau 18 septembrie, cel mai important ar fi „să rămână, de la an la an, aceeași dată. Și spun și din prisma copiilor. Lor nu le e foarte ușor să se adapteze dacă nu știu ce urmează. Noi, ca familie, nu ne agățăm de o dată sau un loc anume pentru organizarea unei vacanțe, important e să fim împreună, dar predictibilitatea ajută ritmul unei familii – de la cumpărături pentru anul școlar la vizite la medic. Acestea ar trebui să fie constante de la an la an”, spune Oana Botezatu.

„Pe vremea noastră, vacanțele cu părinții erau puține, așa erau vremurile, părinții munceau tot timpul anului, dar îmi aduc și acum aminte vacanța la Herculane în care am fost toți. Dacă închid ochii văd și acum leagănul acele ruginit din parcul de la Băile Herculane în care mă dădea tata. E o amintire foarte prețioasă. Eu sper pentru copiii noștri să aibă amintiri mai multe legate de noi, petrecându-ne timp cu ei, în vacanță”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG