Linkuri accesibilitate

Sindicaliștii din sănătate vor majorări salariale de cel puțin 15%. Marș de protest la principalele partide


 Sindicaliștii au amenințat cu un nou calendar de proteste în cazul în care autoritățile nu vor răspunde revendicărilor.
Sindicaliștii au amenințat cu un nou calendar de proteste în cazul în care autoritățile nu vor răspunde revendicărilor.

Membrii Federaţiei Sanitas au pornit, miercuri dimineață, într-un marș de protest către sediie sediile principalelor partide politice din România, în cadrul unor acțiuni de protest care au început luni.

Sindicaliștii au amenințat cu un nou calendar de proteste în cazul în care autoritățile nu vor răspunde revendicărilor.

„Dacă nu se întâmplă nimic, probabil vom stabili, după aceste trei zile, şi alte acţiuni de protest, gen diverse forme de greve, de la grevă japoneză la grevă generală.

Din păcate, nu este niciun semnal pozitiv. Nu avem confirmarea unei întâlniri cu nicio oficialitate şi nu avem încă o negociere ca să ştim măcar acel draft al salarizării, dacă într-adevăr vor scădea sporurile sau dacă vom beneficia de o creştere salarială. Cerinţa noastră era măcar să acopere inflaţia”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sanitas-Bucureşti, Viorel Huşanu.

Miercuri, marsul de protest are traseu de la Piaţa Victoriei - Bulevardul Aviatorilor - Strada Arhitect Ion Mincu - Şoseaua Pavel D. Kiseleff, cu opriri, de câte 15 minute în faţa Institutului Naţional de Endocrinologie "Dr. C.I. Parhon", sediului PNL (Modrogan nr.1) şi sediului PSD (Şoseaua Pavel D. Kiseleff nr.10).

Revendicările sindicaliștilor:

  • Creșterea veniturilor tuturor salariaților din sănătate și asistență socială cu un procent de minim 15%, pentru acoperirea inflaţiei.
  • Declanșarea, de urgență, a negocierilor între Guvernul României și partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.
  • Asigurarea unei finanțări corecte și suficiente pentru instituțiile medicale și de asistență socială.

„Prin acţiunea noastră transmitem, din Bucureşti, aceste mesaje, de unitate, respect şi susţinere către fiecare lucrător pe care Guvernul pare că l-a uitat, dar noi nu, indiferent de localitatea în care acesta îşi desfăşoară activitatea!", spun sindicaliștii Sanitas.

Luni şi marţi, marșul de protest s-a oprit în fața principalelor spitale din București: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu", Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalului de Pneumoftiziologie „Sfântul Ştefan", Spitalului Clinic Colentina, Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş", Spitalului Clinic Filantropia, Spitalului Clinic „Sfânta Maria", Spitalului Universitar de Urgenţă Elias şi în fața Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Sector 1.

O delegație a sindicaliștilor a fost primită luni la Guvernul României de o echipă condusă de consilierul premierului, Mihnea Claudiu Drumea. Sindicaliștii cred, însă, citați de agenția națională de știri, că acesta nu avea nici mandat, „nici puterea de decizie” și speră doar că va transmite mesajul lor mai departe premierului Nicolae Ciucă.

Acesta a menţionat, totodată, că domeniul asistenţei sociale din România rămâne subfinanţat, iar venitul lunar al unui asistent poate varia între 2.500 şi 5.000 de lei, în funcţie de zilele suplimentare lucrate.

În urmă cu o zi, Hușanu s-a plâns că asistenţa socială este un segment subfinanţat și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „apariția unui draft” al noii legi la care a avut acces „pe surse”, în care se menţionează că asistenţilor medicali ar urma să le scadă salariile, pentru că vor fi poziţionaţi la coeficientul 3, faţă de 5 unde sunt în prezent.

„Nu ştiu, poate e o greşeală. Dacă nu am avut negocieri nu pot să ştiu. Decât pe surse, v-am spus că am intrat în posesia unui draft care situează asistenţă socială, din câte am înţeles, la nivel mai jos decât în prezent. La momentul actual, noi în sistemul medical şi de asistenţă socială câştigăm puţin mai mult decât alţi bugetari, dar de ce? Pentru că la salariu se adaugă faptul că noi avem 6, 7, 8 nopţi pe lună, sâmbete şi duminici, şi atunci venitul poate fi între 2.500 şi 5.000 de lei în funcţie de câte sâmbete şi duminici sunt. Dacă nu ai nicio noapte sau nicio dură de sâmbătă şi duminică venitul poate fi undeva la 2.500 de lei.”

El și-a exprimat nemulțumirea că un infirmier sau un asistent social ajunge să câștige cât un muncitor.

„Am câştigat [în justiție] reîncadrarea celor care lucrează în birouri din spitale şi asistenţă socială într-o altă anexă, unde câştigă mult mai mult. Şi atunci am ajuns ca un muncitor să ia cât un infirmier sau cât un asistent medical şi aici este nemulţumirea. Adică se compară cu muncitorul care n-are nicio diplomă. Am reuşit să le mărim salariile prin acele procese, dar ele s-au egalat toate cu asistentul medical", a spus reprezentantul Sanitas Bucureşti.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG