Șeful diplomației britanice, James Cleverly, a anunțat joi că va oferi Republicii Moldova o finanțare suplimentară de 10 milioane de lire sterline pentru a întări reziliența țării față de interferența malignă a Rusiei.
Banii vor fi folosiți pentru reformele economice și de guvernare, inclusiv pentru sectorul energetic, scrie Radio Europa Liberă Moldova.
Întrebat de Europa Liberă dacă Marea Britanie intenționează să ofere și ajutor militar Republicii Moldova, șeful diplomației britanice a spus că amenințările directe la adresa R. Moldova s-au redus în ultima perioadă, iar înarmarea Ucrainei rămâne o prioritate a Occidentului.
„Una dintre cele mai bune metode de a ajuta să protejăm fizic R. Moldova este de a asigura că ucrainenii sunt capabili să se apere de atacurile ruse. Dar R. Moldova este expusă amenințărilor hibride, directe și imediate, tocmai de aceea noi acordăm asistență tehnică, ajutăm în domeniul anticorupție, oferim ajutor împotriva atacurilor cibernetice”, a precizat Cleverly.
De asemenea, el a remarcat că Rusia încearcă de mai mulți ani să destabilizeze guvernările pro-europene din R. Moldova.
Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, unde l-a întâlnit pe omologul său moldovean, Nicu Popescu, șeful diplomației britanice a amintit că Regatul Unit i-a pus pe lista de sancțiuni pe oligarhii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor care „în mod sistematic furau de la cetățeni” și caută în continuare persoane care merită sancțiuni similare.
Pe 9 decembrie 2022, guvernul britanic a anunțat sancționarea a 30 de persoane pentru corupție și încălcarea drepturilor omului din întreaga lume.
Pe listă se află și președintele Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională și sancționat de SUA pentru acte de corupție.
Cei doi sunt cercetați în dosarul „frauda bancară”.
În declarația de presă comună, Nicu Popescu, a subliniat că R. Moldova „este în afara oricărui pericol de ordin militar”, dar a vorbit despre încercări de destabilizare și a mulțumit britanicilor pentru că au sancționat anterior „fugari moldoveni”.
În cadrul întrevederii au fost abordate și alte subiecte, cum ar fi conversia reciprocă a permiselor de conducere, liberalizarea serviciilor de roaming, dar și combaterea corupției.
Cleverly a dat asigurări că țara sa va rămâne în continuare partener strategic pentru R. Moldova.
„Marea Britanie va sta alături de dumneavoastră împreună cu partenerii internaționali și vom ajuta R. Moldova să facă față acestui război brutal, fără precedent, din pragul casei dumneavoastră. Noi sprijinim R. Moldova, sprijinim reformele din sectorul de Apărare și deja facem uz de rezultate puternice ale cooperării între forțele noastre armate. Vom ajuta să instruim următoarea generație de militari.”