Linkuri accesibilitate

Analiză | Cei trei piloni pe care se bazează „prietenia” dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă


 „Eu cred că, împreună cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă, putem creiona în viitor şi din 2024 o coaliţie, dacă nu chiar o alianţă”, a spus șeful PSD, Marcel Ciolacu.
„Eu cred că, împreună cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă, putem creiona în viitor şi din 2024 o coaliţie, dacă nu chiar o alianţă”, a spus șeful PSD, Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii principalelor partide care compun coaliția de guvernare, se susțin unul pe altul de mai mult timp. Pe ce se bazează această „prietenie” și care este viitorul celor doi?

O prietenie trainică, dictată de interese reciproc avantajoase, pare că s-a cimentat între liderii PSD și PNL. Marcel Ciolacu, tot mai nervos în ultima perioadă pe tema rocadei premierilor, a dezvăluit că „vorbește des la telefon” și se „consultă permanent” cu premierul Nicolae Ciucă. Alături de acesta, își face planuri pe termen lung.

„Nu vă ascund şi nu am ascuns-o niciodată. Cred că soluţia în perioada şi după 2024 este tot o coaliţie largă între cele două partide. (...) Eu cred că împreună cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă putem creiona în viitor şi din 2024 o coaliţie, dacă nu chiar o alianţă”, a spus Marcel Ciolacu la Prima News.

Apele sunt departe de a fi liniștite în interiorul Partidului Național Liberal. După ce pierde funcția de premier, Nicolae Ciucă s-ar putea trezi cu preșul tras de sub picioare chiar de către proprii colegi. Scenariu pe care nici Ciolacu nu îl poate ignora.

Așa că liderul PSD își dorește ca „perioada neagră din PNL să se încheie” și să se intre într-o „zonă de construcție”. Una care, spre binele lui, al coaliției și al „stabilității”, noua mantră politică, ar fi bine să aibă loc alături de PSD. Căci altfel și scaunul lui liderului PSD s-ar putea clătina.

Ce interese au Ciolacu și Ciucă pentru funcționarea tandemului

Astfe, cei doi șefi ai Coaliției de guvernare au ajuns să depindă unul de altul. Așa se explică de ce, nu doar că nu s-au atacat reciproc, dar s-au purtat cu mănuși unul cu altul în mai toate momentele tensionate din coaliție. Trei motive pentru care relația dintre cei doi, în ciuda atacurilor dintre PSD și PNL, funcționează.

​1. Marcel Ciolacu are nevoie de un lider slab la PNL

Rundele de alegeri din 2024 vor stabili harta politică a României pentru următorii patru ani cel puțin, așa încât miza este uriașă pentru ambele partide.

Pe de-o parte, PNL este în pierdere de viteză, fiind surclasat în ultimele sondaje de opinie, inclusiv cele interne ale liberalilor, de AUR, potrivit informațiilor Europa Liberă. Un sondaj de opinie, realizat de Atlas Intel, un institut de sondaje din Brazilia, arată că PSD ar obține în alegeri 21,9%, iar Marcel Ciolacu doar 6,2% din postura de candidat la prezidențiale. PNL ar lua 15,3% și Nicolae Ciucă 4,6%.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu spune în spațiul public că nu își dorește să fie candidat la prezidențiale și că s-ar putea orienta spre cineva din afara partidului, eventual un „intelelectual de stânga”. Dar situația este complicată.

Dacă nu candidează va fi un semn de slăbiciune, nesiguranță și teamă de eșec transmis partidului. Dacă intră în cursă și pierde, va avea probabil soarta tuturor celorlalți lideri ai partidului care au ratat Cotroceniul.

Șansa acestuia din urmă ar fi reeditarea efectului Corneliu Vadim Tudor de la alegerile din 2000. Mai exact, intrarea în turul al doilea de scrutin a liderului AUR, George Simion, astfel încât electoratul de dreapta să voteze „cu răul mai mic”.

De aceea are nevoie de un candidat slab din partea PNL, principalul său competitor. Menținerea lui Nicolae Ciucă în fruntea liberalilor ar crește sansele ca liderul PSD să aibă un contracandidat care să nu-i ridice prea multe probleme, spune pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu

„PSD își dorește să câștige alegerile din 2024, inclusiv cele prezidențiale. Mai mult, să facă o majoritate pe care s-o conducă după alegeri, și atunci este mulțumit cu situația în care PNL are un lider slab, pe dl Ciucă.

Acesta este un lider cu probleme de integritate, nu are carismă, experiență politică. Dacă domnul Ciucă rămâne liderul PNL și candidat la prezidențiale, cresc foarte mult șansele PSD să ajungă în scenariul ideal în care candidatul PSD se confruntă în turul doi cu liderul AUR, George Simion, situație în care lumea votează răul cel mai mic”, crede sociologul.

Pentru Nicolae Ciucă, lucrurile stau și mai dramatic. Partidul are mult mai multă nevoie decât PSD de o „locomotivă” și de un candidat la prezidențiale care să mobilizeze electoratul, dezamăgit de îndelungata colaborare cu PSD și de guvernarea departe de promisiuni și așteptări.

Intrarea în cursa prezidențială l-ar pune pe poziții de competiție cu Marcel Ciolacu, o situație inconfortabilă pentru el, personaj neconflictual.

2. PSD are nevoie liniște și de un blat cu PNL în campanie

Social-democrații sunt conștienți că, de la preluarea funcției de prim-ministru, paradigma în care funcționează coaliția s-ar putea schimba.

Cel care va deconta guvernarea, cu eșecurile ei cu tot, va fi PSD, iar liberalii vor profita de ocazie pentru a-i arăta cu degetul. PNL ar face o eroare să nu profite de acest lucru, spune pentru Europa Liberă profesorul și politologul Cristian Pârvulescu.

”Ciolacu va fi responsabil pentru toate erorile politice care o să apară, ba mai mult nu va putea împărți precum Ciucă responsabilitatea cu președintele Iohannis, va trebui să și-o asume singur, ceea ce va fi foarte complicat.

Campania va fi campanie și nu știm ce se va întâmpla. PNL va rămâne partener de guvernare, PSD nu poate fără el și va profita la maximum de această poziție. Ar fi o eroare să nu o facă”, susține Cristian Pârvulescu

PNL are o nevoie vitală să facă opoziție, chiar dacă se va afla la putere, pentru a încerca să recupereze scorul. Așa că are tot atâta nevoie de un lider mai incisiv, care să dea tonul și să imprime direcția. Or, Nicolae Ciucă nu are acest profil, ceea ce îi convine de minune lui Ciolacu, spun analiștii consultați.

În rândul liberalilor s-a conturat deja ideea că, imediat după rocadă, poziția partidului se va schimba radical în raport cu PSD și că vor intra în opoziție. „Butaforia” atacurilor reciproce de ochii electoratului ar urma să înceteze, spun surse din partid pentru Europa Liberă.

De altfel, s-a constituit deja un comitet de lucru, condus de Dan Motreanu, care va elabora o nouă strategie, ce urmează să fie discutată în partid.

Cu Nicolae Ciucă în fruntea partidului acest lucru va fi o provocare, spune sociologul Ovidiu Voicu

„Întrebarea e dacă Ciucă și chiar PNL au capacitatea să facă opoziție reală la PSD. Eu cred că nu. PNL are nevoie de un lider mai incisiv, e clar, dar pentru asta ar trebui să treacă peste președintele Iohannis, or mă îndoiesc că acesta mai acceptă un Cîțu.

Dar, atenție, dacă nu vor veni bani din PNRR, liberalii se vor revolta și împotriva președintelui Iohannis, și a lui Ciucă, și împotriva PSD”, declară Ovidiu Voicu.

3. Rocada care cimentează prietenia

Marcel Ciolacu este oarecum nesigur dacă președintele Klaus Iohannis îl va numi premier la rocada care, teoretic, va avea loc în martie. Ultimele declarații ale lui Klaus Iohannis că, atunci când va fi schimbarea de guvern, „se vor prezenta părțile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere și voi lua decizia cea mai bună pentru România”, pot fi îngrijorătoare pentru PSD.

Acesta este și motivul pentru care social-democrații insistă că președintele îl va desemna premier pe liderul lor. „Sunt ferm convins că şi preşedintele va face desemnarea care va veni din partea PSD. În acest moment eu sunt această desemnare”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Nu i-ar strica însă și sprijinul la fel de „ferm” din partea lui Nicolae Ciucă, pe care Klaus Iohannis l-a susținut și îl susține la șefia PNL. De cealaltă parte, actualul premier și lider PNL este, la rândul său, dependent de șeful PSD.

Ar putea exista chiar o înțelegere între cei doi, în care Marcel Ciolacu ar fi dispus să condiționeze acceptarea funcției de prim-ministru de păstrarea președintelui PNL în fruntea acestui partid.

Motivele le-a expus chiar liderul social-democrat: „stabilitatea” în perioada în care PSD va fi la butoanele guvernării și, chiar mai important, păstrarea actualei coaliții și după 2024 sau chiar formarea unei alianțe.

Un astfel de ajutor ar fi vital și pentru Ciucă, date fiind nemulțumirile în creștere în partid și planurile care se fac pentru schimbarea lui de la șefia PNL.

XS
SM
MD
LG