Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a susținut că a cerut clarificarea problemei de către UEFA, organism care ar fi declarat că utilizarea culorilor hărții roșu, alb și verde și a granițelor Ungariei Mari nu constituie un comportament „rasist”.
În comunicatul dat de MLSZ apare precizarea că au cerut un punct de vedere de la UEFA, dar nu apare niciun citat din presupusul răspuns, cu atât mai puțin un document complet emis de UEFA. Federația maghiară prezintă ca argument faptul că afișarea hărții Ungariei Mari pe steag sau bannere nu ar fi un comportament „rasist”, dar nu face nicio referire la evidentul mesaj revizionist.
Federația Română de fotbal (FRF) spune, în schimb, că UEFA nu ar fi autorizat și nu va autoriza cererea maghiarilor de a folosi steagul sau bannere cu Ungaria Mare la meciurile organizate la nivel european.
FRF condamnă tendințele revizioniste și spune că va cere astăzi o poziție oficială din partea UEFA.
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a criticat și el decizia UEFA, care a fost luată fără să consulte federațiile din țările vecine. Acesta avertizează că afișarea simbolului ar putea provoca reacții negative în România.
„Ar fi util să se publice motivarea acestei analize. Simbolul în speță are mesaje și conotații revizioniste care divizează, nu unesc și nu contribuie la reconcilierea istorică a statelor din regiune. O astfel de decizie nu contribuie la existența unor relații bilaterale între statele din regiune”, a declarat președintele CNCD pentru G4Media.
UEFA interzisese în ianuarie afișarea steagurilor cu Ungaria Mare, la două luni după ce premierul Viktor Orban s-a afișat la un meci purtând un fular cu harta Ungariei Mari.
Gestul lui Orban a provocat o reacție categorică a Ministerului român de Externe, care a transmis „dezaprobarea fermă” față de faptul că premierul s-a „afișat” cu fularul respectiv și a descris drept „inacceptabilă” orice manifestare „de tip revizionist”. Atât Ucraina cât și Slovacia au condamnat gestul premierului.
Argumentul UEFA pentru interzicerea hărții Ungariei Mari, la acel moment, era că reprezintă un mesaj politic care incită la conflict, lucru care nu își are locul la astfel de evenimente. Ungurii au fost nevoiți să se supună deciziei UEFA.
Ordinul UEFA făcea referire la meciurile internaționale, în timp ce la partidele interne organizate de Asociația Maghiară de Fotbal este permisă afișarea acestor mesaje.
Organizația FARE, care luptă împotriva discriminării în fotbalul european, a declarat că steagul reprezintă o formă de revizionism pentru că cere restaurarea granițelor de dinaintea Primului Război Mondial, iar simbolul a fost și este în continuare folosit de unele grupări fasciste.
Astfel, granițele istorice și aplicarea culorilor Ungariei asupra altor teritorii ar putea constitui o formă de revizionism istoric, care este interzis prin regulamentul UEFA. MLSZ spune că vrea să folosească simboluri istorice care arată „solidaritatea cu suporterii din străinătate”.
Granițele Ungariei Mari sunt cele istorice, dinainte de Tratatul de la Trianon în 1920. Între teritoriile pe care Ungaria le-a pierdut prin acest tratat se numără Transilvania, Slovacia, Burgenland (estul Austriei), Voivodina (nordul Serbiei), Slavonia (partea continentală a Croației) și Transcarpatia (cunoscută și ca Rutenia, în sud-vestul Ucrainei la granița cu Slovacia și Ungaria).