Linkuri accesibilitate

De ce primesc fermierii români mai puțini bani europeni decât Polonia și Bulgaria? Ministrul Daea, arătat cu degetul inclusiv de șeful PSD


Imagine de arhivă cu femierul Iulică Dinu, care cultivă căpșuni în județul Dolj, comuna Mîrșani.
Imagine de arhivă cu femierul Iulică Dinu, care cultivă căpșuni în județul Dolj, comuna Mîrșani.

România a primit doar 10 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru a fi acordați fermierilor români, în contextul importurilor mai ieftine din Ucraina. Suma este considerată „derizorie” inclusiv de către ministrul Agriculturii, cel care a purtat negocierile.

România, afectată de prețurile mai joase ale cerealelor venite din Ucraina și care ar fi trebuit doar să se afle în tranzit, va primi o sumă mai mică decât alte țări europene.

De exemplu, Polonia va primi dintr-un fond de urgență al Politicii Agricole Comune 30 de milioane de euro, în timp ce Bulgaria va primi 16 milioane pentru a compensa pierderile de pe piața internă.

În apărarea sa, Petre Daea susține că suma acordată României a fost calculată fără să țină cont de informațiile trimise din România.

Reacția președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat cu privire la acest subiect, într-o declarație de presă de presă de la Bruxelles

„Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de Minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez”, a răspuns președintele.

„Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate”, a completat el.

.„Trebuie să ţinem cont sau, cel puţin, trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”, a declarat Klaus Iohannis.

Acuzat de iresponsabilitate

Declarațiile ministrului Agriculturii au fost criticate de către europarlamentarul Dacian Cioloș, fost comisar european pentru agricultură.

Acesta a cerut retragerea lui Daea din funcție pentru modul „dezastruos” și „iresponsabil” în care ar fi negociat această sumă cu oficialii de la Bruxelles, acuzându-l că nu a trimis cifre care să reflecte corect prețurile de pe piața românească.

„Fermierii români sunt nedreptățiți din cauza irelevanței politice în negociere la vârful Ministerului Agriculturii și a incapacității administrației de a susține argumentat și cu cifre relevante interesele sectorului agricol românesc”, a transmis Dacian Cioloș într-un comunicat.

Fostul comisar pentru agricultură spune că situațiile precum aceasta au deformat percepțiile românilor despre Uniunea Europeană, dând vina pe PSD pentru că „ani de zile PSD s-a plâns ipocrit de politicile de la Bruxelles, construind o falsă impresie cum că suntem opresați de Uniunea Europeană. A alimentat iresponsabil propaganda antieuropeană și PSD este principalul vinovat pentru existența AUR”.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a răspuns că a dat toate datele cerute la timp și că România nu a putut negocia formulele pentru despăgubirea fermierilor. Acest lucru ar fi dus la acordarea de mai puține fonduri europene fermierilor români decât celor din Polonia sau Bulgaria.

„România a dat toate datele la timp și fără echivoc și le-a prezentat cu acuratețe și date care sunt verificate și verificabile”, a declarat Daea.

Criticat și de șeful de partid

Întrebat la Europa FM despre această situație, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că Daea va rămâne deocamdată în funcție, cel puțin până la rotația din mai, când „o să facem pe fiecare ministru în parte o analiză concretă”.

„Suma venită de la comisie a fost o sumă ridicolă față de efortul României, Poloniei, Ungariei. Mă refer la bugetul total alocat acestei despăgubiri țărilor celor mai afectate. Criteriile au dezavantajat România, și Ungaria, și Cehia. Nu am avut nicio discuție cu dl. ministru Daea de când a fost la Bruxelles”, a punctat Ciolacu.

„Cred că statul român trebuie să intervină, să mărească această sumă”, a adăugat acesta.

XS
SM
MD
LG