Linkuri accesibilitate

Rusia face exerciții cu rachete strategice în Siberia. Avertizează că războiul cu „statele ostile” poate dura mult


Rusia pregătește exerciții ca rachete strategice în Siberia, potrivit Ministerului rusesc al apărării, citat de Associated Press. Imagine cu caracter ilustrativ, de la un exercițiu cu rachete al armatei rusești din 2020.
Rusia pregătește exerciții ca rachete strategice în Siberia, potrivit Ministerului rusesc al apărării, citat de Associated Press. Imagine cu caracter ilustrativ, de la un exercițiu cu rachete al armatei rusești din 2020.

Armata rusească a demarat exerciții cu rachete strategice în Siberia, într-o demonstrație a capacităților sale nucleare, transmite agenția Associated Press (AP).

În paralel, oficiali ai Kremlinului avertizează că Rusia își va îndeplini obiectivele din Ucraina și că războiul hibrid care ar fi provocat de „țările ostile” va continua mult timp.

Lansatoarele mobile de rachete Yars vor fi operate în trei regiuni din Siberia, și vor fi ferite de interceptări din partea serviciilor străine de informații, menționează Ministerul rusesc al apărării, citat de AP.

Racheta Yars e un tip de rachetă intercontinentală, cu vârf nuclear, ce poate străbate o distanță de până la 11.000 de kilometri și formează coloana vertebrală a rachetelor strategice ale Rusiei.

Ministerul nu a vorbit însă despre lansări efective ale acestor rachete în cadrul exercițiilor.

În schimb, a publicat un videoclip în care camioane uriașe încărcate cu rachete ies dintr-o bază militară, în patrulare, scrie agenția de presă.

Potrivit ministerului, în exerciții sunt implicate 300 de vehicule și aproximativ 3.000 de soldați.

Exercițiile demarează la scurt timp după anunțul președintelui rus Vladmir Putin cu privire la posibila amplasare de arme nucleare tactice în Belarus.

Oficialii ruși spun că își vor atinge obiectivele în Ucraina

Armele nucleare tactice au o rază mai scurtă de acțiune și un randament mai scăzut în comparație cu rachetele strategice echipate cu focoase nucleare care pot distruge orașe întregi.

Președintele rus avertizare în repetate rânduri că Moscova este gata să folosească orice mijloace pentru a descuraja atacuri asupra teritoriului său. De asemenea, Kremlinul a avertizat că susținerea în continuare din partea Vestului pentru Ucraina poate duce la un conflict nuclear.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Petrușev, a reluat marți ideea că Rusia nu se va abate de la scopurile „operațiunii speciale” din Ucraina.

„În ciuda asistenței militare în creștere acordată Ucrainei de SUA și alte state vestice, toate scopurile declarate ale «operațiunii speciale» vor fi cu siguranță atinse”, a spus el pentru agenția de presă TASS, notează The Guardian.

Petrușev a avertizat SUA și aliații cu privire la speranțele legate de o înfrângere a Rusiei în Ucraina.

El a adăugat că unii politicieni americani consideră că SUA poate lansa un atac preventiv la care Rusia nu ar putea răspunde, ceea ce ar reprezenta „o prostie și îngustime, ceea ce este periculos”, transmite AP.

„Rusia are răbdare și nu vrea să sperie pe nimeni cu superioritatea sa militară, dar are arme moderne unice capabile să distrugă orice adversar, incluzând SUA, în cazul unei amenințări la adresa existenței sale”, a spus el.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat miercuri că războiul cu „țările ostile” și războiul hibrid pe care Vestul l-ar întreține cu Rusia va dura mult timp.

„Dacă vă referiți la un război în sens mai larg, la o confruntare cu țările ostile, un război hibrid împotriva țării noastre, atunci va dura mult timp”, a declarat el, citat de Reuters.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG