Prima întârziere notabilă. Tronsonul de pe Autostrada Transilvania, prin care România urma să depășească în luna mai borna de 1.000 de km de drumuri rapide realizate până acum, va fi gata abia în septembrie.
Față de începutul anului, previziunile noilor kilometri de autostradă și drumuri expres s-au schimbat destul de mult, spune Ionuţ Ciurea, administratorul Asociaţiei Pro Infrastructura, ai cărei membri monitorizează în permanență proiectele rutiere.
„În ianuarie dădeam aproape siguri undeva la aproximativ 80 kilometri şi o ţintă de 110 km, cu multă muncă şi chiar un posibil record de 126 km. Doar că acum cu greu putem să ne imaginăm că ne ducem spre 80 de kilometri”, spune Ciurea.
„Suntem în întârziere pe toate proiectele, mai puțin pe Chețani - Câmpia-Turzii, pe Autostrada Transilvania și pe A0 Nord (autostrada de centură a Bucureștiului, n.r.) lotul 2. Nu se va putea da însă în folosință întreg lotul”
Cu toate acestea, ministrul Transporturilor își păstrează optimismul afișat încă de la finalul anului trecut, când autoritățile au afirmat că, începând din 2023, România va inaugura anual minimum 100 de kilometri de autostradă și drumuri expres.
„Minimum 100 de kilometri”, declara luna trecută ministrul Sorin Grindeanu și indica precis realizările din 2023.
- loturile 1 și 2 de pe autostrada de centură a Bucureștiului, A0 Sud - 34 km
- două tronoase de câte 16 km pe Autostrada Transilvania
- cei 16 km de pe lotul 2 al autostrăzii de centură a Bucureștiului, A0 Nord
- 34 de kilometri pe drumul expres Craiova -Pitești
- porțiunea de 13 kilometri de pe drumul expres Oradea - Arad
„Realist, depășim 100 de kilometri, dar ca să nu pară că ne lăudăm ajungem la 100, ce e peste 100 o să fie bonus. Finanțare există, au fost ajustate și prețurile prin Ordonanțele adoptate de Guvern, insistăm la constructori unde este cazul”, a spus pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Companiei Naționlae de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu.
Previziunile nu au cum să se concretizeze în totalitate, crede reprezentantul Pro Infrastructura.
Potrivit datelor din teren, atât pe A0 Sud lotul 1, cât și pe drumul expres Craiova-Pitești, doar jumătate dintre porțiunile menționate au șanse de finalizare, spune el.
Cât despre porțiunea de 16 km Chețani - Câmpia-Turzii, finalizarea anul acesta ar putea fi un bonus, dar depinde încă de mai mulți factori.
Stadiul lucrărilor la autostrăzi și drumuri expres - cu date ale actualizărilor care diferă de la un tronson la altul - sunt disponibile pe harta proiectelor de infrastructură a CNAIR, respectiv pe harta interactivă a Pro Infrastructură.
Drumurile rapide cu șanse de finalizare în 2023
6Autostrada de Centură a Bucureștiului A0
- Secțiunea Nord, lotul 2 - 9.5 km (dintr-un total de 19 km), între conexiunile cu DN1 - A3
- Secțiunea Sud lotul 2 - 17 kilometri, între conexiunile cu DN 6 și DN 5
- Secțiunea Sud Lotul 1 - 9 kilometri (din 17 km)
Autostrada Transilvania
- Suplacu de Barcău - Nuşfalău - 13.5 km
Drum expres Craiova - Piteşti
- Porțiunea Valea Mare (nord de Slatina) - Negreni, de pe tronsonul 3 Valea Mare - Colonești (32 km) - aproximativ 16 km
Drum expres Oradea - Arad - 19 km
Total: 84 de kilometri
Ce mai promit în plus Ministerul Transporturilor și CNAIR
- Drum expres Craiova - Pitești, tronsonul Negreni - Colonești 16 km
- Autostrada Transilvania, tronsonul Chețani - Câmpia Turzii 14 km
- Autostrada A 0 Sud, lotul 1, DN 4 - Glina 9 km
Total: 123 km (84 km + 39 km)
La aceste porțiuni de drumuri rapide - indiferent în ce variantă - în 2023 se va adăuga și un proiect spectaculos în primul rând, din punct de vedere tehnic, dar și ca utilitate.
Podul de la Brăila, cu deschidere de 1,12 km și lungime totală de aproape 2 km se va deschide în acest an, însă cu legătura scurtă spre DN 1 Smârdan - Măcin (4,32 km). Legătura principală, Brăila Jijila - 19 km este plănuită pentru finalul anului, cel mai devreme.
Atât ritmul lucrărilor, cât și întârzierea procedurilor pentru realizarea unor descărcări de trafic - pe autostrada de centură a Bucureștiului și pe autostrada Transilvania - au prelungit deja termenele, susține Ionuț Ciurea.
Doar un lot integral, pe autostrada de Centură a Bucureștiului
Pe Autostrada A0Sud, singurul tronson - din patru - care are șanse reale de inaugurare completă este lotul 2, Bragadiru - Vidra, între conexiunea cu DN6 și câțiva kilometri după conexiunea cu DN 5.
Stadiul fizic al lucrărilor în valoare de 750 milioane de lei fără TVA, realizate de turcii de la Alsim Alarko, era de aproape 75% la început de mai.
Termenul scadent, iunie 2023, nu are cum să fie îndeplinit, însă totuși cei 17 kilometri vor fi inaugurați anul acesta, spune Ciurea.
La ambele capete ale lotului sunt însă probleme.
Pe lotul 3 (19 km) construit de compania Aktor, stadiul fizic al lucrărilor este sub 40%, iar progresul lunar sub 4%, atrage atenţia Pro Infrastructura. Pe site-ul CNAIR finalizarea este estimată pentru decembrie 2023, dar scadenţa contractuală este în aprilie.
„Aritmetica simplă ne spune că restul de aproximativ 60 de procente necesare deschiderii ar putea fi gata undeva în decembrie 2024, dacă avem noroc”, atrage atenţia asociaţia.
Cele mai delicate probleme sunt pe lotul 1, cu un număr similar de kilometri (17) și care cuprinde porțiunea care face conexiunea cu DN4. După care autostrada continuă până la Glina, unde face joncțiunea cu secțiunea de nord din A0.
Pe întreg lotul 1, progresul fizic al lucrărilor în valoare de peste 830 de milioane de lei fără TVA, realizate tot de Alsim Alarko, era de 60% în luna mai.
Scadentă în octombrie 2023, porţiunea de autostradă are șanse minime de deschidere integrală în acest an, în ciuda promisiunilor autorităţilor din transporturi.
„Are termen în octombrie, dar o să se iasă din termen și e foarte posibil să se iasă complet din anul acesta. Dacă antreprenorul se mobilizează, își concentrează forțele până în nodul cu DN4, pe aproximativ 9 kilometri, putem să avem o deschidere, parțială, până în DN4, să legăm DN6 de DN 4”, detaliază reprezentantul Pro Infrastructura.
Ministerul Transporturilor și CNAIR, mult mai optimiste pentru A0 Nord
Asociația a reacționat vehement, recent, față de promisiunile neonorate ale Ministerului Transportului legate de A0 Sud și mobilizarea slabă a constructorului, în condițiile în care circulația de pe lotul 2 era anunțată chiar pentru 2022.
Recent, secretarul de stat Ionel Scrioșteanu a afirmat că anul acesta vor fi dați în folosință 50 de kilometri pe A0, ambele loturi 1 și 2 de pe Sectorul de Sud, dar și întreg lotul 2 (19 kilometri) pe A0 Nord, construit de UMB, grupul de firme controlat de Dorinel Umbrărescu.
„Acest tronson de autostradă, între Jilava și Bragadiru (între DN6 și DN5) va fi dat în trafic în toamnă împreună cu lotul 1 la o diferență de 2-3 luni și împreună cu lotul 2 de pe A0 Nord (n.r., lotul UMB de 19 kilometri) însumând aproximativ 50 de kilometri pe care intenționăm să-i dăm în trafic până la sfârșitul anului”, a spus secretarul de stat, potrivit Economica.net.
Atât pentru lotul 1 din sectorul Sud, cât şi pentru sectorul Nord al A0 estimările sunt mult prea optimiste, spune Ionuț Ciurea.
De altfel și purtătorul de cuvânt al Companiei de Autostrăzi, Alin Șerbănescu, a ținut să facă unele completări la declarațiile secretarului de stat, în privinţa lotului 2 din secţiunea Nord a A0.
„Trebuie să facem o distincție: ce putem să deschidem circulației, că are descărcări și ce va fi gata dar nu se va deschide circulației până la următorul lot. La variantă maximală, terminăm toți cei 19 kilometri, cu descărcare în DN2, varianta minimală, se termină cei 19 kilometri, dar dăm în folosință 10 km, cu descărcare pe DJ.”
Este de fapt varianta realistă, explică Ionuț Ciurea, mai ales că potrivit lui, CNAIR nu a găsit la timp soluția de descărcarea traficului la Afumați - la joncțiunea cu lotul 1; întârzierea descărcărilor de trafic se aplică și în alte cazuri, precum Autostrada Transilvania sau Drumul Expres Craiova-Pitești, a explicat el.
Totuși, Pro Infrastructura a scris luni pe pagina de Facebook că CNAIR ar putea deschide circulației totuși 13,5 km, dacă va realiza o descărcare provizorie într-un drum județean.
„9,5 sau 13,5 km inaugurați pe A0 Nord în 2023? Asta este una din întrebările spinoase din 2023”, a transmis asociația.
„Așadar, 13,5 km în 2023 pe A0 Nord, scenariul cel mai optimist”. Pro Infrastructura a cerut de urgență ca firma chineză care lucrează pe lotul 1 din A0Nord, CCECC, să urgenteze realizarea nodului rutier de la Afumați.
Depăşirea bornei de 1.000 de kilometri de drumuri rapide, amânată
Lotul de aproape 14 km cu care România ar fi trebuit să depășească încă din luna mai borna celor 1000 de kilometri construiți vreodată, între Suplacu de Barcău (Bihor) - Nușfalău (Sălaj), pe Autostrada Transilvania, va fi gata cu câteva luni mai târziu.
Este cunoscut generic drept lotul Nurol, după compania turcă antreprenoare.
Stadiul fizic al lucrărilor este în prezent de 75%, dar riscă să rămână muzeu o vreme, întrucât CNAIR a identificat târziu o soluție pentru descărcarea traficului rutier.
„Probabil o să fie gata undeva la final de iulie-august, dar o să fie o perioadă muzeu, pentru că nu avem descărcare de trafic, la sud de Suplacu de Barcău. Abia acum s-a găsit o soluție certă, de descărcare provizorie și se fac exproprieri, ca să se poată și executa ceva în teren, nu s-a făcut nimic în teren până acum”, subliniază Ionuț Ciurea.
Termenul de finalizare și dare în folosință a tronsonului a fost prelungit până în septembrie, a confirmat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.
În același timp el spune că lotul nu va deveni unul de tip „muzeu” - finalizat dar neutilizabil - întrucât au fost găsite soluții de descărcare a traficului.
„Va fi un sens giratoriu provizoriu, după care va fi realizată conexiunea cu celelalte loturi ale autostrăzii. Girația respectivă va rămâne auxiliară autostrăzii, pentru legătură cu drumul național. Am vorbit cu constructorii, suntem pe linie dreaptă pentru a putea folosi toți cei 14 kilometri, din septembrie.”
„Dacă nu ne-am fi implicat putea să fie muzeu, dar ne-am implicat și am găsit soluțiile.”
Prelungirea pentru septembrie ar fi cauzată și de faptul că ploile sunt frecvente în zonă, iar terenul este mlăștinos.
„Nu îi putem forța, că riscă să li se blocheze utilajele și nu am făcut nimic. Contează foarte mult și vremea, anul acesta a venit un puseu de iarnă în aprilie, a plouat puternic și în iarnă și în primăvară, de acum sper că vremea ține cu noi.
”, a mai declarat Alina Șerbănescu, pentru Europa Liberă.
Jumătate din tronsonul 3 de pe drumul expres Craiova - Pitești
După ce anul trecut au fost inauguraţi primii 40 de kilometri de drum expres din România - pe drumul expres Craiova-Piteşti (numit DEx 12, cu lungime totală de 121 km)o altă porţiunea urmează să fie gata anul acesta.
Estimările între asociaţia Pro Infrastructura şi CNAIR diferă însă. Asociaţia spune că în mod realist doar jumătate din tronsonul 3, de 32 km între Slatina (Valea Mare) - Coloneşti, va putea fi deschisă circulaţiei.
Stadiul fizic al celor 32 de kilometri este de aproximativ 70%, dar rămâne problematică descărcarea de trafic la Coloneşti.
„Aproximativ jumătătate din tronson va putea fi dat în trafic. Dacă aveam descărcarea la Coloneşti, puteam să îi folosim pe toţi 32 de kilometri. Dar nu o să putem, că nu avem descărcare”, a spus Ionuţ Ciurea.
Reprezentantul CNAIR, Alin Şerbănescu, a explicat că într-adevăr este puţin probabilă darea în trafic şi a porţiunii până la Coloneşti.
Asta deşi oficialii din Transporturi dădeau asigurări că tot tronsonul va putea fi deschis.
„O parte nu va putea fi folosită pentru că trebuie să faci şi descărcarea utilă. Şi descărcarea utilă, oricât ar fi de utilă este pe lotul 4. Oricât ar fi constructorul de mobilizat, nu poţi forţa nota. Dacă forţezi constructorul să urgeneteze mai mult decât are capacitatea tehnică şi îl pui să facă poduri, podeţe pentru o descărcare provizorie rişti să faci rabat de la calitate pe tronsonul efectiv”.
„Se va face astfel descărcarea în Drumul Național, pe o parte a tronsonului, iar la anul, când ar trebui să fie gata și tronsonul 4 cele două se vor putea uni”, a adăugat el.
Legătura Oradiei cu Autostrada Transilvania și Ungaria
Un alt tronson de drum rapid care are șanse foarte mari de inaugurare anul acesta este legătura între centura Oradea și Autostrada Transilvania, mai exact cu tronsonul de 5,5 kilometri dintre BIharia și Borș.
Practic va oferi o alternativă mai rapidă orădenilor sau celor care ocolesc municipiul cu granița cu Ungaria.
Drumul de legătură are aproape 19 kilometri și este realizat de Strabag. Chiar dacă scadența este în 2024, autoritățile din Transporturi și primarul Bihorului au declarat în repetate rânduri că planurile sunt ca drumul să fie deschis până la finalul anului.
„Are șanse mari să fie gata, chiar dacă nu e 100% sigur”, a spus Ionuț Ciurea.
Chețani - Câmpia Turzii, posibil dar nu sigur
Cei 16 kilometri de pe Autostrada Transilvania, între Chețani și Câmpia-Turzii, care vor permite accesul neîntrerupt, pe 120 de kilometri, de lângă Cluj-Napoca (Nădășelu), până la Târgu-Mureș, ar trebui terminați tot în 2023.
„Mobilizarea este foarte-foarte bună, în teorie acest tronson poate fi gata până la finalul anului, dar va fi un bonus. Termenul de finalizare este anul viitor, poate interveni vremea, alte aspecte, astfel că nu îl putem include la finalizări sigure. Dacă vremea va fi bună, sunt şanse bune să fie gata chiar anul acesta, dar nu îi putem pune la kilometri siguri”, spune Ciurea.
Reprezentanții CNAIR sunt însă mai încrezători:
„Lucrările avansează foarte bine, vor fi gata anul acesta”, spune purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.
Lucrările sunt derulate de asocierea Geiger-Strabag, începând cu noiembrie 2022, după ce CNAIR a reziliat în 2021 contractul cu vechiul antreprenor, Straco, intrat în faliment.
Preluată la stadiul fizic de 38%, execuția lucrărilor a avansat cu aproximativ 15%, potrivit datelor companiei de autostrăzi.
2024, anul în care autostrăzile pot avea efecte vizibile... la vot
Dacă proiectele de autostrăzi și drumuri expres care urmează să fie finalizate anul acesta pot aduce de pe acum beneficii electorale atât guvernanților cât și aleșilor locali din zonele tranzitate de acestea, inaugurările din 2024 le pot accentua.
Ar trebui să se concretizeze proiecte cu impact uriaș în trafic.
„În 2024 se va finaliza ceea ce nu reușim anul acesta. În primul rând vom avea probabil întreaga autostradă de centură a Bucureștiului A0 Sud gata, care o să lege A1 de A2 și va avea un impact uriaș, ceea ce va prelua tot traficul de tranzit. Va fi folosită și de bucureșteni, dar și de cei care ocolesc capitala.”
De asemenea, în a doua jumătate a anului ar urma să fie inaugurate, conform termenelor contractuale, două loturi de pe A7 - care leagă Moldova de rețeaua de autostrăzi - construite de UMB, pe distanța Buzău - Focșani.
Deși UMB construiește astăzi peste 60%, ca număr de kilometri, din autostrăzile și drumurile expres în lucru din România, constructorul este mobilizat la maximum și face față tuturor proiectelor, spune CNAIR, în timp ce Pro Infrastructura spune că totuși capacitatea de lucru este depășită pe alocuri.
Există șanse, cel puțin teoretice, să fie date în folosință primele tronsoane de pe Buzău-Ploiești, aproximativ 50 km, tot pe A7, care vor avea de asemenea un impact major.
„Sunt doi antreprenori, aveau termen aprilie, prelungit, noi mizăm pe decembrie 2024. Vor fi critice, vor prelua trafic de pe DN-uri, vor schimba fața traficului între Ploiești și Buzău și Buzău și București. Tot traficul de Moldova va intra pe aici, înseamnă vieți salvate, nervi mai puțini, mai puțină poluare”, spune Ionuț Ciurea.