Linkuri accesibilitate

Rata inflației a scăzut spre pragul de 10%. Ce produse s-au scumpit cel mai mult în ultimul an


Zahărul, cartofii, brânza, ouăle, margarina și fructele proaspete au avut cele mai mari creșteri de preț din mai 2022 până în mai 2023.
Zahărul, cartofii, brânza, ouăle, margarina și fructele proaspete au avut cele mai mari creșteri de preț din mai 2022 până în mai 2023.

Rata anuală a inflației a continuat să scadă și în luna mai și se apropie de pragul de 10%, potrivit Institutului Național de Statistică. Asta după ce în aprilie inflația anuală scăzuse de asemenea de la aproape 15% în martie, la puțin peste 11%.

În luna mai 2023 rata anuală a inflației - prețurile comparative cu mai 2022 - a coborât la 10,64%, conform INS.

Pragul de 10% a ratei anuale a inflației a fost depășit în România începând cu martie 2022 - cel mai mare nivel din precedenții 18 ani - după care a continuat să urce susținut, depășind pentru mai multe luni nivelul de 15%.

În mai 2023 față de mai 2022 cel mai mult au crescut prețurile la produsele alimentare - cu peste 18% mai mari.

În topul scumpirilor în decurs de un an au fost zahărul (creștere de 58%), margarina (peste 30%), brânza, cartofii, margarina, ouăle și fructele proaspte (toate peste 20%).

Produsele nealimentare au crescut cu 5%, iar serviciile cu 10%.

Rata anuală a inflației - compararea prețurilor cu nivelul din aceeași lună din anul precedent - este cel mai relevant indicator economic în materie de evoluție a prețurilor, dar INS prezintă evoluția acestora și față de luna precedentă, aprilie, dar și față de finalul anului trecut.

Comparativ cu luna aprilie, prețurile sunt aproape similare (creștere față de 0,64%); față de decembrie 2022, creșterea este ușoară, de 3,77%.

În aprilie 2023 creșterea de preț față de aprilie 2022 era însă mai mare decât cea din luna mai anul curent, față de mai 2022, de aici și scăderea ratei anuale a inflației.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG