Linkuri accesibilitate

 
Cu ce propuneri de miniștri au intrat PSD și PNL la negocierile pentru formarea noului Guvern

Cu ce propuneri de miniștri au intrat PSD și PNL la negocierile pentru formarea noului Guvern


Președintele Klaus Iohannis (stânga) l-a desemnat pe președintele PSD, Marcel Ciolacu (drepta), să formeze noul Guvern - conform rotației stabilite între partidele coaliției - după demisia de luni a lui Nicolae Ciucă (centru).
Președintele Klaus Iohannis (stânga) l-a desemnat pe președintele PSD, Marcel Ciolacu (drepta), să formeze noul Guvern - conform rotației stabilite între partidele coaliției - după demisia de luni a lui Nicolae Ciucă (centru).

Mai puține ministere, câteva mutări surpriză și o potențială absență a UDMR, acestea sunt principalele schimbări reieșite în această fază a negocierilor pentru formarea noului Executiv. Două lucruri sunt clare acum: Marcel Ciolacu a fost desemnat premier, iar Nicolae Ciucă a preluat șefia Senatului.

Principala necunoscută a momentului este cea a prezenței UDMR în noul Guvern, pe care Marcel Ciolacu îl va conduce, după ce a fost desemnat marți în funcția de premier de către președintele Klaus Iohannis.

La mesajele directe sau indirecte lansate în ultima perioadă privind excluderea UDMR din noua coaliție se adaugă și faptul că liderii Uniunii au fost chemați separat la consultările de la Palatul Cotroceni.

Consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele, la Palatul Cotroceni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00

„Nu ne putem explica de ce s-a ales această formulă”, declara pentru Europa Liberă liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, în seara dinaintea prezentării la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

„Îmi doresc ca UDMR să rămână la Guvernare”, afirma luni președintele PSD, Marcel Ciolacu, după ce premierul Nicolae Ciucă și-a depus mandatul.

Poza de moment de la primele ore ale zilei arăta că socotelile politice dintre liberali și social-democrați se făceau fără Uniunea Democrată Maghiară din România. Mai mult, există deja o împărțire a cabinetelor deținute de UDMR.

Întrebat dacă PNL își face planuri ca UDMR să nu mai fie la guvernare, liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, a dat un răspuns evaziv.

„Partidul Național Liberal a avut două ipoteze de lucru. O ipoteză, prima dintre ele, a fost aceea în care am respectat și ne-am dorit să respectăm protocolul. Cea de-a doua: cea în care acest protocol nu va putea fi respectat și pe baza negocierilor va exista o nouă formulă de guvernare. Până în momentul de față, sigur că există câte o variantă pentru fiecare dintre aceste două ipoteze”, a transmis Ciucă, marți dimineață, înaintea consultărilor de la Cotroceni.

Întrebat cum ar trebui interpretat faptul că UDMR nu a fost luni seară la ședința Coaliției și dacă acesta este un semnal că nu se va mai afla în viitorul Guvern, Ciucă a spus că negocierile nu sunt încheiate încă.

„Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul președinte Ciolacu a reieșit foarte clar că vom mai avea discuții cu UDMR”, a mai spus el.

O primă discuție, după desemnarea ca premier a lui Marcel Ciolacu, a avut loc marți după-amiază, urmând ca forurile de conducere ale PNL și PSD să-și voteze propriii lor candidați pentru fiecare minister în parte.

După câteva ore, Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR, a declarat într-o conferință de presă că UDMR a acceptat oferta făcută inițial de PSD, care le-a oferit Energia și Mediul, în locul Mediului și Dezvoltării, dar a anunțat că, dacă persistă refuzul PNL, care a refuzat să le acorde cele două ministere, UDMR va ieși de la guvernare.

Schimbările de la PNL

Cele mai multe schimbări se prefigurează a avea loc în tabăra liberală.

„Pe baza evaluărilor, o parte dintre ei (foștii minișstri, n.red.) se vor regăsi și în noul Cabinet, iar pentru celelalte poziții, la nivelul partidului vom veni cu propuneri care vor fi votate și aprobate astăzi, în Biroul Politic Național, astfel încât să avem acea nominalizare a miniștrilor care au profesionalismul necesar pentru a putea să îndeplinim obiectivele din programul de guvernare”, a explicat Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Marele câștigător se prefigurează a fi Cătălin Predoiu, în prezent premier interimar, al cărui minister al Justiției ar urma să revină PSD.

Lideri liberali implicați în procesul de negocieri au declarat pentru Europa Liberă că Predoiu este favorit pentru postul de vicepremier și ministru al Internelor.

Actualul ocupant al funcției, Lucian Bode, rămâne cu șanse mici să mai prindă o funcție în noul Executiv, chiar dacă în prezent speră la locul de secretar general al Guvernului.

Nici Bogdan Aurescu nu e sigur că-și va păstra fotoliul, una dintre variantele vehiculate în locul său fiind consilierul prezidențial Luminița Odobescu. Întrebat dacă Aurescu se va mai regăsi în viitorul executiv, Ciucă a fost laconic: „Deocamdată nu este decis”.

Ministerul Mediului ar urma să treacă de la UDMR la PNL și să fie condus de deputatul Mircea Fechet, președintele PNL Bacău, conform informațiilor oferite pentru Europa Liberă de lideri liberali implicați în procesul de negociere.

Raluca Turcan are șanse bune să preia Ministerul Culturii, chiar dacă acesta ar fi revenit PSD, conform protocolului inițial.

În ceea ce privește Finanțele, lucrurile sunt mai puțin clare: favorit ar fi Sebastian Burduja, actualul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, dar... „Marcel Boloș a fost un ministru foarte bun și poate să-și îndeplinească în continuare îndatoririle chiar și la Ministerul de Finanțe”, a fost declarația publică a fostului premier Ciucă.

Conform unor informații oferite Europei Libere de lideri liberali implicați în echipa de negociere, Boloș ar fi creditat și cu preluarea Ministerului Dezvoltării, în cazul în care portofoliul nu ar mai fi la UDMR.

Greva nu pare s-o fi afectat pe Ligia Deca, fost consilier prezidențial, care își va păstra cel mai probabil funcția de ministru al Educației.

Lupta pe ministere în PSD

Principalul câștigător în tabăra social-democraților pare a fi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. El își păstrează portofoliul, deși ar fi trebuit să revină liberalilor, conform protocolului inițial, semnat în urmă cu un an și jumătate.

Chiar dacă Justiția le revine, cei din PSD nu vor nominaliza un membru de partid, ci vor accepta un independent: este vehiculat Bogdan Mateescu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Este vorba despre o persoană care este deocamdată doar în discuție, este în analiză. Dacă ne uităm la CV-ul domniei sale putem să vedem că discutăm despre un profesionist, cel care a fost președintele CSM. Ca atare, trebuie să mergem mai departe pe parcursul pe care România s-a încadrat foarte bine după ce nu mai avem aplicat MCV-ul și trebuie să ne menținem în această linie de modernizare și de menținere a independenței Justiției în România”, explică Nicolae Ciucă motivele pentru care fostul președinte CSM ar fi o opțiune serioasă.

Lideri social-democrați familiarizați cu procesul negocierilor au declarat pentru Europa Liberă că locul lui Florin Spătaru (ministrul Economiei) va fi luat, cel mai probabil, de Radu Oprea.

Petre Daea va fi înlocuit cu Florin Barbu la Agricultură, iar Bogdan Ivan va ocupa postul de la Digitalizare.

În ceea ce-o privește pe Gabriela Firea, ea se va ocupa și de Sport (preluat de la UDMR) în cadrul unui minister comasat cu cel al Familiei, pe care îl conduce în prezent.

Negocierile sunt în plină desfășurare iar o listă finală cu noul cabinet ar putea fi definitivată și prezentată oficial miercuri dimineață, în funcție de rămânerea UDMR la guvernare.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG