Eugen Iancu spune că el și ceilalți părinți nu sunt furioși pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, eliberat săptămâna asta din pușcărie, ci pe modul cum se face justiție în România.
„În momentul în care îți moare copilul alături de alți 64, și vezi că toată lumea scapă cu câțiva anișori fără să plătească despăgubiri, pentru că despăgubirile au fost plătite de statul român, stat român care nu s-a îndreptat împotriva nimănui să recupereze ceva...”, arată Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv.
După ce l-a pierdut pe Alex, Eugen Iancu s-a implicat mult în ajutorarea victimelor de la Colectiv. A înființat Asociația Colectiv, a făcut un monument în fața clubului și a obținut prin lege ca data de 30 octombrie să devină „Ziua pacientului cu arsuri”.
Eugen Iancu spune că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României de a-l achita definitiv pe Cristian Popescu Piedone, în singurul dosar privind incendiul de la Colectiv, după un an de închisoare, arată că niște procurori nu își fac treaba.
„Pentru că vina pentru toată încadrarea [juridică] este a procurorilor”, spune Eugen Iancu.
„Am senzația că lucrează pentru oricine, mai puțin pentru a căuta dreptatea”.
„Vedem acum că Piedone este scăpat pentru niște vicii de procedură, care mie mi se pare că sunt foarte intenționate”, arată Eugen Iancu.
„Adică de la început s-a mers pe ideea că «OK, trebuie să-l condamnăm, că nu putem lăsa țara în stres, ne mai trezim și cu oameni în stradă, dar nici ăsta nu poate să facă 10 ani pușcărie». Și dacă ne uităm la toate cazurile care au legătură cu oameni din sfera puterii, cam toate trec prin fazele astea”, susține tatăl lui Alex.
Al doilea dosar Colectiv nu a fost trimis în judecată
Pe Eugen Iancu l-au mirat și declarațiile prefectului de București: „Modul în care s-a exprimat prefectul imediat după decizia judecătorului, că Piedone trebuie să fie repus în funcție...eu cred că ar fi trebuit să aștepte un pic să vadă ce se întâmplă. Mie mi se pare că știa care va fi decizia”.
Nici el și nici ceilalți părinți supraviețuitori nu au mari speranțe că în al doilea dosar privind Colectiv, în care este vizat modul de acțiune al pompierilor și modul în care au fost tratați răniții, lucrurile se vor mișca altfel. Mai ales că procesul pentru acest dosar nici nu a început.
„Nu avem comunicare din partea parchetelor”, chiar dacă plângerea penală există de șapte ani.
„În 2019, dosarul a fost disjuns și dintr-un singur dosar la Parchetul General acum avem două, unul la Parchetul Militar și unul la Parchetul General”, explică Eugen Iancu.
Partea din dosar care vizează intervenția pompierilor este anchetată în prezent de Parchetul Militar.
„Și mai există un dosar pe civil, cu partea medicală, cu plângerea penală pe care am făcut-o împreună cu avocații în acel moment în 2016, pentru a demonstra că statul român nu putea asigura tratamentul celor 180 de răniți. Ei trebuiau, conform dreptului european, să fie transferați în spital de specialitate europene”, spune Eugen Iancu.
Acesta mai spune că în 48 de ore, conform acelor reglementări europene, țările europene care puteau primi răniții de la Colectiv au trimis disponibilul de paturi pe care îl aveau către statul român. Însă, statul român a răspuns prin corespondență scrisă, prin Ministerul de Externe, deci prin consulate și ambasade, că nu este nevoie.
Eugen Iancu povestește că a ținut legătura cu spitalele din străinătate care îi puteau trata mult mai devreme pe răniții de la Colectiv și care se oferiseră imediat să îi trateze.
„Spitalele de afară mi-au spus foarte simplu că trebuie să cerem Ministerului de Externe corespondența lor cu statul român. Le-am spus procurorilor treaba asta și ei mi-au spus că nu o să mi le dea Ministerul Sănătății sau Ministerul de Externe. Dar eu nu am voie să o aduc, pentru că ancheta trebuie făcută de procurori, nu de mine. De atunci au trecut însă niște ani”, a mai spus Eugen Iancu.
După mai mult de șapte ani după Colectiv, el ca părinte, dar și ceilalți părinți și supraviețuitori au rămas fără răspuns la o întrebare:
„Cum Dumnezeu s-a ajuns la cele 3.000 de grade temperatură și un foc care a ținut doar câteva secunde cu flacăra puternică și nu a ars lemn, nu a ars nimic, dar s-a topit carnea pe ei?”.
„Explicații științifice s-au dat, dar totuși, parcă ceva mi se pare în continuare dubios. Dar în momentul în care ne exprimăm astfel de păreri se uită la noi și spun că suntem nebuni”, a mai spus Eugen Iancu.
Întrebările cu care rămân victimele și părinții victimelor de la Colectiv, în lipsa unui proces corect
În plus, el ar vrea să mai știe „de ce marile somități din spitalele românești în domeniul chirurgiei plastice și reparatorii au spus că Bucureștiul se descurcă să trateze 180 de arși”.
„În cărțile de medicină scrie foarte clar: arsul se transportă în primele 72 de ore, că marele ars trebuie ținut în condițiile speciale, condiții în care noi nu aveam în România”, mai spune Eugen Iancu.
De asta a și făcut plângere penală în 2016 și de atunci „medicii îl acuză le-a stricat numele pentru că ei au fost chemați la parchet”.
În cazul nefericit în care s-ar mai întâmpla un „alt Colectiv”, spitalele din România nu ar avea nici acum capacitatea de a trata marii arși.
„Acum stăm mai rău ca la Colectiv. Între timp, unele dintre secțiile care atunci lucrau s-au închis și asta însemna nu că îndeplineau condiții. Dar aveau niște oameni pregătiți, oameni care de atunci nu au mai practicat meseria asta și atunci e o mare problemă, adică acum nu mai avem nici ce avem atunci”, argumentează Eugen Iancu.
Nu-i poartă pică lui Cristian Popescu Piedone, „pentru că nu îmi imaginez că a pus el foc acolo sau că a vrut el intenționat”.
„El a avut exprimările lui caracteristice care nu-și aveau locul. Probabil că dacă venea cu o floare la un moment dat și spunea «Îmi cer scuze, n-am avut nicio intenție, dar cu siguranță am greșit, voi încerca să să îndrept locurile», cu siguranță îl priveam altfel”, a mai spus Eugen Iancu.
„Nu e vina lui că justiția merge cum merge în țara asta. El doar profită de greșelile justiției și e normal. Cred că toți am face așa”.
Reamintim că primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat pentru abuz în serviciu în mai 2022 printr-o decizie definitivă luată de Curtea de Apel București, după aproape șase ani de judecată, în dosarul incendiului de la clubul Colectiv.
Piedone a primit patru ani de închisoare, dintre care a executat un an și o lună. Curtea Supremă a decis că miercuri eliberarea lui din închisoare.
Prefectura Bucureștiului l-a repus în funcția de primar al Sectorului 5, pentru care a fost ales în 2020, în timp ce încă era trimis în judecată și aștepta sentința pentru Colectiv.