Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski ordonă întărirea militară în nordul Ucrainei, la granița cu Belarus


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că decizia sa a venit și în urma unui raport al serviciilor de informații ucrainene. Fotografie din 29 iunie 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că decizia sa a venit și în urma unui raport al serviciilor de informații ucrainene. Fotografie din 29 iunie 2023.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat vineri comandaților armatei ucrainene să consolideze sectorul militar nordic al Ucrainei, ca urmare a sosirii liderului mercenar rus Evgheni Prigojin în Belarus.

Zelenski a declarat că la o reuniune cu liderii guvernamentali și militari a fost audiat și un raport din partea serviciilor de informații și a forțelor de securitate ucrainene despre situația din Belarus, vecinul nordic al Ucrainei.

„Decizia... este ca comandantul-șef (Valeri) Zalujnîi și comandantul 'Nordului' (Serhii) Naev să pună în aplicare un set de măsuri pentru a consolida această direcție”, a declarat Zelenski, pe aplicația de mesagerie Telegram, conform Reuters.

El nu l-a menționat pe șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, în scurta postare de pe Telegram.

Prigojin a zburat marți din Rusia în exil în Belarus, în baza unui acord negociat de președintele Alexander Lukașenko, care a pus capăt revoltei de sâmbătă a mercenarilor săi în Rusia.

Există temeri că Wagner ar putea înființa o nouă bază într-o unitate militară vacantă din apropierea orașului Asipovichi, la aproximativ 90 kilometri de capitala belarusă, Minsk.

Zelenski a declarat că la întâlnire s-a discutat, de asemenea, despre situația din alte zone de pe linia frontului, despre aprovizionarea cu artilerie și obuze, precum și despre progresele trupelor ucrainene împotriva forțelor de ocupație rusești.

După ce i-a alungat pe ruși din regiunile nordice, anul trecut, Ucraina a pus în aplicare măsuri pentru a întări apărarea frontierei sale cu Belarus, un aliat apropiat al Rusiei.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG