Linkuri accesibilitate

Scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, ucisă în atacul din Kramatorsk, a fost înmormântată la Kiev


Comunitatea literară din Ucraina s-a strâns la Kiev, pe 4 iulie, pentru a o conduce pe autoarea Victoria Amelina pe ultimul drum.
Comunitatea literară din Ucraina s-a strâns la Kiev, pe 4 iulie, pentru a o conduce pe autoarea Victoria Amelina pe ultimul drum.

Scriitoarea ucraineană Victoria Amelina a fost înmormântată, marți, 4 iulie, la Kiev. Ea a murit pe 1 iulie din pricina rănilor suferite în atacul din Kramatorsk.

Amelina se afla într-o pizzerie din Kramatorsk împreună cu o delegație de scriitori și jurnaliști columbieni pe 27 iunie, când restaurantul a fost lovit de rachetele Iskander ale armatei ruse, de înaltă precizie. Alte 12 persoane și-au pierdut viața și 60 au fost rănite în atacul de la Kramatorsk.

„Doctorii și paramedicii din Kramatorsk și Dnipro au făcut tot ce le-a stat în puteri să-i salveze viața, dar rănile s-au dovedit a-i fi fatale. În ultimele zile ale vieții sale, Victoria a fost înconjurată de prietenii săi apropiați”, transmite organizația scriitorilor PEN Ucraina.

Fiul scriitoarei are 12 ani.

Victoria Amelina avea 37 de ani.
Victoria Amelina avea 37 de ani.

Autoarea este plânsă de comunitatea literară din Ucraina, care regretă potențialul și talentul pierdut.

„Scriitoarea ucraineană Victoria Amelina nu a lăsat în urmă imensa moștenire literară pe care ar fi putut să o lase, dacă ar fi avut mai mult timp la dispoziție”, scrie autorul Andrey Kurkov.

„Amelina intră în istoria literaturii ucrainene - o istorie tragică, plină de cărți neterminate. Sper ca unul dintre colegii săi să scrie o carte despre viața ei, despre umorul și bunătatea ei, despre energia sa incredibilă și zâmbetul etern, care sclipea chiar și în momentele cele mai grele”, adaugă Kurkov.

Amelina a avertizat, la începutul războiului, că „există o amenințare reală ca Rusia să execute, cu succes, o nouă generație a culturii Ucrainei, de această dată cu rachete și bombe”. În anii 1930, aproape 300 de poeți, scriitori și artiști ucraineni au fost executați sau deportați în Siberia de către regimul stalinist. Impactul acestei politici sovietice asupra culturii ucrainene este greu de estimat.

Rudele și prietenii Victoriei Amelina, la înmormântarea tinerei autoare.
Rudele și prietenii Victoriei Amelina, la înmormântarea tinerei autoare.

Într-o poezie scrisă pe timp de război, Victoria Amelina a descris experiența sa și a tuturor ucrainenilor care trăiesc cu trauma atacurilor aeriene, care pot lovi oriunde.

Alertă

O alertă de raid aerian pornește în țara mea

E ca și când ne-au scos la execuție

Dar împușcă doar unul

De obicei e cineva la întâmplare

Astăzi nu ești tu; a mai trecut o zi”

Victoria Amelina s-a născut pe 1 ianuarie 1986 la Liov și și-a început cariera în IT înainte să se reorienteze spre literatură în urmă cu un deceniu. A devenit, rapid, unul dintre cei mai de succes scriitori din Ucraina, bucurându-se și de recunoaștere internațională.

Victoria Amelina cu jurnalul lui Volodimir Vakulenko.
Victoria Amelina cu jurnalul lui Volodimir Vakulenko.

Scriitoarea a început să documenteze crimele de război ale rușilor la începutul războiului.

Prima sa carte de nonficțiune în engleză este în curs de publicare, cu titlul War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War. În acest volum, Amelina povestește experiența ucrainencelor pe timp de război și modul în care acestea documentează crimele rușilor.

Cel mai recent proiect îndeplinit al Victoriei Amelina a fost restaurarea și publicarea jurnalului scriitorului Volodimir Vakulenko.

Amelina a găsit, îngropat profetic în grădina sa cu doar o zi înainte să fie arestat de către ruși, acest jurnal în care el a documentat ocupația rusească; Vakulenko a fost aruncat într-o groapă comună la Izium de către rușii care l-au ucis în primăvara anului 2022.

Autoarea a prezentat jurnalul, publicat în format de carte, la un târg din Kiev cu doar cinci zile înaintea atacului care i-a luat viața.

„Atâta timp cât un autor este citit, rămâne în viață”, a spus Amelina despre jurnalul lui Volodimir Vakulenko.

XS
SM
MD
LG