Linkuri accesibilitate

Parlamentul European cere aderarea României și Bulgariei la Schengen până la finalul anului


Granița româno-ucraineană, cea care ar trebui să devină limita Schengen în cazul în care România ar fi admisă în Schengen
Granița româno-ucraineană, cea care ar trebui să devină limita Schengen în cazul în care România ar fi admisă în Schengen

O rezoluție prin care se arată că respingerea aderării României la spațiul Schengen este „discriminatorie” și se cere Comisiei Europene să dea Austria în judecată la Curtea de Justiție a UE a fost adoptată miercuri, în Parlamentul European.

Rezoluția a fost adoptată cu 526 de voturi pentru, 57 împotriva și 42 de abțineri.

Documentul precizează că veto-ul dat de Austria, care a blocat în decembrie 2022 accesul României și Bulgariei la spațiul Schengen, a creat un sentiment antieuropean și a produs daune majore economiilor celor două țări afectate.

În rezoluție se vorbește și despre poluarea masivă și afectarea climei din cauza milioanelor de mașini care așteaptă ore în șir controalele la granițele de intrare în spațiul Schengen.

Deputații europeni solicită Consiliului să aprobe aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen până la finalul lui 2023.

Decizia Parlamentului European vine după ce, în luna martie, Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, condusă de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu a cerut intervenția juridică a Parlamentului european în procesul de aderare a României la Schengen.

În document, se arată că cetățenii Bulgariei și României sunt discriminați, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen, se arată în text.

Sănătatea șoferilor, a agenților vamali și a persoanelor care locuiesc în apropierea punctelor de trecere a frontierei este pusă în pericol de poluarea crescută cauzată de miile de vehicule care așteaptă să treacă granița în fiecare zi, în condițiile în care sunt emise aproximativ 46.000 de tone de CO2 în fiecare an, spun deputații europeni.

În 14 decembrie 2022, Comisia Europeană a considerat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG