Linkuri accesibilitate

Mercenarii lui Prigojin predau armele. Putin spune că Wagner nu există, iar Biden sugerează că Prigojin va fi otrăvit


Soarta trupei de mercenari rămâne un subiect delicat pentru Putin, care insistă că a gestionat cu succes rebeliunea Wagner.
Soarta trupei de mercenari rămâne un subiect delicat pentru Putin, care insistă că a gestionat cu succes rebeliunea Wagner.

Vladimir Putin le-ar fi oferit mercenarilor Wagner oportunitatea de a lupta sub conducerea unui alt comandant, potrivit presei de stat din Rusia.

Liderul propus de Putin este un apropiat al său, cunoscut sub porecla „Grizonatul” (Sedoi în rusă), un veteran al războaielor Rusiei din Afganistan și Cecenia.

„Cu toții s-ar fi putut strâns într-un loc să continue să lupte și nu s-ar fi schimbat nimic pentru ei. Ar fi fost conduși de aceeași persoană care a fost comandantul lor real în tot acest timp”, a spus președintele rus. Remarcile nu apar în transcrierea oficială a interviului lui Putin cu jurnaliștii ruși.

Reprezentanții Kremlinului spun că mercenarii și-ar fi afirmat loialitatea pentru Putin într-o întâlnire la cinci zile după rebeliunea Wagner, dar că Prigojin a fost cel care s-a opus.

„Prigojin a zis că băieții n-ar fi de acord cu o asemenea decizie”, a continuat Putin.

Viitorul trupelor mercenare rămâne sub semnul întrebării, după ce li s-a prezentat alegerea de a se retrage de pe câmpul de luptă, a se alătura forțelor armate ruse sau a se muta în Belarus.

Întrebat dacă Wagner va fi încorporată ca unitate, Putin a răspuns că „Wagner nu există. Nu este nicio lege pe organizațiile militare private. Pur și simplu nu există”.

Soarta comandantului Wagner, Evgheni Prigojin, este momentan un mister.

El nu a fost văzut în public de la retragerea din Rostov, chiar dacă se vehicula că ar fi în Belarus, iar avionul său privat a înregistrat mai multe curse între Moscova și Sankt Petersburg. Nici măcar aparatul de inteligență al SUA nu poate da de Prigojin.

„Dacă aș fi în locul lui, aș avea grijă la ce mănânc. Aș sta cu ochii pe meniu”, a glumit joi președintele american Joe Biden.

După retragerea în Belarus, forțele Wagner nu au mai participat la lupta din Ucraina, potrivit Pentagonului.

Ministerul apărării din Rusia a declarat că mercenarii Wagner sunt în decursul predării armelor către forțele armate. Trupele Wagner au predat tancuri, rachete și armament greu, precum și 2.500 de tone de muniție.

XS
SM
MD
LG