Un cetățean american a trecut granița puternic fortificată din Coreea de Sud în Coreea de Nord, potrivit Comandamentului ONU condus de SUA care supraveghează zona, transmite The Guardian.
Structura ONU a transmis marți pe Twitter că cetățeanul american se afla într-un tur al satului de graniță Panmunjom și că a traversat în Coreea de Nord fără autorizație.
Americanul, pe care oficialii ONU nu l-au identificat după nume, vizita Zona Comună de Securitate care separă Coreea de Nord și Coreea de Sud în timpul unui „tur de orientare”, spune Organizația Națiunilor Unite.
El a trecut linia de demarcație militară care străbate zona demilitarizată (DMZ) și a intrat în Coreea de Nord, unde a fost reținut.
Americanul se află în custodia nord-coreeană iar Comandamentul ONU lucrează cu omologii săi nord-coreeni pentru a rezolva incidentul.
„Credem că se află în prezent în custodia RPDC și lucrăm cu omologii noștri KPA pentru a rezolva acest incident”, spune Comandamentul Națiunilor Unite într-un tweet, referindu-se la Republica Populară Democrată Coreea și forțele sale armate.
Comandamentul ONU nu a oferit alte detalii despre identitatea persoanei sau de ce a trecut granița.
Persoana reținută este un soldat al armatei americane, potrivit unui oficial american care a vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității subiectului, scrie The Washington Post.
Cazurile de dezertare a americanilor sau sud-coreenilor în Coreea de Nord sunt rare.
În schimb, peste 30.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud pentru a evita opresiunea politică și dificultățile economice de la sfârșitul războiului din Coreea din 1950-1953.
Panmunjom, situat în interiorul zonei demilitarizate (DMZ), a fost creat la sfârșitul războiului din Coreea.
Acolo au avut loc ocazional lupte soldate cu vărsări de sânge și atacuri armate, dar a fost și un loc pentru numeroase discuții și un loc turistic popular.
Zona este supravegheată în comun de Comandamentul ONU și Coreea de Nord. Niciun civil nu locuiește la Panmunjom.
În noiembrie 2017, soldații nord-coreeni au tras 40 de cartușe în timp ce unul dintre colegii lor încerca să treacă granița.
Soldatul a fost lovit de cinci ori înainte de a fi găsit sub o grămadă de frunze din partea de sud a Panmunjomului. A supraviețuit și locuiește în Coreea de Sud.
Un număr mic de soldați americani au dezertat în Coreea de Nord în timpul războiului rece, inclusiv Charles Jenkins , care și-a părăsit postul armatei din Coreea de Sud în 1965 și a traversat DMZ. Acesta a apărut în filme de propagandă nord-coreeană și s-a căsătorit cu o studentă japoneză care a fost răpită de agenți nord-coreeni. A murit în Japonia în 2017.
În ultimii ani, unii americani au fost arestați în Coreea de Nord după ce ar fi intrat în țară din China. Ulterior, aceștia au fost condamnați pentru spionaj și alte acte anti-statale, dar au fost adesea eliberați după intervenția SUA.
În 2018, Coreea de Nord a eliberat ultimii trei deținuți americani cunoscuți, după ce liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-a angajat în discuții pe teme nucleare cu președintele de atunci, Donald Trump.
Diplomația cu mize mari s-a prăbușit în 2019, pe fondul disputelor cu privire la sancțiunile conduse de SUA asupra Coreei de Nord.
Trecerea frontierei de marți a avut loc pe fondul tensiunilor ridicate legate de barajul de teste cu rachete din Coreea de Nord de la începutul anului trecut.
SUA au trimis marți un submarin cu arme nucleare în Coreea de Sud, pentru prima dată în ultimele decenii, ca formulă de descurajare împotriva Coreei de Nord.