După incidentul care a contrariat toată România, o echipă a DSP Ialomița a făcut un control la spital, concluziile acestuia fiind prezentate într-un raport publicat de Hotnews.ro.
Conducerea unității nu a respectat condițiile minime privind organizarea și dotarea Compartimentului de Primiri Urgențe, nu au fost respectate procedurile minime de preluare și internare a cazurilor urgente, în timp ce medicul de gardă nu și-a îndeplinit niciun fel de obligații pe care le are un medic de gardă într-o unitate de urgență.
Femeia ar fi ajuns la Compartimentul de Primiri Urgențe luni dimineață în jurul orei 5.21, iar nașterea s-a produs la 5.30, rezultă din raport.
Pe lângă detalii legate de speța principală, raportul consemnează unele detalii de domeniul incredibilului: secția de pediatrie este închisă temporar, întrucât personalul este în concediu.
În urma controlului, managerul și asistenta de gardă au fost amendați cu câte 4.000 de lei, iar medicul de gardă cu 3.000 de lei.
Echipa de control a consemnat mai multe neconformități, precum faptul că spitalul nu dispune de specialiști neonatologi și de linie de gardă de obstetrică-ginecologie și de anestezist după ora 15.
„La data controlului, pe secția de Obstetrică - Ginecologie, sunt 4 saloane, 4 paturi, 0 pacienți, 1 medic, 2 asistente. În concluzie, secția de Obstetrică - Ginecologie este nefuncțională la data controlului”, consemnează raportul.
Totodată, activitatea secției de Pediatrie este suspendată timp de aproape trei săptămâni, întrucât personalul se află în concediu.
„Lipsa de personal de specialitate ( 5 asistente medicale si 2 medici in concediu medical) în secția de pediatrie, fapt ce a dus la suspendarea temporară a activității acestei secții și a liniei de gardă pediatrie, în perioada 28.07-.2023-15.08.2023 de către Comitetul Director al spitalului”, este una din neconformitățile constatate.
Ar fi trebuit să acorde îngrijirile medicale
Conform prevederilor legale cu privire la Unitățile / Compartimentele de Primiri Urgențe ale spitalelor, personalul este obligat să asigure asistența medicală de urgență pacientului în stare critică și să apeleze specialiștii aflați de gardă sau la domiciliu, „în situaţiile care necesită implicarea lor în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi eventual a tratamentului definitiv, după caz”, se notează în document.
Din raport reiese că femeia a fost înregistrată în registrul de consultații al compartimentului de primiri urgențe, cu sarcină la termen, fișa fiind însoțită de parafa medicului de gardă, specializat în chirurgie generală; acesta nu a consultat-o însă și nici nu a fost anunțat de sosirea pacientei.
Asistenta a sunat la 112 și i-ar fi comunicat femeii să aștepte în spital, dar a părăsit clădirea. Soțul femeii a reintrat în spital pentru a solicita o pătură sau o saltea pentru că femeia urma să nască, dar între timp nașterea s-a declanșat.
În momentul în care a ajuns echipajul ambulanței femeia era în travaliu, fiind ajutată de echipaj și transferată alături de copil la spitalul din Slobozia.
Ambulanță în loc de consult minimal
„Urmare a informațiilor din documentele puse la dispoziție de unitatea sanitara reiese faptul că, in jurul orei 5.21 pacienta B. R. în vârstă de 24 de ani, domiciliată în localitatea Bărbulești s-a prezentat la CPU, a fost înregistrată în registrul de consultații cu nr. 8747/31.07.2023, fără a fi consultată de medicul de gardă (medic cu specialitate de chirurgie generala), conform Notelor explicative date de asistenta medicala și a medicului de gardă”, scriu reprezentanții DSP.
În registrul de evidență ea este diagnosticată cu “ sarcină la termen”, „existând și parafa medicului de gardă” .
Totuși, „din Nota de relatie a acestuia reiese faptul că nu a fost anunțat de către asistentă, nu a văzut pacienta, dar parafa se află la dispoziția cadrelor medii sanitare”.
Din graficul de gărzi disponibil și din nota explicativă a asistentei a rezultate că în serviciul de gardă ar fi figurat 2 medici - care se află pe secțiile spitalului și coboară în Compartimentul de Primiri Urgențe când sunt solicitați - 2 asistente și o infirmieră.
În zorii zilei de luni, când femeia de 24 de ani gravidă a ajuns la spitalul din Urziceni medic de gardă era inițial chiar directorul medical Leonid Turcan, fiind înlocuit de un alt medic, cu aprobarea anterioară a managerului.
Asistenta de gardă a apelat serviciul de ambulanță Ialomița, prin 112, pentru a prelua gravida. Din imaginile camerelor de supraveghere reiese că asistenta i-ar fi solicitat femeii să rămână în incinta spitalului, fără rezultat însă, aceasta îndreptându-se spre poarta unității, alături de soțul și de soacra sa, care o însoțeau.
Soțul femeii a reintrat în spital pentru a solicita o pătură sau o saltea pentru că femeia urma să nască, dar între timp nașterea s-a declanșat.
„La ora 5.30 se produce nașterea direct pe paviment, in prezenta echipajului de pe ambulanta , care a răspuns la solicitarea asistentei de la CPU’.
„Echipajul de pe ambulanța consemnează în fișa de solicitare caz, faptul că pacienta este găsită în curtea Spitalului Urziceni, în decubit dorsal, în travaliu, cu capul ieșit între picioare, naștere asistată de echipaj AMB, copil de sex feminin’’.
Femeia și copilul au fost transferați la spitalul din Slobozia. Ministerul Sănătății a anunța că ambii sunt în stare bună.
DSP Ialomița a impus spitalului reorganizarea activității Compartimentului de urgențe și solicitarea unei noi autorizații sanitare de funcționare.
Raportul a fost semnat de către managerul Daniela Ianuș cu „nu sunt de acord, având în vedere că unele neconformități nu sunt conform prevederilor legale în vigoare, nu corespund realității din spital”, „fără a preciza punctual neconformitățile la care face referire”, notează raportul DSP.