Linkuri accesibilitate

Noul manual de istorie rusesc, care justifică războiul din Ucraina, va fi studiat din septembrie în licee


Ministrul rus al Educației, Serghei Kravțov, prezintă noul manual școlar de istorie pentru liceu, care menționează acțiunea militară din Ucraina și anexarea Crimeei.
Ministrul rus al Educației, Serghei Kravțov, prezintă noul manual școlar de istorie pentru liceu, care menționează acțiunea militară din Ucraina și anexarea Crimeei.

Potrivit unor fragmente publicate de mass-media rusă, elevii vor fi acum învățați că civilizația umană ar fi putut lua sfârșit dacă Vladimir Putin nu ar fi început „operațiunea militară specială" împotriva Ucrainei, scrie BBC.

Manualul, numit „Istoria Rusiei, 1945 - începutul secolului 21" este prima carte de istorie aprobată oficial care menționează invazia pe scară largă a Ucrainei.

Din septembrie, acesta va fi studiat în ultimul an de învățământ secundar din Rusia, cu elevi între 17 și 18 ani.

Manualul susține că „Occidentul este fixat pe destabilizarea situației din Rusia" și pentru a atinge acest scop, puterile occidentale răspândesc „rusofobia nedisimulată".

Obiectivul final al Occidentului, se scrie în manual, este să distrugă Rusia și să preia controlul asupra bogățiilor sale minerale.

Manualul portretizează Ucraina ca pe un stat agresiv condus de extremiști naționaliști și manipulat de Occident, care se presupune că folosește țara ca un „berbec" împotriva Rusiei. Mai mult, se scrie în manual, Ucraina ar fi un stat inventat de Occident pentru a face în ciudă Rusiei.

Manualul este plin de distorsiuni factuale, notează BBC.

De exemplu, atacul inițial al Rusiei asupra Ucrainei în 2014 e descris ca o revoltă populară a locuitorilor din estul Donbasului care „au vrut să rămână ruși" și cărora li s-au alăturat „voluntari" din Rusia. Nu face nicio mențiune despre echipamentul militar și personalul pe care Rusia l-a trimis în Donbas la acea vreme sau în următorii opt ani.

Portretul președintelui rus Vladimir Putin apare în noul manual de istorie pentru elevii de liceu.
Portretul președintelui rus Vladimir Putin apare în noul manual de istorie pentru elevii de liceu.

Manualul de liceu mai susține că motivul cheie pentru invazia pe scară largă din 2022 a fost perspectiva ca Ucraina să adere la NATO.

Dacă Ucraina s-ar fi alăturat alianței și apoi „ar fi provocat un conflict în Crimeea sau Donbas", spune manualul, Rusia ar fi fost forțată să poarte război împotriva întregii alianțe NATO.

„Acesta ar fi putut fi sfârșitul civilizației. Acest lucru nu putea fi permis să se întâmple", scriu autorii manualului.

Manualul susține, fără niciun fel de dovezi că, înainte de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Ucraina avea planuri de a transforma Sevastopolul, sediul flotei ruse din Marea Neagră, într-o bază NATO și că, mai târziu, Kievul a declarat că dorește să achiziționeze arme nucleare.

Referindu-se la referire informațiile online care implică forțele ruse în atrocitățile comise în Ucraina, manualul avertizează elevii să fie atenți la „o industrie globală care produce clipuri înscenate, fotografii și videoclipuri false".

Autoritățile din Rusia au închis anterior activiști care au acuzat trupele ruse că vizează civilii din Ucraina. De exemplu, criticul Kremlinului Ilia Iașin a fost închis pentru opt ani și jumătate în decembrie 2022, după ce a discutat despre presupuse crime de război rusești în orașul ucrainean Bucha într-un flux live online.

Manualul critică sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei și le descrie ca pe o încercare de a „distruge economia Rusiei". De asemenea, susține, în mod fals, că aceste sancțiuni „încalcă toate normele dreptului internațional".

În același timp, exodul afacerilor occidentale din Rusia în urma invaziei pe scară largă este prezentat ca o „oportunitate fantastică" pentru oamenii de afaceri ruși.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG