Linkuri accesibilitate

Prima misiune a Rusiei pe Lună în aproape 47 de ani a eșuat. Sonda spațială Luna-25 s-a prăbușit


Nava Luna-25 a decolat din estul îndepărtat al Rusiei pe 11 august.
Nava Luna-25 a decolat din estul îndepărtat al Rusiei pe 11 august.

Nava spațială a Rusiei Luna-25 s-a prăbușit pe Lună după ce a scăpat de sub control, spun oficialii, potrivit BBC. Nava fără pilot trebuia să facă o aterizare ușoară pe polul sudic al Lunii, dar a eșuat după ce a întâmpinat probleme pe măsură ce se deplasa pe orbita de dinainte de aterizare.

Nava spațială era programată să aterizeze luni pentru a explora o parte a Lunii despre care oamenii de știință cred că ar putea conține apă înghețată și elemente prețioase, anunță BBC.

Nava spațială rusă Luna-25 s-a prăbușit pe suprafața Lunii, după ce s-a învârtit pe o orbită incontrolabilă, a raportat agenția spațială Roskosmos, care a spus că a pierdut orice contact cu sonda.

„Aparatul s-a mutat pe o orbită imprevizibilă și a încetat să mai existe ca urmare a unei coliziuni cu suprafața Lunii”, a anunțat agenția spațială rusă într-un comunicat.

În prealabil, a apărut informația că o „situație anormală” a fost detectată în timpul unei manevre a sondei rusești Luna-25, înainte de aterizarea pe Lună, potrivit agenției spațiale ruse care a făcut anunțul sâmbătă, pe 19 august.

„La ora 14.10, s-a eliberat forța pentru transferul sondei pe orbita de pre-aterizare. În timpul operațiunii s-a produs o situație anormală la bordul stației automate, care nu a permis efectuarea manevrei în parametrii specificați", au declarat reprezentanții Roskosmos.

Agenția a adăugat că specialiștii analizează situația. Nu s-au oferit alte detalii.

Aterizarea pe Lună era programată pentru 21 august.

Agenția a postat și imagini cu craterul Zeeman al Lunii, luate de pe navă spațială. Craterul este al treilea ca adâncime din emisfera sudică a Lunii, măsurând 190 de kilometri în diametru și 8 kilometri în adâncime, potrivit lui Roskosmos.

Agenția a transmis că datele pe care le-a primit până acum de la sondă au oferit informații despre elementele chimice din solul lunar și ar facilita, de asemenea, funcționarea dispozitivelor concepute pentru a studia suprafața apropiată a Lunii.

Luna-25 a intrat pe orbita Lunii pe 16 august, devenind prima navă spațială rusă care a făcut acest lucru din 1976.

Rusia își propune să înființeze o stație spațială pe Lună până în 2040.

Nava spațială rusă făcea parte dintr-o cursă de explorare a unei părți a lunii despre care oamenii de știință cred că ar putea conține apă înghețată și elemente prețioase.

Prezența apei are potențialul de a permite șederea umană mai lungă pe Lună, ceea ce ar permite exploatarea resurselor lunare.

Misiunea sondei este să opereze timp de un an la polul sud, unde oamenii de știință de la NASA și alte agenții spațiale au detectat în ultimii ani urme de apă înghețată în cratere.

Articol realizat pe baza informațiilor Reuters și BBC.
XS
SM
MD
LG