Linkuri accesibilitate

Nou protest la Botoșani, în memoria Alexandrei. Medicul de gardă și asistentele care erau de serviciu au fost suspendați


Spitalul de Urgență din Botoșani este vizat de o anchetă derulată de reprezentanții Ministerului Sănătății.
Spitalul de Urgență din Botoșani este vizat de o anchetă derulată de reprezentanții Ministerului Sănătății.

Sute de persoane au protestat luni seară la Botoșani, după moartea unei tinere care a murit în maternitatea din oraș după ce nu a fost operată la timp. Ministerul Sănătății a identificat mai multe nereguli. Medicul de gardă și asistentele care erau de serviciu au fost suspendați.

Peste 200 de persoane au protestat luni seară, pentru a doua zi la rând, pe străzile din Botoșani, transmite Digi24. Un prim protest a avut loc duminică.

Localnicii care au ieșit în stradă sunt revoltați de cazul Alexandrei, tânăra de 25 de ani, gravidă, care a murit vineri dimineață în spital.

Zeci de persoane au protestat luni mai întâi în fața Prefecturii Botoșani și au cerut „să se facă dreptate” și „vinovații să plătească”, scrie Agerpres.

„Suntem alături de Alexandra şi nu numai. Suntem alături de toate mămicile care au suferit în Maternitate. Este groaznic ce se întâmplă astăzi. Să se facă dreptate pentru Alexandra!”, a declarat o tânără participantă la protest, conform sursei citate.

Tânăra a ajuns la Maternitate joi seară cu dureri și sângerări, fiind programată pentru un chiuretaj pentru a doua zi. Ea a acuzat dureri crunte pe parcursul nopții și le-a cerut medicului curant și medicului de gardă din spital să o opereze mai repede.

Nu a primit niciun răspuns.

Reprezentanții spitalului au spus că noaptea starea pacientei era stabilă și că situația a evoluat accelerat în cursul dimineții, cu sângerări declanșate inclusiv la căile aeriene, fiind transferată pe secția de ATI.

Nu a mai putut fi salvată, iar familia e consternată de evoluția cazului. Fratele tinerei, mamă a încă trei copii, a depus o plângere penală la Poliție, care a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și cercetează toate împrejurările cazului.

Alexandra a fost înmormântată luni, sute de persoane fiind prezente.

Cazul tinerei mame de la Botoșani a stârnit indignare în rândul românilor și o petiție care a ajuns în prezent la peste 12.000 de semnături, a fost lansată online vineri.

Medicul de gardă și asistentele din tură, suspendați

Cadrele medicale de pe Secţia Obstetrică - Ginecologie 1 a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati”, mai exact medicul de gardă și asistentele care erau de serviciu în noaptea de 17 spre 18 august, au fost suspendate din activitate, după moartea Alexandrei, a anunțat conducerea spitalului, după ce a fost demarată o anchetă internă.

„Activitatea noastră a fost îndreptată strict către Secţia Obstetrică - Ginecologie 1, care a avut rolul de primire a pacientei. Deci este suspendat medicul de gardă împreună cu aparatul medical care era pe tură atunci”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul spitalului, Angel Călin.

Conducerea spitalului a mai anunțat demararea unui audit extern și a transmis că a pus la dispoziția procurorilor care ancheteazaă cazul toate înscrisurile medicale din noaptea în care a murit tânăra de 25 de ani.

Ministerul Sănătății: Nereguli în activitatea personalului

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani au găsit mai multe nereguli în activitatea spitalului din noaptea producerii evenimentului tragic, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

„Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfăşurată de către personalul din cadrul unităţii spitaliceşti, aflat în serviciu la data evenimentului”, a transmis Ministerul, care a anunțat că pentru elucidarea cazului din punct de vedere medical a fost constituit un grup de lucru coordonat de Ministerul Sănătății și alți inspectori sanitari de la nivel central.

„În urma analizei informaţiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituţiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenţei medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoşani şi Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate”, a mai anunțat Ministerul.

Reprezentanții Ministerului au spus că au cerut Consiliului Județean, în subordinea căruia funcționează spitalul, să ia măsurile necesare pentru a preveni astfel de incidente în viitor.

Cazul este cercetat penal de Inspectoratul de Poliție Botoșani.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG