Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Nu cred că creșterea TVA este o soluție și nici că vom pierde fonduri europene


 Şeful statului a recomandat creșterea colectărilor la buget și menținerea cheltuielilor sub control. 
Şeful statului a recomandat creșterea colectărilor la buget și menținerea cheltuielilor sub control. 

Preşedintele Klaus Iohannis și-a exprimat scepticismul vineri cu privire la atingerea țintei de deficit de 4.4% din PIB, asumată prin buget și PNRR, în timp ce premierul Marcel Ciolacu era la Bruxelles pentru negocieri pe această temă. El a spus că nu crede în soluția creșterii TVA.

El a fost întrebat despre intenţia Executivului de a cere la Bruxelles încadrarea într-o ţintă de deficit mai mare de 5,5%.

„Am avut o discuţie, cunosc abordările promovate de coaliţie şi de guvern, este între timp destul de clar că nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4% din PIB şi va fi depăşită. Cu cât va fi depăşită, asta va trebuie să ne explice Guvernul şi de aceea se poartă şi aceste negocieri. Părerea mea este că o uşoară depăşire a acestei ţinte nu este problematică dar pe de altă parte trebuie să vină mână în mână cu măsuri care cresc gradul de colectare şi care ne duc într-o zonă în care la anul şi în anii care urmează nu mai avem această problemă”, a spus preşedintele.

El a spus că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu, înainte ca acesta să plece la Bruxelles, privind creșterea TVA. „După părerea mea, nu este o soluţie, dar dacă pe termen scurt se găseşte, cu ajutorul experţilor, că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil guvernul le poate promova. Creşterea TVA sau scăderea TVA au mai fost discutate în foarte multe rânduri, în ansamblu, acum nu cred că este o soluţie”, a explicat Iohannis.

Şeful statului a arătat că „trebuie să creştem colectarea şi să ţinem cheltuielile sub control” și că nu crede că există riscul ca România să piardă fonduri europene.

„Aceste chestiuni se discută la Bruxelles şi nu cred că există riscul să pierdem fonduri europene, aceste discuţii se fac tocmai pentru a găsi o cale comună pentru a atenua deficitul bugetar şi pentru a veni cu soluţii care nu sunt valabile doar acum şi peste două luni, ci soluţii care în ansamblu, pe mai mulţi ani, îmbunătăţesc întreaga situaţie. Eu sper ca guvernul să vină cu nişte măsuri care fac exact ceea ce am spus acum”, a completat preşedintele.

„După părerea mea, soluţia este creşterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului”, a precizat preşedintele.

Planul premierului Marcel Ciolacu pentru întâlnirile avute vineri la Bruxelles vizează ținta de deficit bugetar.

Premierul român vrea să-i convingă pe oficialii europeni să accepte un deficit bugetar de peste 5,5% din PIB, în loc de 4,4%, așa cum prevăd legea bugetului și planul PNRR, fără sancțiuni financiare și blocarea fondurilor europene.

Indirect, este o recunoaștere din partea oficialilor români că țintele asumate prin buget și PNRR nu pot fi îndeplinite, pentru că o țintă de deficit sub 5% ar presupune măsuri extrem de dure cu consecințe economice și, în final, și politice și sociale, pe care coaliția nu este dispusă să și le asume.

Ciolacu, spun surse din coaliție, va marșa pe ajutorul acordat Ucrainei, de la transportul cerealelor până la susținerea refugiaților din țara invadată de Rusia pe 24 februarie 2022, ocazie cu care va fi adusă în discuție starea drumurilor afectate de transportul de cereale din Ucraina.

Argumentul privind sprijinul acordat refugiaților ucraineni, care ar fi primit ajutoare de 0.4% din PIB are puține șanse să fie luat în seamă, pentru că nici ministrul Finanțelor Marcel Boloș nu a reușit să-i convingă pe oficialii europeni.

Comisia Europeană a cerut măsuri mai fiscale mai dure pentru reducerea deficitului bugetar.

„Nu ați avut succes la Bruxelles și acum trebuie să mă duc eu să rezolv lucrurile”, le-ar fi spus miercuri premierul Marcel Ciolacu miniștrilor de Finanțe, ai Muncii și Proiectelor Europene, potrivit unor surse guvernamentale citate de Libertatea.

Marcel Boloș (Finanțe), Simona Bucura Oprescu (Muncă) și Adrian Câciu (Proiecte Europene) i-au prezentat raportul premierului Ciolacu după negocierile eșuate cu reprezentanții Comisiei Europene. Cei trei miniștri nu ar fi convins Comisia că, prin măsurile propuse, ar putea să acopere deficitul bugetar și nici cu privire la reforma pensiilor speciale.

Ciolacu s-a văzut vineri dimineață cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la prânz a avut discuții cu directorul general al SG Recover, șefa PNRR, Celine Gauer, la 14.00 (ora Bruxellesului) a avut o întrevedere cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Întâlnirea decisivă a avut loc la 15.30 (ora Bruxellesului) cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG