Linkuri accesibilitate

Platforma petrolieră „Turnurile Boiko”, recucerită de ucraineni. Rușii o foloseau ca radar, heliport și în scopuri militare


Turnurile Boiko au fost folosite de la cucerirea lor de ruși, odată cu anexarea ilegală a Crimeei, în scopuri militare, ca heliporturi și pentru amplasarea echipamentelor radar.
Turnurile Boiko au fost folosite de la cucerirea lor de ruși, odată cu anexarea ilegală a Crimeei, în scopuri militare, ca heliporturi și pentru amplasarea echipamentelor radar.

 Kievul a anunțat luni că forțele sale au recucerit o platformă de foraj de petrol și gaze din Marea Neagră, care era controlată de Moscova din 2015.

Platforma se află la jumătatea distanței dintre peninsula Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014 și coasta regiunii Odesa, din sud-vestul Ucrainei.

„Ucraina recâștigă controlul asupra așa-numitelor Turnuri Boiko (platformă)”, au anunțat serviciile de informații militare din Kiev într-un comunicat. Kievul a restabilit controlul asupra platformelor de foraj într-o „operație unică”, arată sursa citată, transmite The Moscow Times.

Rusia a cucerit Turnurile Boiko în 2015, iar odată cu invazia pe scară largă, începută în februarie 20222, le-a folosit în scopuri militare, în special ca heliporturi și pentru amplasarea echipamentelor radar.

În timpul uneia dintre fazele acestei operațiuni, a avut loc o luptă între forțele speciale ucrainene de pe ambarcațiuni și un avion de luptă rus Su-30. Serviciul secret ucrainean susține că, în urma bătăliei, avionul rus a fost avariat și a trebuit să se retragă.

Trei platforme de foraj au fost readuse sub controlul #ucrainean ca urmare a acestor operațiuni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG