Linkuri accesibilitate

România vrea să atace Austria la Curtea Europeană și cere despăgubiri dacă nu intră în Schengen


Austria a anunțat joi că nu va susține aderarea României și Bulgariei din cauza migrației necontrolate.
Austria a anunțat joi că nu va susține aderarea României și Bulgariei din cauza migrației necontrolate.

România vrea să dea în judecată Austria la Curtea Europeană, pentru despăgubiri, în cazul în care guvernul austriac va insista în continuare asupra veto-ului privind aderarea României la spaţiul Schengen, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-un interviu pentru ziarul austriac Der Standard.

Marcel Ciolacu a spus că va ataca Austria dacă aceasta va folosi din nou veto-ul pe Schengen în octombrie sau decembrie, când această temă va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului miniştrilor de interne ai UE, potrivit Der Standard, preluat de Rador.

Premierul a spus că în urmă cu câteva zile, înaintea întâlnirii Consiliului UE, cancelarul austric Karl Nehammer a informat autoritățile române că nu va susţine aderarea României. A

„Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă”, a precizat Marcel Ciolacu în interviul din Der Standard.

Marcel Ciolacu a mai spus că „în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”.

Ciolacu a declarat că neaderarea la Schengen ar costa România la cel puţin două procente din PIB. „Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru”, a precizat Ciolacu.

Joi, Austria a anunțat că blochează aderarea României și Bulgariei la Schengen, temându-se de un aflux de migranţi ilegali.

România şi Bulgaria nu şi-ar putea controla eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderarea celor două ţări la Schengen, au spus oficialii austrieci.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG