Linkuri accesibilitate

Polonia l-a convocat pe ambasadorul ucrainean la Varșovia după o declarație a președintelui Volodimir Zelenski


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensk, în timpul discursului ținut la Adunarea Generală a ONU, la New York, SUA, 19 septembrie 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensk, în timpul discursului ținut la Adunarea Generală a ONU, la New York, SUA, 19 septembrie 2023.

Ministerul de Externe de la Varșovia l-a convocat miercuri pe trimisul diplomatic al Ucrainei. Măsura de protest a fost luată după un comentariu al preşedintelui Volodimir Zelenski despre interzicerea importurilor de cereale. În Polonia vor avea loc alegeri parlamentare pe 15 octombrie.

Polonia, unul dintre cei mai importanți aliaţi europeni ai Ucrainei, se află acum într-un conflict tot mai profund cu Ucraina, din cauza importurilor de produse agricole ucrainene, scrie News.ro.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în faţa Adunării Generale a ONU că țara sa depune eforturi pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale, dar a adăugat că „teatrul politic” din jurul importurilor de cereale nu face decât să ajute Moscova.

Polonia, împreună cu Ungaria şi Slovacia, a extins o interdicţie asupra importurilor de cereale din ţara vecină devastată de război.

Viceministrul de externe Pawel Jablonski „a transmis protestul ferm al părţii poloneze faţă de declaraţiile făcute de preşedintele V. Zelenski la Adunarea Generală a ONU, când a afirmat că unele ţări UE au simulat solidaritatea, susţinând indirect Rusia”, conform unui comunicat al Ministerului polonez de Externe.

De asemenea, oficialul polonez i-a spus ambasadorului Vasil Zvarici că „exercitarea de presiuni asupra Poloniei în forumurile multilaterale sau trimiterea de plângeri la tribunalele internaţionale nu sunt metode adecvate de rezolvare a disputelor dintre (cele două) ţări”.

Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri restricţii unilaterale asupra importurilor de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească autorizarea interdicţiilor de vânzare a cerelelor ucrainene în cele cinci ţări UE vecine Ucrainei, care mai includ România şi Bulgaria.

Interdicţia a fost introdusă pentru a proteja fermierii din aceste ţări de un val de importuri ieftine de cereale şi alimente din Ucraina, după ce invazia Rusiei a blocat în mare parte rutele de export predilecte ale Ucrainei, care erau porturile de la Marea Neagră.

România va lucra cu Ucraina în următoarele 30 de zile la un plan de control al exporturilor de cereale care va contribui la protejarea fermierilor români, a anunţat miercuri ministrul român al agriculturii, Florin Barbu. În ceea ce o priveşte, Bulgaria a anunţat că renunţă la orice fel de restricţii.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Comerţului a confirmat marţi că Ucraina a făcut primul pas al procedurii de arbitraj prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial. El nu a menţionat numele ţărilor, dar Kievul a declarat anterior că plângerea viza Polonia, Slovacia şi Ungaria.

De asemenea, marţi, Ucraina a declarat că va impune restricţii - ca măsură de răspuns - la importul anumitor bunuri din Polonia şi Ungaria, dacă acestea nu îşi vor ridica interdicţiile unilaterale, ceea ce a atras un răspuns tăios din partea premierului polonez Mateusz Morawiecki.

„Avertizez autorităţile ucrainene, pentru că, dacă escaladează conflictul în acest mod, vom adăuga şi mai multe produse la interdicţia de import pe teritoriul Republicii Polone”, a declarat șeful executivului polonez.

XS
SM
MD
LG