Şedinţa de plen a fost precedată de un scandal în coaliţie, legat de apariţia unui amendament care prevedea naționalizarea Pilonului doi de pensii, scrie News.ro care citează surse politice.
Deputatul PNL Florin Roman a declarat că propunerea a venit de la secretarul de stat al PSD din Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru.
În plus, taxarea băncilor se modifică astfel încât acestea ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025, dublu faţă de prevederea iniţială de 1%.
Documentul pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, AICI.
Parlamentarii USR au afişat pancarte cu mesajul „Ciolacu, ești pe drojdie”, „Măriţi taxele ca să furaţi cu porbagajul”, sau cu fotografii ale mitei primite de fostul preşedinte al CJ Vaslui, social-democratul Dumitru Buzatu, transmite News.ro.
Într-un discurs cu accente populiste, Ciolacu a spus că „de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură, s-a terminat cu privilegiile la stat, s-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat și, mai ales, s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală”.
„Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară şi să pună punct modului în care cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins! Vă spun cu toată responsabilitatea - de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală! La fel ca toţi românii, şi eu m-am săturat de ipocrizie!
M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu eşti şef la stat, atunci nu mai poţi munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenţii ori facilităţi fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea!”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Premierul a adăugat că s-a săturat să vadă cum unii încasează lună de lună salariul, însă nu au nicio performanţă, iar alţii muncesc „pe rupte” pentru acel salariu, fără a detalia cum anume va crea noul pachet fiscal această echitate.
El a spus că măsurile pentru care guvernul pe care-l conduce și-a asumat răspunderea sunt început al unei reforme mai ample „care înseamnă de fapt o reaşezare a statului pe baze mult mai corecte şi echitabile”, într-un „efort național” de a avea o economie mai puternică „şi a trăi mai bine şi în 2025 şi în 2030.”
Ciolacu a spus că săptămânile care urmează va urma un „proces de simplificare a legilor ţării, astfel încât toate eforturile făcute de românii care muncesc, de sectorul privat şi de statul român să poată fi valorificate la justa valoare şi aşteptare a tuturor românilor.”
El a spus că-și propune echilibrarea sistemului fiscal şi „legi mai bune” pentru ca românii să aibă „o ţară ca afară”, pe care le va realiza prin „simplificare” și un „buget mai puternic al statului, care să-i ajute pe toţi românii să treacă cu bine peste crizele cu care ne confruntăm şi noi, dar şi celelalte state din Europa şi din restul lumii”.
Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România”.
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru un program, o declarație politică sau un proiect de lege.
Executivul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în trei zile de la prezentarea programului, declarației sau proiectului de lege pentru care-și asumă răspunderea, este adoptată.
AUR vrea să depună o moţiune de cenzură, dar nu are semnăturile necesare, iar USR şi Forţa Dreptei au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională proiectul pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul sau pachetul de lege prezentat va fi considerat adoptat, iar aplicarea sa este obligatorie.
Președintele țării poate cere reexaminarea legii adoptate sau a pachetului adoptat iar dezbaterea sa va fi făcută tot în plenul reunit.