Linkuri accesibilitate

Zelenski: Victoria ucraineană depinde de cooperarea cu Europa


Imagine de grup la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE, organizată la Kiev
Imagine de grup la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE, organizată la Kiev

O victorie ucraineană în războiul cu Rusia depinde de cooperarea cu UE, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la reuniunea miniștrilor de externe ai UE, de luni, de la Kiev.

Zelenski, care a vorbit după ce Congresul SUA a exclus ajutorul de război pentru Ucraina dintr-un proiect de lege de cheltuieli, a subliniat, de asemenea, importanța „sprijinului de apărare” pentru Ucraina în timpul războiului, relatează Reuters.

Președintele Joe Biden a promis continuarea sprijinului acordat de SUA pentru Ucraina, chiar dacă finanțarea militară pentru Kiev nu a fost inclusă în acordul bugetar dintre democrați și republicani.

Președintele SUA i-a avertizat pe membrii Congresului că oprirea sprijinului pentru Ucraina pune lumea în pericol.

Acordul bugetar temporar, adoptat pentru a evita un blocaj guvernamental, nu a inclus 6 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Kiev.

Republicanii radicali se opun acordării în continuare a ajutorului militar pentru Ucraina.

Președintele Joe Biden a declarat duminică că ajutorul american pentru Ucraina va continua și i-a asigurat pe aliați de sprijinul financiar continuu al SUA pentru efortul de război, transmite AP.

„Nu putem permite în niciun caz ca sprijinul Americii pentru Ucraina să fie întrerupt”, a declarat Joe Biden.

Remarcile președintelui vin după ce Congresul a SUA evitat sâmbătă seara un blocaj guvernamental, prin adoptarea unui pachet de finanțare pe termen scurt. Documentul adoptat nu prevede, însă, asistența financiară pentru Ucraina.

Proiectul de lege la care s-a ajuns prin compromis acoperă doar perioada până la jumătatea lunii noiembrie. Joe Biden a cerut Congresului să negocieze un pachet de ajutor cât mai curând posibil.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG