Linkuri accesibilitate

Președinta Comisiei Europene sugerează că Moldova ar putea intra în UE mai devreme de 2030


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost pe 12 octombrie la Chișinău, pentru a doua oară în acest an.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost pe 12 octombrie la Chișinău, pentru a doua oară în acest an.

Comisia Europeană (CE) vede „progresele remarcabile” făcute de Republica Moldova pe calea aderării la UE. Ursula von der Leyen a discutat cu președinta Maia Sandu, joi, la Chișinău. Președinta CE a spus că „aderarea are loc după merite”.

„Moldova a demonstrat cât de determinată și cât de rapid avansează pe calea reformării țării și apropierii de UE”, a spus președinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a îndemnat R. Moldova să facă și mai multe eforturi, pentru că „solidaritatea UE este de neclintit”.

Șefa executivului european a călătorit joi la Chișinău pentru a doua oară în acest an, după summitul Comunității Politice Europene din vară și a vorbit despre progresele „impresionante” pentru aderare.

„Moldova a parcurs deja o cale atât de lungă, în pofida multor obstacole, a amenințărilor Rusiei asupra democrației, presiunii asupra sistemului energetic, subminării suveranității țării prin atacuri hibrid și altele”, a mai afirmat von der Leyen.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană va prezenta raportul său anual cu privire la extinderea UE și va evalua inclusiv progresele Republicii Moldova în calitate de țară candidată.

Rezultatele evaluării vor fi analizate apoi la summitul liderilor europeni din decembrie, la care se va decide asupra deschiderii negocierilor de aderare.

Aderare la UE, după merite

Președinta Maia Sandu a spus că așteaptă „raportul obiectiv al Uniunii Europene”, dar știe care sunt domeniile în care țara sa ar trebui să mai muncească „în pofida impedimentelor”.

„În primul rând, aceste eforturi țin de reforma justiției, de lupta împotriva corupției, de eforturile noastre de deoligarhizare sau de eliminare a acelor vulnerabilități, care în trecut au dus la capturarea statului de către grupuri de interese”, susține Maia Sandu.

Deși anul 2030 este vehiculat ca termen în care în UE s-ar putea extinde, inclusiv cu Moldova, Ursula von der Leyen a spus la Chișinău că „nu există un termen fix”.

„Este un proces bazat pe merite. Cei care muncesc din greu pot să adere mai devreme. Și cum am spus despre Republica Moldova, în ultima lună a fost impresionant să vedem progresele”, a declarat von der Leyen.

R. Moldova a numit Rusia „o amenințare la adresa securității” sale

În urmă cu două zile, Moldova a calificat pentru prima dată Rusia drept „o amenințare la adresa securității”, scrie Financial Times.

Maia Sandu a prezentat Consiliului Suprem de Securitate un proiect al Strategiei securității naționale, spunând că țara se confruntă astăzi cu două mari pericole: „politica agresivă a Federației Ruse și corupția înrădăcinată în Moldova”.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă Moldova.
XS
SM
MD
LG