Linkuri accesibilitate

Nou atac rusesc asupra orașului Avdiivka din Ucraina


Un ofițer de poliție stă în fața unei clădiri avariate, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în orașul Avdiivka, 17 octombrie 2023.
Un ofițer de poliție stă în fața unei clădiri avariate, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în orașul Avdiivka, 17 octombrie 2023.

Trupele ucrainene se confruntă cu un nou atac rusesc în orașul Avdiivka din est, în mare parte distrus, în timp ce fac unele progrese în contraofensiva lor în teatrul de operațiuni sudic, au declarat joi înalți oficiali militari.

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Ucrainei, a postat un videoclip pe Telegram în care discută cu ofițerii din Avdiivka și Kupiansk, unde forțele ruse și-au intensificat atacurile în ultimele săptămâni, transmite Reuters.

„Inamicul nu cedează în încercările de a străpunge apărarea noastră și de a înconjura (Avdiivka n.r.)”, a scris Valeri Zalujnîi, într-un comentariu atașat videoclipului.

Aleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al grupului sudic al forțelor ucrainene, a declarat pentru televiziunea națională că există o presiune constantă asupra Avdiivka, la aproximativ 20 km de orașul Donețk, deținut de ruși.

„S-au regrupat și au lansat noi atacuri acolo”, a spus el.

Forțele ruse au supus orașul Avdiivka unei serii de atacuri puternice săptămâna trecută, dar bombardamentele s-au redus în ultimele zile.

Avdiivka a devenit un nou simbol al rezistenței ucrainene, la fel ca orașul Bahmut, capturat de forțele ruse în mai și care a suferit atacuri pe o durată de luni de zile. Oficialii spun că aproximativ 1.600 de locuitori au rămas acolo, dintr-o populație de 32.000 de dinainte de război.

Kupiansk a fost recucerit de trupele ucrainene la sfârșitul anului trecut, într-un avans fulgerător prin nord-estul țării, dar forțele ruse și-au intensificat atacurile în încercarea de a-l recuceri.

Valeri Zalujnîi a declarat că forțele ucrainene din jurul Kupianskului „își mențin apărarea în cele mai dificile condiții”.a declarat că forțele ucrainene din jurul Kupianskului „își mențin apărarea în cele mai dificile condiții”.

De cealaltă parte, în sud, armata ucraineană anunță progrese pe frontul de sud, unde încearcă să avanseze spre Marea Azov pentru a crea un pod terestru care leagă pozițiile rusești din est și sud.

Valeri Zalujnîi a spus că trupele au avansat aproximativ 400 de metri în regiunea Zaporojie.

Vladimir Putin vizitează cartierul general militar din sudul Rusiei

Președintele Vladimir Putin a vizitat joi seara cartierul general al forțelor ruse din orașul Rostov-pe-Don din sudul țării, unde s-a întâlnit cu comandanții militari implicați în războiul din Ucraina, potrivit televiziunii ruse de stat, transmite Reuters.

O fotografie distribuită de agenția de stat Sputnik îi arată pe președintele Vladimir Putin și pe Șeful de Stat Major, Valeri Gerasimov, în timpul vizitei președintelui rus la cartierul general militar din Rostov-pe-Don.
O fotografie distribuită de agenția de stat Sputnik îi arată pe președintele Vladimir Putin și pe Șeful de Stat Major, Valeri Gerasimov, în timpul vizitei președintelui rus la cartierul general militar din Rostov-pe-Don.

Potrivit relatărilor de televiziune, generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General și comandantul războiului din Ucraina, spunându-i lui Vladimir Putin că trupele „își îndeplinesc sarcinile în conformitate cu planul de operațiuni”.

Președintele Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că contraofensiva forțelor ucrainene „a eșuat complet”, iar susținătorii occidentali ai Ucrainei au fost mai puțin agresivi decât înainte.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG