Linkuri accesibilitate

Atacurile rusești în estul Ucrainei nu au încetat. Analiștii militari prevăd o ofensivă reînnoită


Un om merge printre blocurile avariate din orașul Avdiivka, Fotografie făcută pe 17 octombrie 2023.
Un om merge printre blocurile avariate din orașul Avdiivka, Fotografie făcută pe 17 octombrie 2023.

Peste noapte, Rusia a lansat zeci de lovituri aeriene în Ucraina, pe fondul semnelor că se regrupează în apropierea orașului Avdiivka, cu scopul de a reînnoi atacurile asupra zonei afectate, scrie Serviciul ucrainean al Europei Libere.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat pe 2 noiembrie că Rusia a folosit atacurile cu rachete și artilerie pentru a viza pozițiile trupelor ucrainene, precum și „zonele populate”.

Au avut loc 38 de ciocniri pe front în timpul zilei, a declarat, în rezumatul de seară din 2 noiembrie, Statul Major General ucrainean, adăugând că situația operațională în estul și sudul Ucrainei rămâne dificilă.

„În total, inamicul a lansat patru rachete și 44 de lovituri aeriene și 59 de atacuri de la sistemele de salvare cu rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate”, se arată în mesajul de seară al Statului Major General.

Potrivit Statului Major General, armata ucraineană a respins atacurile forțelor ruse în zonele din jurul Kupyansk, Bahmut, Maryinka și Shakhtarsk.

Nu a fost posibil ca RFE/RL să verifice afirmațiile, dar forțele ruse au bombardat în mod constant și au lansat lovituri aeriene în diferite zone. De asemenea, nu a fost posibil să se verifice o afirmație a Ministerului rus al Apărării că forțele sale au doborât nouă drone ucrainene în apropierea stației nucleare Zaporojie.

Ministerul Apărării a declarat că apărarea antiaeriană a doborât cele nouă drone pe 2 noiembrie în apropierea orașului Enerhodar, aflat sub control rusesc, unde locuiesc mulți dintre angajații centralei, în încercarea de a perturba rotația personalului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Serhiy Lysak, șeful administrației militare de la Dnipropetrovsk, a declarat că trupele ruse au atacat din nou regiunea de sud - Nikopol, dirijând trei drone kamikaze în centrul districtului. Lysak a spus că artileria grea a lovit satul Pokrovsk, distrugând o companie de utilități, opt case de locuit și alte clădiri, precum și infrastructura. Nu au fost raportați răniți.

Satul Pokrovsk se află la 54 de kilometri nord-vest de Avdiivka, lângă granița regiunii Donețk cu regiunea Dnipro.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA spune că Moscova se pregătește „probabil” pentru un alt val de atacuri terestre conduse de infanterie asupra pozițiilor ucrainene din zona Avdiivka.

ISW a declarat într-un raport că imaginile din satelit au arătat că Rusia a pierdut zeci de vehicule la începutul acestei luni în atacuri asupra regiunii, arătând că nu a reușit să învețe din „ofensivele eșuate” anterioare din Ucraina.

„Situația actuală de lângă Avdiivka este un microcosmos al eșecului mai larg al Statului Major rus de a internaliza și disemina lecțiile învățate de forțele ruse în timpul eforturilor ofensive eșuate anterioare din Ucraina către alte grupări de forțe de pe tot teatrul”, a spus ISW.

Pe 28 octombrie, informațiile militare britanice au declarat că Rusia a suferit pierderi masive în timpul ofensivei pe Avdiivka din 2023.

Comentariile ISW vin după ce generalul Valeriy Zaluzhniy, comandantul șef al armatei ucrainene, a scris într-un articol publicat la 1 noiembrie că războiul intră într-o nouă fază care implică război de poziție și luptă de uzură.

„La fel ca în Primul Război Mondial, am atins nivelul de tehnologie care ne pune într-un impas”, a spus Zaluzhniy în comentariile publicate de The Economist.

Generalul concluzionează că ar fi nevoie de un salt tehnologic masiv pentru a ieși din impas și a spus că probabil nu va exista o astfel de descoperire.

„Simplul fapt este că noi vedem tot ce face inamicul, iar ei văd tot ceea ce facem noi”, a spus el. „Pentru ca noi să depășim acest impas, avem nevoie de ceva nou”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins ideea că conflictul a ajuns într-un impas.

„Rusia desfășoară în mod constant operațiunea militară specială. Toate obiectivele care au fost stabilite ar trebui îndeplinite", a spus Peskov reporterilor, folosind termenul Kremlinului pentru invazia sa militară la scară largă.

XS
SM
MD
LG