Linkuri accesibilitate

Rachetă rusească doborâtă lângă Kiev. Atacurile rusești asupra Ucrainei se intensifică


Un militar ucrainean plânge lângă un steag ucrainean la un memorial improvizat pentru soldații căzuți în Piața Independenței din Kiev. 10 noiembrie 2023.
Un militar ucrainean plânge lângă un steag ucrainean la un memorial improvizat pentru soldații căzuți în Piața Independenței din Kiev. 10 noiembrie 2023.

Ucraina a declarat că a doborât sâmbătă seara o rachetă care viza Kievul, punând capăt a aproape două luni de calm relativ pentru capitală. Racheta nu a provocat victime, dar zonele apropiate de front au fost vizate de un val de atacuri rusești.

„După o pauză lungă de 52 de zile, inamicul și-a reluat atacurile cu rachete asupra Kievului”, a scris șeful administrației militare a capitalei ucrainene, Serghei Popko, pe Telegram.

Peste noapte, forțele ruse au lansat atacuri aeriene Ucrainei, folosind două rachete ghidate Kh-59 și o rachetă balistică Iskander-M. Apărarea aeriană ucraineană a reușit să distrugă o rachetă ghidată, dar oficialii încă adună informații despre victime și pagube.

Peste 120 de așezări din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporizhzhia, Herson și Mykolayiv au intrat sub focul artileriei, transmite AP.

Tot ieri, forțele aeriene ucrainene au lansat 10 lovituri aeriene, lovind două sisteme de artilerie rusești, opt concentrări de trupe, arme și echipamente militare rusești și două sisteme rusești de apărare aeriană.

Intensificarea atacurilor rusești vine pe fondul îngrijorărilor ucrainene că acestea vor deveni și mai puternice odată cu sosirea iernii. Iarna trecută, Rusia a bombardat rețeaua energetică a Ucrainei, lăsând mii de oameni fără căldură sau electricitate.

Autoritățile ruse au anunțat sâmbătă că au lansat o anchetă privind deraierea unui tren de marfă la sud-vest de Moscova. Un „dispozitiv exploziv improvizat” a provocat sâmbătă deraierea a 19 vagoane ale trenului în regiunea Riazan, a declarat o comisia de anchetă rusească.

Autoritățile de la Moscova nu au dat încă vina pe Ucraina pentru incidentul de sâmbătă. Incidentul are loc însă după o serie întreagă de sabotaje asupra căilor ferate rusești pe care Kremlinul le-a pus pe seama Kievului.

Președintele Letoniei spune că Occidentul trebuie să înarmeze Ucraina

Președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, a declarat că Rusia plănuiește un război lung în Ucraina și a cerut țărilor care ezită să continue sprijinul militar pentru Kiev să continue să furnizeze arme.

Președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, avertizează că, fără sprijinul occidental, ucrainenii vor pierde războiul, iar Rusia va putea amenința alte țări în viitor.
Președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, avertizează că, fără sprijinul occidental, ucrainenii vor pierde războiul, iar Rusia va putea amenința alte țări în viitor.

Edgars Rinkēvičs a avertizat că, fără sprijinul occidental, ucrainenii vor pierde, iar Rusia va putea amenința alte țări în viitor.

„Este important să luptăm efectiv pentru pacea internațională și pacea în Europa, pentru că dacă oprim Rusia în Ucraina, atunci Rusia nu va putea provoca alte țări”, a declarat oficialul leton pentru AP.

Edgars Rinkēvičs a avertizat că UE și NATO trebuie să se pregătească pentru un război lung în Ucraina.

„UE și-a dat seama că avem nevoie de mai multă apărare și armată”, a spus el.

De cealaltă parte, fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a propus ca Ucraina să se alăture alianței militare, fără teritoriile ocupate de Rusia.

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a propus ca Ucraina să se alăture alianței militare, fără teritoriile ocupate de Rusia.
Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a propus ca Ucraina să se alăture alianței militare, fără teritoriile ocupate de Rusia.

Anders Fogh Rasmussen, care a condus NATO între 2009 și 2014, a insistat că acest plan de aderare parțială nu ar reprezenta o înghețare a conflictului, ci ar marca hotărârea alianței de a avertiza Rusia că nu poate împiedica Ucraina să se alăture NATO.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG